Kızılay sel ikazı verilen 15 ildeki vatandaşları uyardı

Güncelleme Tarihi:

Kızılay sel ikazı verilen 15 ildeki vatandaşları uyardı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2009 14:35

Meteoroloji 15 il için sağnak yağış ve sel ikazından bulunmasının ardından, Türk Kızılay’da vatandaşları sel öncesi, sel sırası ve sel sonrası yapılması gerekenler konusunda uyardı.

Haberin Devamı

Türk Kızılay’dan yapılan açıklamada, vatandaşların sel öncesinde dere yataklarına otomobillerini park etmemesini, bir karış dahi olsa sel sularında yürünmemesi ve sel sonrası evlerin içindeki hasarı tespitinde, gaz kaçaklarını düşünerek da düşünerek çakmak ve mumla değil, pilli el feneri kullanılması, selin taşıdığı yiyecekler ve sel sularından uzak durulması ikazında bulundu.

Yaptığı uyarıda Kızılay, sel öncesinde vatandaşların, sel yataklarına otomobillerini park etmemesi, bölgenin sele uğrama riskinin öğrenilmesi, sel tehlikesi oduğu durumlarda varsa otomobilin yakıt deposunun doldurulması, afet çantası edinilmesi, önemli eşyaların yüksek yerlere kaldırılması ve kulanılması zorunlu olanlar hariç, elektrikli ev aletlerinin fişten çekilmesi, şalter ve vanaların kapatılması uyarısında bulundu.

BİR KARIŞ SU DAHİ SİZİ DÜŞÜREBİLİR

Haberin Devamı

Sel sırasında ise vatandaşların hiçbir zaman akan sel sularına yürümemesini isteyen Kızılay, sel sularına otomobille girilmemesi, aniden sel suları ile karşılaşılması durumunda geri dönülmesi veya yüksek yerlere kaçmasında ikaz etti.

Türk Kızalay, “Bir karış yükseklikteki sel suyu dahi ayaklarınızı yerden kesip sizi düşürebilir” dedi. Otomobil etrafında suların yükselmeye başladığında ise derhal otomobiin terk edilip, yüksek yerlere kaçılması gerektiğinin altını çizen Kızılay, şu uyarılarda bulundu:

“Ani seller iri kayalar yuvarlayabilir, sel suları 3-6 metre yüksekliğe ulaşabilir, öldürücü çamur ve dağ kalıntılarını bebaresinde getirir. Ani sellerde, en küçük bir işaret ve uyarıda hızla yükser yerlere kaçın. Gereksiz yere telefon kullanmayın. Size bağımlı kişileri ve engellileri unutmayın. Dibi görünmeyen sel sularına girmeyin, su birikintilerinin çevresinde, mazgalların etrafnıda, kuru vadi gibi yerlerde durmayın. Kestirme yolları değil, önceden belirlenmiş kaçış yollarını kullanın. Kopmuş elektrik telleri ile temas halinde olabilecek su birikintilerinden, bahçe çitleriden, ağaçlardan ve diğir ıslak cisimlerden uzak durun.”

GAZ KAÇAKLARINI FENERLE KONTROL EDİN

Kızılay’ın sel sonrasında ise vatandaşları, zehirli madde içerme ihtimaline karşı, sel sularından uzak durulmasını istedi. Sel suları çekilmeden, tehlikenin geçmiş olmayacağını belirten Kızılay, merak etmek için afet bölgesine gidilmemesini vurgulayarak, vatandaşlardan şu uyarılara uymasını istedi:

“Bina içlerini araştırırken, gaz kaçaklarına karşı, meşale, çakmak ve mum gibi aydınlatma araçları yerine ışıldak, veya pilli fener kullanın. Su altında kalmış elektrik kabloları ve elektrikli araçlar olup olmadığının kontrol edilmesini bekleyin. Kopmuş hiçbir kabloya dokunmayın. Suyun içinden gitmek zorundaysınız, durgun sudan yürüyün. Selden etkilenmiş yiyecekleri, sel suları ile taşınmış sebze ve meyveleri yemeyin. Sel suları ile evinize taşınabilecek olan kimyasal maddeler ve zehirli yılanlara dikkat edin.”

Öte yandan, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ise Türkiye’nin büyük bir bölümünde sağanak ve gökgürültülü sağanak şeklinde görülecek olan yağışların, Marmara'nın doğusu (İstanbul, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Balıkesir, Kırklareli, Bursa ve Bilecik) ve Bolu, Düzce, Karabük, Zonguldak, Bartın çevreleri ile gece saatlerinden sonra Rize ve Hopa çevrelerinde kuvvetli olacağı tahmininde bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!