Kızılay’ın üç sağlık merkezine sekiz talip

Güncelleme Tarihi:

Kızılay’ın üç sağlık merkezine sekiz talip
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2006 00:00

Kızılay’ın İstanbul’da özel sektöre kiralamak üzere ihaleye çıkardığı, Altıntepe ve Adatepe Tıp Merkezleri ile Atıfet Duhani Fizik Tedavi Merkezi’ne sekiz kurum talip oldu. İhale 18 Ağustos Cuma günü, Ankara’da Kızılay Genel Merkezi’nde yapılacak. Üç sağlık kurumu için şartlı bağış yapan hayırseverler, işlemin durdurulması için harekete geçti.

KIZILAY’ın son derece lüks ve kaliteli sağlık hizmeti veren üç merkezine sekiz kurum talip oldu. Yıllık 6.5 milyon YTL muhammen bedel üzerinden yapılacak ihalenin şartnamelerini Nene Hatun, Apex, Vatan, Sevgi, Acıbadem, Medikal Park Sağlık Hizmetleri, İbn-i Sina Spor Sağlık Turizm firması ve Denovo Tanıtım Dış Ticaret Şirketi aldı. Altıntepe ve Adatepe Tıp Merkezleri ile Atıfet Duhani Fizik Tedavi Merkezi’nin yapımına şartlı bağışta bulunan hayırseverler ise özelleştirme işleminin durdurulması için harekete geçti.

Kızılay sağlık merkezlerin kiraya verilmesiyle ilgili şartnamede, kira sözleşme süresinin 20 yıl olduğu belirtiliyor. Sözleşmeye göre, sağlık tesislerini kiralayan kurum, "Kızılay" markasını sürdürecek. Bir defaya mahsus isim bedeli olarak da Kızılay’a 1 milyon ABD Doları ödeyecek. Kurumlarda çalışan hekim, yardımcı sağlık personeli ve idari personelin yasal hakları korunarak kiracı tarafından istihdam edilecek. Sağlık sektörünün büyük kuruluşları, düşük fiyatla kaliteli sağlık hizmeti sunan bu üç merkezi ve sahibi Kızılay’ı uzun zamandır "haksız rekabet" yapmakla itham ediyordu.
/images/100/0x0/55eac5c2f018fbb8f895beb7

KÜÇÜKALİ: KIZILAY KAZANACAK

Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, kurumun bu merkezlere yılda 1 milyon YTL aktardığını söyledi. Küçükali, "Kiraya vererek Kızılay’a yılda 6-7 milyon YTL kazandıracağım" dedi. Küçükali, şöyle devam etti:

"Oradan aldığımızı, ihtiyacı olanlara aktaracağız. Özelleştirmiyoruz, kiraya veriyoruz. Özel sektör de bu ülkede yaşıyor. Şartnamede Kızılay’ın çıkarlarını, fakir-fukarayı koruyacak her türlü ayrıntıyı koyduk. Örneğin 2005 yılında ücret almadan biz kaç hastaya baktıysak, ihaleyi alacak firma da aynı sayıda hastaya ücretsiz bakacağını taahhüt etmek zorunda. Fiyat politikalarını birlikte tespit edeceğiz."

Küçükali, kamu sektörünün Kızılay’ın ayaktan tanı ve tedavi merkezi yapan kurumlarıyla anlaşma yapmadığını, bu nedenle inşası süren tıp merkezlerinin hastanelere dönüştürüldüğünü belirtti ve "Bağışçıların isimlerini merkezlerden indirmeyeceğiz" diye konuştu.

TABİP ODASI’NDAN TEPKİ

Kızılay’ın özelleştirme hamlesine İstanbul Tabip Odası da tepki gösterdi. Genel Sekreter Dr. Hüseyin Demirdizen, günde bin hastanın muayene edildiği merkezlerin şatışına anlam veremediklerini belirterek şunları söyledi:

"Kızılay, tüm toplumu kucaklayan ve tüm toplumun kucakladığı bir kurum. Ulusal ve uluslararası düzeyde saygınlığını, hizmet kalitesini sürekli geliştiren bir insani yardım kuruluşu olduğunu iddia ediyor. Ne yazık ki, Kızılay toplumumuzu saran kár-hırs ve rekabet girdabına kendini kaptırdı. Bunu tersyüz edecek, Kızılay’ın toplumdaki algısının ve misyonunun değişmesine yol açabilecek tehlikeli bir girişime imza atılıyor."

BAĞIŞÇILARDAN SATIŞA İTİRAZ


Kızılay bağışçılarının önemli bir kısmı şartlı bağış yapıyor. Star Gazetesi’nin haberine göre, bağışçılardan ünlü işadamı Kadir Has, ihale ilanının yayınlanması üzerine noter tasdikli ihtar çekti. İhale edilen kurumlardan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne adını veren bağışçı Atifet Duhani de yasal yollardan hakkını aramak için işlem başlattı. Duhani, 1998’de Kızılay Derneği Pendik Şubesi Başkanlığı’yla yaptığı protokol anlaşmasında, kurum bünyesinde "sağlık hizmetinde" kullanılması ve adının verilmesi şartıyla Maltepe’deki iki katlı villa ve arsasını bağışlamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!