Kızılay 'eski yardım' istemiyor

Güncelleme Tarihi:

Kızılay eski yardım istemiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2002 14:10

Kızılay, insan onurunu zedeleyecek durumdaki eski giyim eşyası bağışını, artık kabul etmiyor.

Kızılay Genel Başkanı Ertan Gönen, bazı vatandaşların, afet öncesive sonrasında kıyafet bağışında titiz davranmadıklarını belirterek, bu nedenle ikinci el giyim eşyası bağışını, ancak giyilebilecek durumda, temiz olmak kaydıyla kabul ettiklerini söyledi.

Gönen'in verdiği bilgiye göre, bazı vatandaşlar, kullanılmayacak durumda olan eski kıyafetlerini, Kızılay'a bağış adı altında gönderiyor. Bir nevi ''gardırop temizliği'' yapan bu kişiler, üzerinde çıkmayacak leke bulunan, yırtık, yıkanmamış gömleklerini, kazaklarını, ceketlerini, pantolonlarını bağışlıyorlar. Bazıları ise boya, badana yaparken kullandıkları kıyafetlerini Kızılay'a gönderiyor. Bağışçılar, bu kıyafetleri yıkamak, ütülemek bir yana, katlamak zahmetine bile katlanmıyor.

Ayrıca, ayakkabı, çizme ve botların tekini, topuğu çıkmış, tabanı delik olanları ve kullanılmış iç çamaşırlarını dahi gönderenler var.

''İNSAN ONURUNU ZEDELEMEMELİ''

Gönen, bu durumdaki giysilerin insan onuruna yakışmayacağını ifade ederek, kullanılamayacak durumda olan ikinci el giyim eşyalarını, bundan böyle bağış olarak kabul etmediklerini söyledi.

Ertan Gönen, ''Marmara depreminden sonra gelen bağışların birçoğu kullanılmayacak durumda idi. Bunları depremzedelere gönderemedik, depolardan da atamadık. Bağışların, yardımların, insan onurunu zedelememesi, rencide etmemesi gerekir. Birinci el yardımları, her zaman kabul ediyoruz'' diye konuştu.

Gönen, ikinci el yardımları ise ''şartlı'' kabul ettiklerini ifadeetti. Kızılay personelinin, bağış yapmak isteyen vatandaşın evine bizzat gittiğini belirten Gönen, yıkanmış, ütülenmiş ve giyilebilecek durumda olanları kabul ettiklerini kaydetti. Kullanılmayacak durumda malzemelerin kesinlikle alınmadığını belirten Ertan Gönen, vatandaşlara, ''temiz, kullanılabilir giyim eşyası'' bağışında bulunmaları çağrısında bulundu.

Gönen, kirli, yırtık, kullanılamayacak durumdaki giysileri bağış olarak kabul etmemeleri nedeniyle ''Kızılay bağış kabul etmiyor'' şeklinde tepkiler aldıklarını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!