Kızıl çam direnişi

Güncelleme Tarihi:

Kızıl çam direnişi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2007 15:34

ANTALYA Büyükşehir Belediyesi, şehir içi toplu ulaşıma alternatif olarak yapılması planlanan hafif raylı sistemin trenlerinin ana depoloma ünitesinin (ana durak) oluşturulması için Hayvanat Bahçesi'nin doğusunda kalan ormanlık alandaki kızılçam ağacını kesmeye başladı.

Haberin Devamı

Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ile Antalya Barosu’nun yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurmasına rağmen önceki gece ağaçların 640'ı kesildi. Bu sabah da ağaç kesimine devam edildiği haberini alan Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Hediye Gündüz ve TEMA Vakfı Antalya Temsilcisi Nurten Baykara, kendilerini ağaçların önüne siper ederek işçilerin çalışmasını engellemeye çalıştı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi, hafif raylı sistemin trelerinin ana depoloma ünitesini (ana durak), şehrin girişindeki Kepez semtindeki ormanlık alana yapmak üzere proje hazırladı. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nden onay isteyen belediyenin talebi üzerine kesilecek ağaçlar kırmızı boya ile işaretlendi. 3 bin ağacın kesileceği duyumunu alan çevreciler konuyu önceki hafta yapılan Antalya Sivil Toplum Örgütleri Eşgüdüm Kurulu toplantısında gündeme getirdi. 18 üyesi olan kurul, ağaç kesimini önlemek için ortak çalışma kararı aldı. Makina Mühendisleri Odası Antalya Şubesi ile Antalya Barosu da ağaçların kesilmesinin önlenmesi için mahkemeye başvurdu. Ancak, önceki gece işaretlenen ağaçların 640'ı kesildi. Bu sabah da ağaç kesimine devam edildiği öğrenen Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Antalya Şubesi Başkanı Hediye Gündüz ve TEMA Vakfı Antalya Temsilcisi Nurten Baykara, kendilerini ağaçların önüne siper ederek, kütük taşıyan kamyonların önüne oturarak işçilerin çalışmasını engellemeye çalıştı. Antalya Büyükşehir Belediyesi zabıta memurları, işi yavaşlattıran Gündüz ve Baykara'yı kollarından tutup etkisiz hale getirdi. Ağaçların kesilişine seyirci kalmaya zorlanan iki çevreci kadının zaman zaman sinir krizi geçirmelerine yol açan çabasını görenler, öfkeli çıkışları nedeniyle kamuoyunun ‘Panter Emel' lakabıyla tanıdığı hayvan hakları savunucusu Emel Yıldız'ı hatırladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel ve Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel'e telefonla ulaşmaya çalışan çevreciler, şehrin iki yöneticisiyle de görüşemedi. Olayı duyup gelen Eğitim-Sen Antalya Şubesi Başkanı Kadir Zeybek sendika olarak bu konuda çevrecilerin yanında yer aldıklarını açıkladı. Ağaçların kesilmesini gözyaşları dökerek izleyen çevreci Gündüz ve Baykara daha sonra olay yerinden ayrıldı. Baykara giderken tepkisini, “Antalya’nın ormanlarını hepsi bitse de ortalığı sel alsa da herkes ölse. Herkes kurtulsa” diye dile getirdi.

Haberin Devamı

BELEDİYE KORULUĞU OLUŞTURULACAK

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada bu konuda tüm kuruluşlarla gerekli mutabakat sağlandığı, prosedürün bu doğrultuda uygulamaya konulduğu belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

“Orman Genel Müdürlüğü tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edilen Raylı Sistem Depolama Alanı'nda bulanan ağaçlar, 23- 24 Temmuz günleri Orman Bölge Müdürlüğü’nün yetkili elemanları gözetiminde, her türlü hukuki prosedüre uygun şekilde kesilmiştir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri söz konusu alanda ekonomik ömrünü tamamlamış yaklaşık 500 ağacı tespit ederek işaretlemiş ve bu ağaçlar kesilerek Orman Bölge Müdürlüğü depolarında muhafaza altına alınmıştır.”

Haberin Devamı

Açıklamada, belediyenin Orman Bölge Müdürlüğü’ne 5- 10 bin ağaç dikilebilecek bir bölgenin belediyeye tahsis edilmesi için başvurduğu vurgulandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!