Kıvrıkoğlu'na ait uçakla gitti

Güncelleme Tarihi:

Kıvrıkoğluna ait uçakla gitti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kritik anlarda yaptığı arızalarla tanınan Cumhurbaşkanlığı'na ait GAP uçağı, bir sürpriz de Cumhurbaşkanı Sezer'e yaptı. Kabin hava basıncı bozulan GAP'la uçamayan Sezer, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kıvrıkoğlu'nun kullandığı aynı model başka bir uçakla ABD'ye hareket etti.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, 6-8 Eylül tarihleri arasında New York'ta düzenlenecek BM Milenyum Zirvesi'ne katılmak üzere dün ABD'ye gitti. Sezer ve 13 kişilik heyetini New York'a götürecek Cumhurbaşkanlığı'na ait GAP uçağının kabin basıncında arıza meydana gelince, heyete Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun da kullandığı Türk Hava Kuvvetleri'ne ait GAP ile aynı model bir uçak tahsis edildi. Gezi, arıza ve bu değişiklik nedeniyle iki saat gecikmeyle başladı.

Sezer'in ABD'ye dün 10.30'da gideceği, 10.05'de de basına açıklama yapacağı duyuruldu. Bu saatten önce Esenboğa Havalimanı'na gelen basın mensupları ile Sezer ABD'de iken yerine vekalet edecek TBMM Meclis Başkanvekili Ali Ilıksoy, Ankara Valisi Yahya Gür, Garnizon Komutanı Korgeneral Erol Tütav ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, hareketin olacağı saati beklemeye başladılar. Ancak hareket saatine az bir zaman kala, Cumhurbaşkanı ve eşi Köşk'ten ayrılmadan önce, uçağın arıza yaptığı haberi duyuldu.

MUTLAKA GİDECEK

İlk resmi açıklama havalimanında bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Metin Yalman'dan geldi. Yalman, arızayı doğrularken, Cumhurbaşkanı'nın uçuşunun bir süre ertelendiğini, uçağın bakıma alındığını, arızanın giderilmeye çalışıldığını söyledi. Uçuşun ne kadar ertelendiği konusunda kesin bir bilgi veremeyen Yalman, ‘‘Sayın Cumhurbaşkanı her ne şekilde olursa olsun bugün (dün) muhakkak uçacak’’ demekle yetindi. Yalman yaptığı telefon trafiği sonrasında, uğurlamaya gelenleri ve basın mensuplarını sık sık bilgilendirdi. Bu bilgilendirme sırasında uçağın değiştirilebileceğinin de sinyalleri verildi.

YENİ UÇAK HAZIRLANDI

GAP uçağının bakımı sürerken yeni uçak arayışlarına girildi. Türkiye'de GAP uçağı ile aynı model iki uçak bulunması gözleri Başbakanlık ve TSK'ya çevirtti. Başbakan Bülent Ecevit'in ATA uçağının İsviçre'de bakımda olması ve 4 Kasım'da Türkiye'ye getirilecek olması, Köşk yetkililerini Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yöneltti. Bunun üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu'nun da kullandığı Türk Hava Kuvvetleri'ne ait 003 seri nolu, Gulfstream 4 tipi uçak hazırlandı. Sezer'in hareketinin gecikmesi üzerine, kendisini uğurlamak amacıyla Esenboğa Havaalanı'na gelenler iki saat beklemek zorunda kaldılar. 11.30'da Köşk'ten hareket eden Sezer ve eşi Semra Sezer 11.55'de Yabancı Konuklar Salonu'nda karşılandı. Sezer 12.05'de bir basın toplantısı düzenledi. Sezer, bir gazetecinin arızayı hatırlatarak ‘‘Güvenlik kendişesi taşıyor musunuz?’’ sorusuna ‘‘Hayır’’ yanıtını verdi. Sezer, ‘‘Kabin hava basıncında bir bozukluk olmuş, o giderilemedi. Sayın Genelkurmay Başkanı'nın uçağıyla gidiyorum’’ açıklamasını yaptı.

GAP'ın ilk sabıkası değil

Cumhurbaşkanlığı'na ait Gulfstream 4 tipi 17 kişilik GAP uçağı daha önce de Süleyman Demirel'in gezileri sırasında iki kez korkutmuştu. Demirel'in Van Hastanesi'ni hızlandırmak ve fabrika açmak amacıyla iki yıl önce gittiği Van'da, uçağın camı kırılmıştı. İkinci olay ise geçen yıl Demirel'in D-8 Zirvesi için gittiği Bangladeş'ten dönerken yaşanmıştı. GAP uçağının İran havasahasında arızalandığı ve Erzurum'a indirileceği söylentileri Ankara'yı hareketlendirmiş, heyecanı gecikmeli olarak Ankara'ya inen Demirel yatıştırmıştı. Havada sorun yaşamadıklarını belirten Demirel, ‘‘Ancak bir ara ‘Benzin yeter mi, yetmez mi; Van'a mı Erzurum'a mı inelim' diye düşünüldü. Buraya sağ salim geldik. Pilotlarımızla övünüyoruz. Herşey mükemmel geçti. Hatta Himalaya Dağları'ndan bile sarsılmadan geçtik’’ açıklamasını yapmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!