Kitap Fuarı başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Kitap Fuarı başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2003 15:00

"Kitap kurtları" bir kez daha buluşuyor. Tüyap 22.İstanbul Kitap Fuarı, yarın Beylikdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde açılıyor.

Haberin Devamı

Ana teması "Kent Kültürü ve İstanbul" olarak belirlenen fuar, 2 Kasım'a kadar sürecek.Yaklaşık 360 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla fuarın bu yıl ki “Onur Yazarı” Tahsin Yücel.

YABANCI KONUKLAR

Fuar, her yıl olduğu gibi bu yıl da çeşitli ülkelerden yazarları konuk olarak ağırlayacak.Fransa'dan Ahmed Othmani, Olivier Roy, İsrail'den Zeruya Şalev ABD'den Catherine Cusset, Roy Mottahedeh, Filistin'den  Hanan Avvad, Mahmoud Darwish, İsveç'ten Ann Smith, Romanya'dan Cristina Sarbu  ve Almanya'dan Thomas Matthaeus Müller  fuarın yabancı konukları.

ÖDÜLLER YAN ETKİNLİKLER

İstanbul’un kent kültüründe önemli bir yeri olan Tüyap İstanbul Kitap Fuarı’nda bu yıl da geniş bir konu yelpazesi içinde düzenlenecek konferans, söyleşi, ödül töreni ve açık oturum gibi 215 kültür ve edebiyat etkinliğinde yaklaşık 750 yazar, sanatçı, bilim adamı, gazeteci ve politikacı konuşmacı olarak yer alacakr. Fuar boyunca yüzlerce yazar imza günlerinde okurlarıyla buluşup kitaplarını imzalayacak.
 
Fuarda ayrıca Dünya Gazetesi’nin, “Edebiyat Dünyasından Portreler”, Rıfat Ilgaz Kültür Merkezi’nin “Dünden Bugüne Rıfat Ilgaz – Biz de Yaşadık” Hürriyet Gazetesi’nin Cumhuriyet’in 80. kuruluş yıldönümü nedeniyle, kuruluş yıllarını konu alan fotoğraf sergileri, Cihan Demirci’nin “25. Yıl”, Aydın Doğan Vakfı’nın Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Sergileri  ve Tarih Vakfı’nın “Tarihe Bin Canlı Tanık Projesi – Yaşayan Tarih” sergisi yer alacak.

Haberin Devamı

Tüyap 22. İstanbul Kitap Fuarı bu yıl Nazım Hikmet Kültür Sanat Vakfı tarafından verilen “Uluslararası Nazım Hikmet Şiir Ödülü” ve Cevdet Kudret’in anısını yaşatmak ve Türk edebiyatında onun ürün verdiği dallardaki çalışmaları değerlendirmek amacıyla ailesinin girişimi üzerine 1993 yılından beri çeşitli edebiyat dallarında verilmeye başlanan Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri, törenlerine de ev sahipliği yapacak.

ULAŞIMI İETT SAĞLIYOR

İETT bu yıl da geçen yıl olduğu gibi kentin çeşitli merkezlerinden Beylikdüzü’ne  ulaşımı sağlayacak. Geçen yıldan farklı olarak ulaşım uzaklıklarına göre uygulanan tarifelerde değişiklikler yapıldı. Anadolu Yakasından iki biletle, Avrupa yakasından tek biletle yapılacak ulaşımlarda İETT’nin uyguladığı diğer indirimler de olacak.

Üç milyon TL. olarak belirlenen giriş ücreti öğrencilerden, öğretmenlerden ve öğretim üyelerinden geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da alınmayacak.

ART İST 2003 KİTAP FUARI İLE EŞ ZAMANLI

TÜYAP tarafından bu yıl 13'üncüsü düzenlenen ''ART-İST 2003 - 13. İstanbul Sanat Fuarı'' kapsamında, Türk plastik sanatlarına katkıda bulunan kişi ve kuruluşlara ödül verilecek.

Bu yılki ''Sanatçı Onur Ödülü'', eserleri yurtiçinde ve yurtdışında beğeni toplayan Naile Akıncı alacak.
 
Plastik sanatlar alanında önemli ve kalıcı metinlere imza atmış, toplumu ve genç sanatçı kuşakları seçtiği alanlarda aydınlatmış, saygın ve bağımsız kimliklere verilen ''Eleştirmen Onur Ödülü'' de Kıymet Giray'a verilecek.

Yine plastik sanatlar alanında ''Sanatsever Kurum Onur Ödülü'' Cumhuriyet gazetesine, ''Koleksiyoner Kurum Onur Ödülü'' de 36 yıldır düzenlediği yarışmalarla Türk resim sanatına ve sanatçılara verdiği desteği kurduğu müze ile sanatseverlere taşıyan DYO Selçuk Yaşar ResimMüzesi alacak.
 
İtalya, Yunanistan, Almanya ve Fransa'dan da sanat galerilerinin katılacağı fuarda, Türkiye'den de 60 sanat galerisi ve sanat kurumu yer alacak. Fuarda 50'si yabancı olmak üzere toplam 280 sanatçının eserleri sergilenecek.

Haberin Devamı
Fuarda, küratörlüğünü Levent Çalıkoğlu ve Haşim Nur Gürel'in üstlendiği, Onur Sanatçısı Naile Akıncı'nın, bir kısmı İstanbul DevletResim ve Heykel Müzesinde yer alan, ulusal ve uluslararası yarışmalarda ödüller almış 50 yıllık sanat yaşamının en tipik örneklerinden oluşan sergi de yer alacak. 
 
Fuar, geleceğin sanatçılarına bugünden ev sahipliği yaparak Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin ebru, resim, video art, enstalasyon, heykel, video projeksiyonlar, bazı performanslar, seramik ve fotoğraf alanlarındaki eserlerinden oluşan sergisine de yer verecek.

Bu arada, fuarda ayrıca, 1997 yılında Almanya'nın Bremen kentinde kurulmuş olan, fotoğrafçıları profesyonel ve amatör gibi kategorilere ayırmaksızın ürünlerinden hareketle değerlendiren ve kendini fotoğrafıciddiye alanlar tarafından oluşturulmuş bir fotoğraf grubu olarak tanımlayan Kooperative für Fotografie, 5'i yabancı toplam 9 sanatçınınkatılacağı ''Seçmeler'' başlıklı bir fotoğraf sergisi de açılacak.
 
TÜYAP ve Heykeltıraşlar Derneği işbirliği ile fuar süresince açık alanda yer alan özel bir mekan atölye haline getirilerek Ertuğ Atlı, Müfide Aksoy ve Züleyha Altıntaş tarafından yapılacak olan ahşap heykeller, yapım aşamasının başından sonuna kadar ilgililere sunulacak. Bu heykeller fuar bitiminde TÜYAP koleksiyonuna katılacak.
 
Ötandan, ''ART-İST 2003'' ve ''TÜYAP 22. İstanbul Kitap Fuarı''ile eşzamanlı olarak TÜYAP ile TİFAŞ A.Ş. işbirliği ile düzenlenen  ''Tekno Outlet - Müzik ve Ev Aletleri Fuarı'' da gerçekleştirilecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!