Kitap beraat etti, tanıtan gazeteci yargılanıyor

Güncelleme Tarihi:

Kitap beraat etti, tanıtan gazeteci yargılanıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2000 00:00

Mustafa ERCAN/MERSİN (İçel), (DHA)

Yazar Nadire Mater'in Güneydoğu'da savaşmış askerleri anlatan olaylı kitabı 'Mehmedin Kitabı' hakkında açılan davada yazar ve yayıncı 'suç unsuru bulunmadığı' gerekçesiyle beraat ederken, bu kitabın tanıtımını yapan Mersin'deki yerel Çınar gazetesinin Sorumlu Yazıişleri Müdürü Güler Yıldız'ın Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılaması devam ediyor.

1999 yılında yayınlanan kitap 'devletin askeri kuvvetlerini tahkir ve tezyif etmek' gerekçesiyle toplatıldı, yazar Mater ve Metis Yayınevi sahibi Hüseyin Sökmen hakkında dava açıldı. İki ay önce Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi'nde sonuçlanan davada suç unsuruna rastlanmayınca Mater ve Sökmen beraat etmişti.

Ancak davanın devam ettiği sırada, 14 Eylül 1999'da çalıştığı gazetede 'Her hafta bir kitap' köşesinde bu kitabın tanıtımını yapan Çınar gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Güler Yıldız hakkında Mersin Cumhuriyet Savcılığı'nca 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Mersin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve tutuksuz yargılanan Güler Yıldız, kitabın tanıtımını, yayınlandığı dönemde güncel olması ve bölgede yaşanan sürece denk düştüğü için yaptığını söyledi.

Kitabın tanıtımında sakınca görmediğini de kaydeden Yıldız, "Güneydoğu'da yaşananlar Türkiye gündeminde geniş yer bulurken, çıkan bu kitap bölgede askerlik yapan 42 kişi ile yapılan röportajları içeriyordu. Güncel olması nedeniyle dikkatimi çekti. O nedenle sürece denk düştüğü için tanıtımını yaptım. Böyle bir kitap yeniden çıksa, tanıtımını yine yaparım" diye konuştu. Duruşma bilirkişi raporunun incelenmesi için ertelendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!