Kışla yapılacak gaza bakılacak

Güncelleme Tarihi:

Kışla yapılacak gaza bakılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 02, 2013 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi 20. Olağan Genel Kurulu toplantısında yaptığı konuşmada Taksim olayları için “Burada güvenlik güçlerimizin özellikle biber gazı kullanımındaki yanlışları bakanlık tarafından inceleniyor. Burada bir yanlış var, eyvallah” dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Taksim’de Topçu Kışlası’nı yapacaklarını söyleyerek, “Maksat miting yapmaksa onlar 100 bin toplarsa ben 1 milyon kişi toplarım” dedi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

SANDIKTA TEPKİ GÖSTERSİNLER

 Hükümetle, hükümetin politikalarıyla, uygulamalarıyla meselesi olanlar, demokrasi ve hukuk çerçevesinde fikirlerini ifade ederler, sandıkta da demokratik tepkilerini ortaya koyarlar. Bu işin ölçüsü sandıktır. Sandığın dışında netice arayanlar bu ülkede demokrasinin peşinde olanlar değildir, anti demokratik uygulamaların peşindedir. Birkaç gündür Taksim Gezi Parkı ile ilgili bazı eylemler, bazı gösteriler yapılıyor. Gerekçe ne, Bir, ağaçlar kesiliyor. İki, buraya Topçu Kışlası aslına uygun olarak yeniden yapılacak, burada AVM olacak. Taksim’de Gezi Parkı’nda yapılan çalışmaların Topçu Kışlası’nın yeniden yapılmasıyla alakası yok.



BİBER GAZI YANLIŞLIKLARI İNCELENİYOR

Burada güvenlik güçlerimizin özellikle biber gazı kullanımındaki yanlışları bakanlık tarafından inceleniyor. Burada bir yanlış var, eyvallah. Yeri geldiği zaman, yerinde, kurallarına göre onun da kullanılması gerekir. Bu gerçeği de göreceğiz. Olay aşırılığa kaçınca biz de bunun karşısındayız. Burada bir aşırılık söz konusudur. Gerek içişleri bakanıma gerek İstanbul Vali’me bu konuyla ilgili talimat verdim. Bütün görüntüler incelenmek suretiyle atılması gereken adımlar, alınması gereken kararlar alınacak.

YEŞİLİN DANİSKASINI YAPACAĞIZ

Taksim Meydanı’nda bu gösterileri yapanlar dürüst davranamıyor. Bir Başbakan olarak soruyorum, benim muhatabım kim? Benim muhatabımın bir samimiyeti, dürüstlüğü varsa, çıksın ortaya, ne talep ettiğini söylesin. Tarihi Topçu Kışlası’na karşı çıkmaksa, kusura bakmasın, biz tarihi Topçu Kışlası’nı yerinde yapacağız, o orada vardı. Biz yeşilse, yeşilin daniskasını yeni yayalaştırma projesinde, onu da yapacağız.

SOSYAL MEDYADAKİ İDDİALAR

Sosyal medyada asılsız iddialar, iftiralar, yalan haberler havada uçuşuyor. ‘Oradaki ağaçlarda bunları sallandıracaksın’ alışmışlar ya. İnsanlar ölüyor, panzerler insanları eziyor diye twet atan densizlerin, bunlara sahip çıkan yüzlerce faşistin olduğunu görüyoruz. Taksim’i yaygın bir kışkırtmaya dönüştürmek için bazı medya kuruluşlarının, özellikle CHP’ye ait medya kuruluşlarının son derece tehlikeli ve sorumsuzca yayın yaptığını görüyoruz.

ŞEHİR MÜZESİ, AVM  OLABİLİR

Orada AVM yapılacak diyorlar. Topçu Kışlası yapıldığı zaman bunun altı ister AVM, ister Şehir Müzesi yapılabilir. Burada henüz atılmış bir adım veya karar yok. Belki biz burada şehir müzesi de yapabiliriz. Bizim ilk düşüncemiz Divan Oteli tarafındaki bölümü Şehir Müzesi olarak düşünebiliriz veya bu tarafı düşünebiliriz. Ama bunlar nihai kararlar değil. Binanın tamamı AVM oluyor diye bir şey söz konusu değil.

1 MİLYON İNSAN TOPLARIM

Özellikle muhalefet partilerine çatışmayı, öfkeyi,  nefreti kışkırtan, gerilimi tırmandıran, şiddeti teşvik eden söylem ve tavırdan uzak durması çağrısı yapıyorum. Ana muhalefet genel başkanına sesleniyorum. Bu akşam için Kadıköy’de miting yapma kararı vermiş. Hakkındır, yapabilirsin. Fakat o mitingde eğer tahrik ifadeleri kullanacak olursan bu millet seni hiçbir zaman affetmez. Etrafınızda toparladığınız bazı uç aşırı takımlarla yaptığınız bu tür toplantılar bir şey kazandırmaz. Eğer olay miting yapmaksa, toplumsal hareketse, ben kalkarım, onun 20 topladığı yerde 200 bin toplarım. Onun 100 bin topladığı yerde, ben partim olarak 1 milyon insan toplarım. İşi buraya getirmesin.

Haberin Devamı

Eylemcilerden rica ediyorum

Haberin Devamı

Bu eylemlerin derhal sona erdirilmesini, Taksim’de esnafa, yayalara, ziyaretçilere daha fazla zarar verilmemesini ben eylemcilerden rica ediyorum. Ben samimi duygularla oraya gelen, ancak illegal örgütlerin istismarına maruz kalan tüm vatandaşlarımın sadece güvenilir kaynaklara itibar etmelerini diliyor ve arzuluyorum.

Akm’yi de yıkmalıyız

Şu anda Taksim Meydanı’nda bir yayalaştırma çalışması yapıyoruz. On yıllardır İstanbul’un doğru dürüst bir meydanı yok diye serzenişte bulunuruz. Bu çalışmayla, bu adımı atıyoruz. Şu anda Kültür Bakanıma da söyledim. AKM’yi de biz yıkmalıyız. Yıkıp oraya gururlanacağımız bir opera binasını çok daha farklı bir projeyle yapmalıyız. Burası önemli bir merkez olmalı. Taksim Meydanı’na gelen yerli, yabancı turistler oraya geldiği zaman gururlanmalı. Dünyada böyle bir Taksim Meydanı varmış demeli.

Haberin Devamı


Sordular, ‘Bırakın yürüsünler’ dedim

BAŞBAKAN Erdoğan, İlim Yayma Cemiyeti’nin 59’uncu genel kuruluna katıldı. Erdoğan, CHP’nin Kadıköy’de mitingden vazgeçtiğini belirterek, “Arkadaşlar, ‘Taksim’e yürüyeceklermiş’ dediler. ‘Bırakın yürüsünler’ dedim. Kontrol altında işi götürün, yürüsünler, ne diyecekler bir görelim’ dedim. Eğer ağaç istiyorsan size ağaç verelim, elimizde ağaç bol. Ama illa Topçu Kışlası buraya olmaz diyorsanız, kusura bakmayın, olacak. Çünkü biz olmayan bir şeyi yapmıyoruz, daha önce olup da yıkılanı yapıyoruz” diye konuştu.

Mahkemenin kararı enteresan

Erdoğan, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı için de şöyle dedi: “Beni üzen başka bir şey var. Bu kadar sıkıntının olduğu bir anda idare mahkemesi enteresan bir karar veriyor. İdarenin savunması alınıncaya kadar yürütmenin durdurması diyor. Böyle bir günde mi bunu yapıyorsun? Şu anda projeye mi ilan ettik, ihale  mi ettik dün akşam saatinde açıklama yapıyorsun. Burada soru işaretleri doğuyor. Bu ülkede kimsenin attığı adımı dikkati bir kenara koyarak atması doğu değil. Hele hele yargı.”

Haberin Devamı

POLİS ÇEKİLDİ, BİNLERCE İSTANBULLU TAKSİM'DE / Foto Galeri

POLİS TAKSİM'DEN ÇEKİLİRKEN BİR ANDA TANSİYON YÜKSELDİ / Foto Galeri

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!