Kişiye özel ses lazeri

Güncelleme Tarihi:

Kişiye özel ses lazeri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2003 15:44

Hiper Sonik Ses ile hayatımızın birçok alanında karşılaşacağız. Örneğin diskoda herkes kendi seçtiği ve başkasının duyamayacağı müzikle dans edebilecek. Sahalarda ise teknik direktörlerin verdiği taktikler rakip futbolcular tarafından duyulmayacak. Hatta havalimanında yapılan anonslardan sadece sizi ilgilendirenleri duyacak, başkalarını rahatsız etmeden kulaklıksız müzik dinleme olanağına kavuşacaksınız.

Haberin Devamı

Bu yılın başında Popular Science tarafından 'Zencefil' Segway'i ardında bırakarak yılın buluşu seçilen HyperSonic Sound (HSS) isimli hoparlör teknolojisi kamuya açık alanlarda test edilmeye başladı. Teknoloji henüz bireysel pazara hitap edecek kadar ucuzlamamış olsa da havalimanı, stadyum ve alışveriş merkezi gibi geniş mekanlarda kullanım alanı bulabiliyor. Sony, Wal-Mart, McDonald's, General Dynamics, ABC, Cirque de Soleil, Procter & Gamble, Los Angeles Polisi, Sun Microsystems gibi birbirinden farklı alanlarda faaliyet gösteren pek çok kuruluş, yeni gelişmeyi kendi işlerine nasıl adapte edebileceklerini araştırmaya başlamış durumda.

Lazer gibi ilerleyebilen ses dalgaları, günlük yaşamımızı değiştireceğinin sinyallerini veriyor. Yeni geliştirilen teknoloji, ses dalgalarının dağılmadan, dosdoğru hedefine ulaşmasını sağlıyor. Hiper Sonik Ses (HSS) adı verilen yeni teknolojinin mucidi, ses üzerine araçlar geliştiren bir araştırmacı: Woody Norris.

Haberin Devamı

Norris'in geliştirdiği araç sayesinde ses dalgaları aynı lazer gibi dağılmadan ve çok uzun mesafelerde gönderilebildiği için, günlük yaşantıda pek çok yeniliğin ve değişikliğin yaşanması bekleniyor. Örneğin, markette raflar arasında gezen kişiler, o anda önünde bulundukları tezgahtaki ürünler hakkında sesli olarak bilgi alabilecek. Böylece her müşteriye aynı anda, tüm ürünler hakkında, ayrı ayrı tanıtım ve reklam yapılabilecek. Ya da bir müzeyi ziyaret edenlerin her biri, sadece o anda önünde bulundukları eser hakkında bilgilendirilebilecekler. Araçla seyahat etmekte olan bir ailede ön koltukta oturanlarla arka koltukta oturanlar farklı müzikleri dinleyebilecekler.

Hiper Sonik Ses NEDİR?
Şu anda kullanmakta olduğumuz geleneksel hoparlörler sadece bir noktaya yayın yapacak şekilde odaklanamazlar. Yeterince yakında olan herkes hoparlörden yayılan sesleri duyar.

Hiper Sonik Ses (HSS) ise bildiğimiz ses dalgası gibi her yöne yayılmayıp, lazer ışını gibi doğrusal olarak hareket eder.

Bir CD çalar, MP3 çalar veya herhangi bir cihaz HSS hoparlörüne bağlanabilir.

Haberin Devamı

Hoparlörden ultra ses frekansında yayın yapılır. Ses, dar bir sütun şeklinde ilerler. Ultrasonik ses bir insana çarptığında yavaşlar ve dalgalar değişerek bir araya gelir. Yayının tam karşısında duran bir kişi sesleri bir kulaklıktan duyuyormuş gibi dinler.

Yayının karşısındaki kişi alanın dışına çıktığında hiçbir şey duymayacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!