Kişisel verilere Anayasa koruması

Güncelleme Tarihi:

Kişisel verilere Anayasa koruması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2009 00:00

AKP’nin hazırlıklarını sürdürdüğü mini anayasa paketini sürpriz bir düzenleme girecek.

"Kişisel verilerin korunması" maddesi de mini pakete alacak. Kişinin kendi açık rızası ve kanunla öngörülen sebep olmadığı sürece kişisel veriler, açıklanamayacak. Ergenekon davası süresince bu konudaki ihlaller, en çok eleştiri noktasını oluşturmuştu.

AKP’nin 6 kişilik Anayasa Komisyonu, önümüzdeki hafta mini paketi Başbakan Tayyip Erdoğan’a sunacak hale getirecekler. Paket, daha sonra muhalefete götürülecek. Taslakta AB’nin istediği bazı sürpriz maddeler de olacak. Önemli düzenlemeler şöyle:

Bilgiye ulaşılacak

Kişiler, kendisiyle ilgili kişisel bilgi ve verilerin korunması hakkına sahip olacak. Bu bilgiler, ancak kişinin açık rızasına veya kanunla öngörülen meşru bir sebebe dayalı olarak kullanılabilecek. Kişiler, kendisi hakkında toplanmış bilgilere ulaşabilecek. Bu bilgilerin amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenebilecek. AB’ye uyum için konulan madde çerçevesinde yasa da çıkartılacak.

Çocuklara koruma

Her çocuk, kendi iyiliği için gereken himaye ve bakımdan yararlanma hakkına sahip olacak. Kamu veya özel kurumların çocuklarla ilgili işlemlerinde, çocuğun azami iyiliği gözetecek. Her çocuk, kendi menfaatine açıkça ters düşmedikçe, ana ve babasıyla ilişki kurma ve sürdürme hakkına sahip olacak.

Partilere ceza

Terör ve şiddete karışmayan partilerin kapatılmasının önlenmesi maddesinde, alt başlıklar tartışılıyor. Kapatılmayan partilere ne tür ceza verileceği, Hazine yardımı kesilmesinin kriterleri, DTP gibi hazine yardımı almayan partilere uygulanacak cezalar gibi ayrıntılar tartışılıyor.

Gül 7 yıl kalsın

Anayasa’ya ’bu dönem için’ Cumhurbaşkanı ve milletvekillerinin görev süresiyle ilgili ’geçici intikal’ maddesi konulacak. Cumhurbaşkanının görev süresi 7 yıl, milletvekilinin görev süresi ise 5 yıl olarak önerilecek. Buna paralel olarak Seçim Yasası’nda da uyum düzenlemesi yapılacak. Seçimlerin ne zaman yapılacağına dair ifadeler netleştirilecek.

Türkiye milletvekili

Ülke seçim çevresi adı altında 100 milletvekilliği ihdas edilecek. Türkiye milletvekilliği olarak belirlenecek 100 milletvekili partilerin aldıkları oy oranına göre dağıtılacak. Baraj sistemi nedeniyle küçük partilerin hiç temsil edilememe durumu, bu düzenleme ile kısmen çözülecek.

Kişisel başvuru hakkı

Anayasa Mahkemesi’ne kişisel başvuru hakkı sağlanacak. Bunun hayata geçirilebilmesi için Mahkemenin en az iki daireli olarak yeniden yapılanması temin edilecek. Kamu Denetçiliği Kurumu’nu (ombudsmanlık) Anayasa metnine taşınacak. Düzenleme ile vatandaşla kamu kurumları arasındaki sorunlarda ’arabuluculuk’ rolü üstlenecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!