Kısa Kısa...

Güncelleme Tarihi:

Kısa Kısa...
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 1998 00:00

Haberin Devamı

Fareler insanlara saldırdı

Mudurnu Çayı'nın bir süre önce yatağından taşması sonucu su altında kalan Dernekkırı ve Çatalköprü mevkiindeki köylerde sular çekildikten sonra evleri fareler bastı. Farelerin ısırdığı 9 kişiye Adapazarı Devlet Hastanesi'nde kuduz aşısı yapıldı. Çayın taşmasıyla oluşan selden en fazla etkilenen Çatakyöprü ile Ormanköy'de vatandaşlar temizlik ve zarar tesbit çalışmalarını sürdürürken, bir yandan evlere doluşan aç farelerle mücadeleye yöneldi. Farelerin kümes hayvanlarına bile saldırdığını belirten köylüler, şöyle yakındı: ‘‘Bartın'da yaşanan büyük sel felaketi sırasında biz de burada sıkıntılı günler yaşadık. Ancak Bartın'daki sel daha büyük olduğu için bizimle fazla ilgilenilmedi. Tarladaki ürünlerimiz yok oldu. Depolardaki mısırlarımızı bile kurtaramadık. Şimdi de farelerle mücadele ediyoruz. İnsanlara ve kümes hayvanlarına saldırmaya başladılar.’’

Bursa'da gündüz de far yakılacak

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmalarda araç sürücülerinin gündüz saatlerinde ‘‘kısa huzme’’ farlarını yakmaları halinde kazaların yüzde 24 oranında azaldığı dikate alınarak 15 Haziran'dan itibaren Bursa'da bu uygulamaya başlanacağı bildirildi.

Bursa Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, otomobil sürücülerine gündüz saatlerinde de far yakılması zorunluluğu getiriliyor. Açıklamada özetle şu görüşlere yer verildi:

‘‘Gündüzleri far yakma uygulamasıyla araçların teknik donanımı, çekiş gücü, aküsü olumsuz etkilenmemekte, ekonomik ömürleri kısalmamakta, kısa huzmeli far yakılması sürücüye artı maliyet getirmemektedir. Farların yakılmasıyla park lambalarının yakılması aynı şeymiş gibi algılanmamalı.’’

Bu uygulamaya başta emniyet ve diğer kamu kurum ve kuruluşların araçlarının uyması istendi. Kısa mesafeyi gösteren farları yakmayan araç sürücülerin uyarılacağı bildirildi.

Orman yangınına önlem

Tekirdağ'da, mevsim gereği olası orman yangınlarının önlenmesi, can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla, 1 Haziran ile 15 Ekim 1998 tarihleri arasında anız yakılması, ormanlık alanlarda hayvan otlatılması ve av yapılması yasaklandı. Valilik kararı gereğince, piknik ve mesire yeri olarak düzenlenen, Merkez Atatürk ve Kumbağ Ormanları ile Saray İlçesi Çamlıköy bölgelerinde tel örgü ile çevrili alanlar ve halkın geleneksel olarak piknik için kullandıkları Saray, Laledere, Çerkezköy, Bozoba, ve Malkara Yenidirek sahaları dışındaki ormanlık alanlarda piknik yapılamayacak. Öte yandan, ilde orman yangınları yönünden hassas bulunan Merkez Kumbağ Dut Limanı ağaçlandırma sahası, Şarköy Helvatepe ağaçlandırma sahası, Malkara Teslimkale, Sarıpolat köyü çevresi ağaandırma sahalarına girişler 1 Haziran ile 15 Ekim 1998 tarihleri arasında tamamen yasaklandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!