Kısa Haberler

Güncelleme Tarihi:

Kısa Haberler
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 28, 2012 00:00

Haberin Devamı

Küre Dağları Milli Parkı PAN Parks’a kabul edildi

Türkiye’nin en yaşlı ağaçlarını barındıran, zengin bitki ve hayvan çeşitliliğine sahip Küre Dağları Milli Parkı, PAN Parks (Korunan Alanlar Ağı) sertifikası almaya hak kazandı. Ayrıca milli parkta uygulanan “Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi”, Rio+20 sürecinde Türkiye’den örnek gösterilecek başarılı uygulamalar arasına girdi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM GELİŞECEK

Kastamonu ve Bartın illerinin sınırları içindeki parktaki PAN Parks çalışmaları 2006’da başladı. Denetmenler, Küre Dağları Milli Parkı’nın yabanıllığı, sürdürülebilir turizm potansiyeli ile yöre halkı ve kamu kurumlarının koruma, sürdürülebilir turizm uygulama süreçlerine etkin katılımlarından etkilendiklerini belirtti. Raporlarını PAN Parks Vakfı Yönetim Kurulu’na sundu. Yönetim Kurulu da 23 Nisan’da parkı üyeleri arasına kattı. Küre Dağları Milli Parkı Türkiye’de ilk, Avrupa’da ise 13’üncü PAN Parks sertifikalı koruma alanı oldu. PAN Parks, Avrupa’ya özgü, bağımsız bir koruma alanı sertifikalandırma sistemi. Bu tür bölgelerde sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi yoluyla doğanın daha iyi korunmasını sağlamayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

BM DESTEKLİYOR
 
Küre Dağları Milli Parkı’nda uygulanan Küresel Çevre Fonu (GEF) destekli “Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi” ise “Rio+20 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Konferansı”nda Türkiye’yi temsil edecek en iyi 25 uygulamadan biri oldu.
Proje, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF-Türkiye) ortaklığında uygulanıyor. (www.kdmp.gov.tr)

Kemer’in artık şarkısı var

Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği (GATAB) Kemer’in tanıtımı için “Kemer Rüyası” (Dreaming Kemer) adında şarkı yaptırdı. GATAB ve Tekirova Belediye Başkanı Yusuf Üras, İngilizce olarak hazırlanan şarkının Kemer’in dış ülkelerdeki tanıtımına katkı sağlanması amacıyla hazırlatıldığını söyledi. Üras, “Kemer’le markalaşması için GATAB olarak fuarlar başta olmak üzere tüm turizm tanıtım etkinliklerinde bu şarkı ile Kemer’i ön plana çıkartacağız” dedi. Şarkının ilk seslendirilmesi de Letonya’nın başkenti Riga’da düzenlenen Türk gecesinde yapıldı. Kemeri’in tarihi ve kültürel zenginliklerinin anlatıldığı gecede Türk müziği ve Türk mutfağının örnek sunuldu. Organizasyonda Tekirova Belediye Başkanı ve GATAB Başkanı Yusuf Üras’ın yanı sıra Turizm Tanıtım İhtisas Komisyonu Başkanı Hüseyin Er, komisyon üyesi Turgay Turan ve GATAB Turizm Tanıtım Sorumlusu Aydın Aytuğ yer aldı.

Haberin Devamı

Kudüs’ü fotoğrafladılar

Aykut İnce fotoğrafladı, Kerim Balcı kadim şehrin yapılarını yazdı. “Kutsallığın Başkenti Kudüs”, okurlarını Kudüs’ün derinliklerine götürüyor. Timaş Yayınları’ndan çıkan kitap 100’ü aşkın fotoğrafın yanı sıra Mescid-i Aksa’nın krokisine de sahip. Atlas Dergisi’ndeki çalışmalarıyla da bilinen fotoğrafçı Aykut İnce, bu kitap için kentte uzun çalışmalar yaptı. Kutsallığın Başkenti Kudüs kentin neden üç büyük din için de değerli olduğu, Türklerin Anadolu’dan önce nasıl Kudüs’e geldiği, Osmanlı’nın hangi izlerinin yaşadığı gibi çok sayıda konuda okuyucuyu aydınlatıyor. Balcı ve İnce’nin kitabı Türkçede Kudüs üzerine hazırlanmış en kapsamlı çalışmalardan biri.

Haberin Devamı

Grafikçilerden ÇEKÜL’e destek

ÇEKÜL Vakfı’nın doğa ve kültür değerlerini koruma mücadelesine afiş tasarımlarıyla destek veren sanatçıların çalışmaları, İstanbul’da Cihangir White Mill Cafe’de 10 Haziran’a kadar sergileniyor. Grafik tasarımın ustalarını ve gençlerini buluşturan “Doğal ve Kültürel Mirasın Grafik Yolculuğu” isimli sergide çok sayıda afiş örneği yer alıyor. ÇEKÜL’ün koruma hareketini Türkiye’nin dört bir köşesinde geniş kitlelerle buluşturan afişler sulara, ormanlara, eski konaklara, hanlara, endüstri mirasına dikkat çekmişti. Sergi, geçmişten günümüze grafik dilindeki değişimi gözlemlemek açısından da önemli bir fırsat sunuyor. (www.cekulvakfi.org.tr)

Haberin Devamı

Kaya tırmanışçılarına el kitabı

Doğan Palut’un yazdığı Batı Türkiye Kaya Tırmanış Rehberi, Ballıkayalar’dan Geyve’ye birçok yöreden tırmanış rotası içeriyor. Zirve Dağcılık’ın katkısıyla çıkan kitapta rotalar hem Türkçe hem İngilizce olarak teknik bilgileri ve fotoğraflarıyla tanıtılıyor. Batı Türkiye Kaya Tırmanış Rehberi’nde önemli ipuçları, haritalar, rehber bilgileri de var. (www.doganpalut.com)

Bosna’dan Ürdün’e dünya mevlevihaneleri

Ahmet Kuş, Karatay Akademi Yayınları’ndan çıkan “Dünya Mevlevihanelerine Yolculuk” kitabında Suriye’den Bosna Hersek’e, Bulgaristan’dan Ürdün’e kadar birçok ülkeye uzanıyor; kadim bir geleneğin hatırasını yaşatan son mevlevihaneleri inceliyor. Kuş, kitabında geniş bir coğrafyaya yayılmış mevlevihanelerin tarihine, günümüzdeki durumuna bakıyor, fotoğraf ve rota bilgileriyle bu eserleri ve bulundukları yöreyi tanıtıyor.

Haberin Devamı

Objektifi tahribatın tanığı

Fotoğraf sanatçısı Vedat Doker’in “Denizler… Karina’da Sonbahar” adlı ilk kişisel sergisi İstanbul Sanayi Odası Oda Kule Sanat Galerisi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Doğanın güzelliğini, bir yandan da insanoğlunun onun güzelliklerini nasıl hoyratça harcadığını konu alan sergi 8-29 Haziran arasında gezilebilir. Mimar Vedat Doker’in sakin bir sonbahar gününü anlatan sergisi doğaya bir övgü ve insana bir uyarı niteliğinde.

Tavsiyeyi okuyun, tatilinizi seçin

BookinTurkey.com, online turizm sitesi. TripAdvisor ile önemli bir işbirliğine imza attı. Tatilseverler, gerçek kişilerden alınan güvenilir tavsiyelere ve seyahat seçeneklerine istedikleri zaman ulaşabilecekler. (facebook.com/bookinturkey)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!