Kırmızı şarap neden baş ağrısı yapar?

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı şarap neden baş ağrısı yapar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2016 12:51

Kırmızı şarabın baş ağrısı yapmasının sebebi nedir? Kırmızı şarabın içinde bulunan hangi madde baş ağrısına sebep oluyor? Soruların cevabı ve daha fazlası haberimizde..

Haberin Devamı

Aslında herkes kırmızı şarap içtikten sonra baş ağrısı çekmiyor. İnsanlar farklı derecelerde ve farklı şekillerde etkileniyorlar. Kırmızı şarabın içinde bulunan ve baş ağrısına sebebiyet verebildiği söylenen şeylerden biri sülfit. Ancak sülfit çoğu insanda ağrıya sebep olmuyor. Sülfite alerjisi olanların toplam nüfusa oranları yüzde bir civarında. Zaten böyle bir alerji mevcutsa sadece baş ağrısı değil, beraberinde nefes problemleri de baş gösteriyor. Kurutulmuş gıda ve işlenmiş etler kırmızı şaraptan çok daha fazla sülfit içermekte.

Hatta beyaz şaraplarda bile sülfit oranı daha yüksek. Ancak şarap uzmanları şu gerçeği de hatırlatıyor: Sülfit, vücut sıvı kaybettiği sırada alınırsa B vitaminini yoğun oranda kullanarak migrene sebebiyet veriyor. Ayrıca bitki, hayvan ve bazı mikroorganizmalarda bulunan biyojen aminler denilen organik bileşiklerin de (örneğin; histamin ve tiamin) baş ağrısına sebep olabileceği biliniyor.

Haberin Devamı

Kırmızı şarapların çoğu malolaktik fermantasyon adı verilen bir yöntemle bakteriler yardımıyla fermente edildiğinden içerikteki amin oranı çok yüksek oluyor. Bir diğer faktör de üzümün kabuğu ve çekirdeğinde bulunan tanin adlı bir kimyasal. Tanin, aynı zamanda şarapların yıllanmasını da sağlayan madde. Bu madde, beyaz şaraba oranla kırmızı şarapta daha yoğun olarak bulunur çünkü fermantasyon süreci kırmızı şarap için daha uzundur. Süre uzadıkça tanin oranı artar.

Tanin, serotonin seviyesini değişime uğratarak baş ağrısı yaratabiliyor. Yaşanan sülfit sebepli bir ağrıysa önlemek için tavsiye edilen yöntem oldukça basit: Şarabı tükettiğiniz zamanlarda bol su için. Biyojen aminler sebep oluyorsa alerji tedavilerinde kullanılan antihistaminik ilaçlardan almak da ağrıyı kesiyor.

popsci.com.tr Tarafından Hazırlanmıştır.

BAKMADAN GEÇME!