Kırmızı çizgi savaşı

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı çizgi savaşı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2005 01:58

AB dışişleri bakanlarının İngiltere’nin Newport kasabasındaki toplantısında Türkiye’ye ‘3 Ekim’de müzakere başlayacak’ güvencesi verildi. Ancak Dışişleri Bakanı Gül’ün de katıldığı toplantıda ‘Limanların Rumlara açılması’ ve ‘imtiyazlı ortaklık’ konularında müthiş bir kırmızı çizgi savaşı yaşandı. Tarafların pozisyonları şöyle:

AVRUPA Birliği’nin, 3 Ekim’de Türkiye ile müzakereleri başlatmasının önünde ‘hiçbir engel’ olmadığı, 25 ülkenin tamamının bu konuda ‘uzlaşı’ içinde olduğu dile getirilmesine rağmen, halen iki konuda tartışmalar sürüyor. AB’li bakanlar, dün İngiltere’nin Newport kasabasında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le bir araya geldiler ve Gül’e, ‘AB ülkelerinin hiçbiri müzakerelerin başlamasını sorgulamıyor’ güvencesi verdiler.

Ancak buna rağmen AB’nin yayınlayacağı ‘Kıbrıs Deklarasyonu’ ve ‘Müzakere Çerçeve Belgesinin’ onaylanmasıyla ilgili süreç devam ediyor.

Dün AB Dışişleri Bakanları, Türk limanlarının Rum gemilerine açılmasıyla ilgili konuyu ‘kırmızı çizgi’ olarak niteledi. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn, Türkiye’nin Ankara anlaşmasını tam olarak uygulaması, protokolün muhtevası ile ilgili spekülasyon yapmaması gerektiğini belirterek, ‘Bu konu, AB’nin kırmızı çizgisidir. Müzakere edilecek bir şey değildir ve bu Türkiye’nin yükümlülüğüdür’ dedi.

TÜRKİYE’NİN DE VAR

Avrupa Birliği, Türkiye ile AB arasında başlayacak müzakerelere ‘yol haritası’ oluşturacak, ‘Müzakere Çerçeve Belgesi’nin onaylanması konusunu da ele aldı. Fransa ve Avusturya’nın ‘imtiyazlı ortaklık’, Yunanistan’ın ‘Ege sorunu’ ve Kıbrıs Rum Kesimi’nin ‘tanınma’ ile ilgili beklentileri bir kez daha dile getirildi ancak, bu konunun 7 Eylül’de Daimi Temsilciler toplantısında ele alınması kararlaştırıldı. Türkiye, bizzat Newport’ta bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından üyelik dışı bir başka alternatifin kabul edilemeyeceğini açıkça dile getirdi. Böylelikle AB’nin limanlarla ilgili ‘kırmızı çizgi’ ifadesinden sonra Türkiye de ‘imtiyazlı ortaklığa’ yönelik kırmızı çizgisini ortaya koymuş oldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!