Kirli ittifak

Güncelleme Tarihi:

Kirli ittifak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 1999 00:00

Haberin Devamı

Çiller'in, ‘‘Hükümeti Ecevit kursun’’ önerisine ANAP ve DSP'nin destek vermesine CHP'den sert tepki geldi. Bunu, ‘‘Kirli ittifak’’ ve ‘‘Siyasi çürüme’’ diye niteleyen CHP lideri Baykal, ‘‘Öyle anlaşılıyor ki, hükümet formülünün Ecevit'in şapkasından değil, Çiller'in çıkınından çıkması gerekiyormuş’’ dedi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DYP lideri Tansu Çiller'in, ‘Hükümeti Bülent Ecevit kursun’ önerisine ANAP ve DSP'nin destek vermesini, ‘‘Kirli ittifak, kirli koalisyon’’ diye değerlendirdi. Baykal, CHP Grup toplantısında yaptığı konuşmada, ‘‘Öyle anlaşılıyor ki, bir hükümet kurulabilmesi için formülün Ecevit'in şapkasından değil, Çiller'in çıkınından çıkması gerekiyormuş’’ dedi. Baykal, şunları söyledi:

SİYASET AYAK ALTI

Sayın Erez'in görevlendirilmesini Cumhurbaşkanı'ndan biz istemedik. Yılmaz ve Ecevit istediler. Şimdi Erez Anayasal kurallar içinde hükümet çalışmasını sürdürüyor. Birisi bu arada çıkıp düğmeye basıyor ve ‘Ben varım, bırakamam’ diyerek, inisiyatifi ele alıyor. Koca koca siyasi partiler, koca koca liderler de Erez'in çalışmasını yok sayıyor. Nezaket, ilke, Anayasa ve hukuk saygısı hiç bu kadar ayaklar altına alınmamıştı. Gümrükten mal mı kaçırıyorsunuz? Bırakın Erez çalışmasını sonuçlandırsın. Kendi başlattığınız süreci kabaca atmanın ne size ne Türkiye'ye faydası olmaz.

KURTARMA OPERASYONU

Bu garabetin gerçekleşmesinin nedeni nedir? 'Türkiye niçin hükümet kuramıyor?' diyenler, şimdi kimler nasıl hükümet kuracak buna baksınlar. Nasıl oluyor da bir gün önce bir bakanlığın hesabını yapan ANAP, şimdi tüm bakanlıkları bir başka partiye bırakarak buna evet diyebiliyor. Bunun ciddi nedenleri 2 hafta sonra ortaya çıkacaktır. Bu koalisyonun ne koalisyonu olduğunu hep beraber göreceğiz. Türkiye'de hükümet kurulmuyor, köşeye sıkışmış olan siyasetçiler kendilerini kurtarıyor.

ÇÜRÜME VE YOZLAŞMA

Şimdiden ilan ediyorum; Bu kirli koalisyondur. Kotarılan burada hükümet değildir, Yüce Divan davasıdır. Çiller'e önce ölümü göstermişler, sonra zatürreye razı etmişlerdir. Bu bir orta oyunudur. Artık bazı siyasetçilerin ağızlarından çıkan sözlerin hiçbir önemi yoktur. Bu bir çürümedir, yozlaşmadır.

HALK HERŞEYİ GÖRÜYOR

Perde arkasında ne olduğunu, halk, yazılmasa da görüyor. Bu senaryolar İstanbul otellerinde hazırlandı. Siyaset adamları tuzağa düşmüşler, ayıbı örtebilmek için kullanılmışlardır.

TÜRKBANK HÜKÜMETİ

Türkiye'de 16 milyon insan 5 milyon dolarlık loto için haftalarca umut besledi. Türkbank satışında rüşvet olarak verilen televizyonun bedeline bakarsanız, olayın çapını daha iyi anlarsınız. Bu Türkbank hükümetidir. Türkbank'ı kapatmak isteyenlerle, buna karşılık kendileri için tehlikeli gördüklerini tasfiye etmek isteyenler bütünleştiler. Liderlerin korkusu, kaprisi, Türkiye'de rejimi ve siyasi sistemi yönlendirir hale gelmiştir.

Ecevit etti ama biz tenezzül etmedik

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DYP Lideri Tansu Çiller'in daha önce kendisine ‘‘Yalım Erez'i reddedin, bir CHP'li başkanlığında hükümet kuralım’’ önerisi yaptığını, ancak bu öneriyi reddettiğini açıkladı. Baykal, ‘‘Bu oltanın ucundaki yem daha önce CHP'ye uzatılmış ve CHP buna tenezzül etmemiştir. Şimdi koca koca devlet adamlarının bu yeme uzandıkları görülüyor ve bu siyasi hayatımızı dejenere ediyor’’ dedi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!