Kırgızistan mesajları: Süreçten güçlenerek çıkacağız

Güncelleme Tarihi:

Kırgızistan mesajları: Süreçten güçlenerek çıkacağız
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2018 01:06

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye-Kırgızistan İş Forumu’nda yaptığı konuşmada “Kur manipülasyonuyla, Türkiye’nin güçlü ve sağlam ekonomisi üzerinde şüphe bulutları oluşturmaya çalışıyorlar. Türkiye ekonomisinin bu süreçten güçlenerek çıkacağından kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye olarak ekonomide de bağımsızlığımızı tam anlamıyla tesis etmekte kararlıyız” dedi. Erdoğan, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

SERBEST TİCARETİN AYAK BAĞI

“(Kırgızistan’la ekonomik ilişkiler) 500 milyon doları dahi bulmayan ticaret hacmimiz bize yakışmıyor. Yaklaşık 6 milyon civarında nüfusa sahip Kırgızistan, 81 milyon nüfusa sahip Türkiye toplamda 87 milyon yapar. 87 milyonluk bu iki kardeş ülkenin insan potansiyeli olarak bu ticaret hacmi yeterli değil. Bizler artık aramızda yerli ve milli parayı kullanmak suretiyle doların egemenliğine bir defa yavaş yavaş son vermemiz gerekiyor. Ülkeler, firmalar ve tüccarlar sadece ticaretin doğasında bulunan sıkıntıları aşmakla yetinmiyor, aynı zamanda kur baskısı gibi dolara bağımlılığın getirdiği zorluklarla da karşılaşıyor. ‘Ticareti kolaylaştırdığı’ iddiasıyla kurulan bu sistem, artık küresel serbest ticaretin en büyük ayak bağı haline dönüşmeye başlamıştır. Son haftalarda ülkemizin maruz kaldığı saldırılar bunun en çarpıcı örneğidir. Kur manipülasyonuyla, Türkiye’nin güçlü ve sağlam ekonomisi üstünde şüphe bulutları oluşturmaya çalışıyorlar.

Haberin Devamı

Kırgızistan mesajları: Süreçten güçlenerek çıkacağız

BUNLAR SAMİMİ DEĞİL, CAMBAZ

Bu malum kredi derecelendirme kuruluşları var ya, bunların her adımı politiktir, siyasidir, bunlar dürüst, samimi değildir, bunlar cambazdır. Dolayısıyla sakın bu cambazlara inanmayın, işinize bakın, biz hep işimize baktık ve bugüne kadar da öyle geldik. Batan, biten ülkelere bir anda bakıyorsunuz 4 kademe derece yükseltmesi veriyorlar. Her yönüyle güçlü olan Türkiye’ye de kalkıp ya ‘durağan’ diyor ya da indirmeye kalkıyor. Bugüne kadar ben bunların hiçbirisini tutmadım, bundan sonra da tutmayacağım. Biz kendimize inanıyoruz, güveniyoruz. Şu anda biz Rusya ile alışverişlerde ruble-Türk lirası bunu konuşuyoruz. Aynı şekilde İran, Çin ile yerli ve milli parayla alışveriş yapmanın dönemlerini başlatıyoruz.

Hiçbir ekonomik temeli olmayan, Türk ekonomisinin parametreleriyle hiçbir bağı bulunmayan sadece döviz kuru üzerinden yürütülen bu saldırının hedefi belli. Burada hedef, Türkiye’yi ekonomik olarak teslim almaktır. Burada gaye 15 Temmuz gecesi ruhunu 1 dolara emperyalistlere satmış FETÖ’cü alçakların darbe girişimiyle başaramadıkları işi, ekonomik tetikçiler eliyle sonuçlandırmaktır. Türkiye ekonomisinin bu süreçten güçlenerek çıkacağından kimsenin şüphesi olmasın. Türkiye olarak savunma sanayi başta olmak üzere diğer alanlarda olduğu gibi ekonomide de bağımsızlığımızı tam anlamıyla tesis etmekte kararlıyız.

Haberin Devamı

Kırgızistan mesajları: Süreçten güçlenerek çıkacağız

BİRİLERİNDEN İZİN ALACAK DEĞİLİZ

(Rusya ile S-400 anlaşması) Birileri bundan rahatsız oluyor. Kusura bakmayın. Biz hem kendimizi korumada ve savunmada hem de bu noktada atacağımız adımlarda birilerinden izin alacak değiliz. İhtiyacımızı gidermek durumundayız. Bugüne kadar bize kapılarını açmayanlar, birileriyle anlaşıyorsak, Rusya ile böyle bir anlaşmayı yapıyorsak burada da bizim önümüzü kesmeye hakkınız yok.

Kırgızistan mesajları: Süreçten güçlenerek çıkacağız

YERLİ PARAYLA TİCARET

16 yılda önemli mesafeler kat ettik. Ekonomimiz ve ticaretimiz üzerindeki kur baskısını ortadan kaldıracak çalışmalara hız vermemiz gerekiyor. Birkaç yıldır Rusya ve Çin gibi yüksek ticaret hacmine sahip olduğumuz ülkelerle yerel para birimleri üzerinden ticaret yapmanın çalışmalarını hızla sürdürüyoruz. Yaşadığımız son hadiselerin bu konuda ne kadar haklı olduğumuzu da ortaya çıkardığı bir vakadır.” 

Haberin Devamı

FETÖ’NÜN ARKASINDA ABD VAR

“TÜM Kırgız kardeşlerime özellikle hitap ediyorum, FETÖ yılanının başını ezmemiz ve bu tehdidi ortadan kaldırmamız gerekiyor” diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“15 Temmuz’da bize darbe hareketini yapan bu FETÖ yılanı ve yılanları yarın Kırgız kardeşlerimize ve Kırgızistan’a da böyle bir şeyi yapacağından endişe ederiz. Onun için bunu söylüyorum. Çünkü biz olay doğmadan bunun haberini verelim çünkü biz kardeşiz. Bunlar çok sinsi bir örgüt. Aynen İspanyolların ‘Opus Dei’si gibi her yere sızarlar. Askere, polise, devlet dairelerine, yargıya sızarlar ve devleti içeriden teslim alırlar. Ve bunu bizde yaptılar. Biz de geç fark ettik, 2010’da fark ettik. Maalesef önceden fark edemedik. O da bizim hatamızdı. Aynı durum burada olmasın istiyoruz.

Haberin Devamı

FETÖ terör şebekesi, sadece bizim ülkemiz için değil, varlık gösterdiği her ülke için ciddi bir tehdittir. Nerede bunun başı? Amerika’da. Dünyanın 160 ülkesinde faaliyet gösteriyor. Bu gücü nereden buluyor bu? Herhalde bunu sormak hakkımızdır. Ve o ülkelerin insanlarıyla bunu yapıyor. Bu para nereden geliyor? Bu mali imkân nereden geliyor? Sadece Amerika’da ‘charter school’lar vasıtasıyla yıllık elde ettiği gelir 850 milyon dolardır. Demek ki arkasında neresi var? Amerika var. Bu kadar basit. ‘Ver bunu bize’ diyoruz. Vermiyor. Ama bize diyor ki ‘Sen ver.’ Bu bir yargı sürecinde değil, niye vermiyorsun? Bak ülkemizde mahkemeler bununla ilgili kararlar veriyor. Ama kendilerine gelince ‘Ben güçlüyüm, öyleyse haklıyım’ diyor. Hayır, güçlü olan haklı değildir, haklı olan güçlüdür.”

Haberin Devamı

‘BİR GECE ANSIZIN UMULMADIK ŞEYLER OLUR... AMAN DİKKAT...’

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde düzenlenen ‘Fahri Doktora Payesi Tevcihi’ ile ‘Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Yeni Tesislerin Toplu Açılış Töreni’ne mevkidaşı Sooronbay Ceenbekov ile katıldı. “Manas Üniversitemiz, ulaştığı seviye itibarıyla ‘FETÖ ihanet şebekesinin ‘devletin uluslararası düzeydeki eğitimde başarılı olamayacağı’ şeklindeki iddiasını çürütmüştür” diyen Erdoğan, özetle şunları söyledi:

ASRA BEDEL GÜNLER YAŞANDI

“Ünlü yazarımız merhum Cengiz Aytmatov’un ifadesiyle, asra bedel günler yaşandı. Biz ilişkilerimizi özellikle FETÖ gölgesinden kurtararak önümüzdeki dönemde daha da geliştirmeye kararlıyız. Zira bunlar hain bir örgüttür, siz bizim kardeşimizsiniz. 15 Temmuz’da bize darbe yapanlar Allah göstermesin yarın aynı şeyi burada da yaparlar. Bunlar haindir, bunlar alçaktır ve bu bakımdan biz damdan düşen olduğumuz için kardeşlerimizi uyarıyoruz, aman dikkat. Bunlar askeri de ele geçirirler, polisi de ele geçirirler, yargıyı da ele geçirirler, üniversiteleri de ele geçirirler ve ondan sonra bir gece ansızın umulmadık şeyler olur. Aman dikkat...”

Kırgızistan mesajları: Süreçten güçlenerek çıkacağız

TÜRKİYE’NİN KIRGIZ HALKINA HEDİYESİ

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Türkiye’nin Kırgızistan’da yaptırdığı Cengiz Aytmatov Kültür Merkezi’nin açılışına katıldı. Kültür merkezinin doğumunun 90. yılı münasebetiyle Aytmatov’un anısına Türkiye’nin, Kırgız halkına bir hediyesi olduğunu belirten Emine Erdoğan, “Merhumu rahmetle anıyorum” dedi. 

Kırgızistan mesajları: Süreçten güçlenerek çıkacağız

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!