Kimyasal gençlik

Güncelleme Tarihi:

Kimyasal gençlik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 07, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Film Festivali'nde gösterildiğinde seyircinin yoğun ilgisiyle karşılaşan ‘‘Asit Evi’’ (Acid House), ‘‘Trainspotting’’in yazarı Irwine Welsh'in üç kısa öyküsünden oluşuyor. Filmde ‘‘Trainspotting’’den tanıdık yüzler de var...

Hatırlarsanız Irvine Welsh'in kitabından uyarlanan ‘‘Trainspotting’’ filmi buraları epey sallamıştı. Welsh'in ilgi alanı, çeşitli kimyasallara ve aside takılan gençlik. İngiliz yazar bu konuda öyle çok yazıp çizdi ki, ülkesinde artık onu bir yazardan çok konunun uzmanı gibi algılıyorlar. Welsh'in kitaplarına konu edindiği kuşağın uyuşturucular dışındaki en belirgin özelliği DJ'lerin yarattığı techno müziğe duydukları sevgi.

‘‘%100 Irvine Welsh’’ sloganıyla tanıtılan ‘‘Asit Evi’’, tamamen Welsh markasını (ülkesinden ondan böyle söz ediyorlar) taşıyor. Filmle aynı adı taşıyan ‘‘Acid House’’ öykü kitabının yazarı Welsh, kitaptan üç öykü seçerek bizzat senaryolaştırmış. Bu nedenle film de birbirinden bağımsız ama aynı bakış açısına sahip üç ayrı bölümden oluşuyor. Ahlaksız bir mizah anlayışıyla acımasız dramı birleştiren film, asit kuşağını anlamak (eğer anlamak isteyen varsa) için biçilmiş kaftan.

Filmin ilk bölümü ‘‘The Grantan Star Cause’’ (Grantan Star Davası) intikam, futbol ve dinin çarpıcı bir şekilde buluştuğu bir kara komedi. İkinci bölüm ‘‘A Soft Touch’’ (Yumuşak Bir Dokunuş), merkezinde etrafındakiler tarafından kolayca yönlendirilen bir kahramının bulunduğu bir aşk ve ihanet öyküsü. Filmle aynı ismi taşıyan üçüncü bölümse evlilik, bebekler ve kimyasal madde kullanımındaki aşırılıklar üzerine gerçeküstü bir öykü. Bütün öykülerin ortak temasıysa, gerçeklerden kaçıp uyuşturucuya sığınma ve şiddet.

Önce, her öyküyü farklı yönetmenlerin çekmesi öngörülmüş. ‘‘The Grantan Star Cause’’u Paul McGuigan çektikten sonra onun devam etmesi konusunda fikir birliğine varılmış. Yönetmen Paul McGuigan adını daha çok İngiliz TV kanalı Channel 4'a çektiği ve izleyenleri şok eden gençlik belgeselleriyle duyurmuş. İşin asıl ilginç yanı ise, McGuigan'ın ilk uzun metraj çalışması ‘‘Asit Evi’’ne başlamadan önce ‘‘Trainspotting’’i seyretmemiş olması. Seyretmemesine de karar verilmiş. Dünya çapında başarılı olmuş ‘‘Trainspotting’’le karşılaştırılması kaçınılmaz olan bu filmin tamamen farklı olduğunu düşünen McGuigan ‘‘Asit Evi’’ için şunları söylüyor: ‘‘Bana sınırsız bir özgürlüğün tanınması ve kafamdaki her türlü çılgınlığı kullanmama izin verilmesini tam anlamıyla şans olarak nitelendirebilirim. Biz -buyurun, arkanıza yaslanıp keyifle seyredin- tarzı bir film yapmadık. Başından beri üzerinde çalıştığımız hikayelere uygun olarak, alışılmış değerleri yıkmak, dünyanın her köşesinde yaşanan gerçekleri, olabilecek ve olamayacakları en yalın haliyle sunmak, bu kültürü oluşturan müziklerle bütünleştirerek farklı bir anlatım kazandırmak amacındaydık. Biz varoşlardan bir şeyler aldık. Aldıklarımız karanlık olabilir, eğlenceli olabilir ve aynı zamanda rahatsız edici ve gerçeküstü öğeler taşıyabilir.’’

‘‘The Grantan Star Cause’’ diğer iki öykü çekilmeden önce Edinburgh Film Festivali'nde gösterilmiş ve çok beğenilmiş. Aynı öykü Mart 1998'de Royal Television Society Ödülleri'nde ‘‘En İyi Çıkış Yapan İsim’’ ödülüne layık görülmüş. Üç öykü tamamlandıktan sonra ise aynı yıl Stockholm Film Eleştirmenleri (FIPRESCI) Ödülünü kazanmış.

Üç ayrı öyküden oluşan filmdeki oyunculara gelince: Sinemaseverler ‘‘The Grantan Star Cause’’da Boab rolünü oynayan Stephen McCole'u ve Tanrı rolünde Maurice Roeves'i Ken Loach'un filmlerinden hatırlayacaktır; ilkini ‘‘Benim Adım Joe’’dan, ikincisini ‘‘Gizli Ajanda’’dan. ‘‘A Soft Touch’’ bölümünde Johnny rolünde ‘‘Trainspotting’’de Tommy'yi oynamış olan Kevin McKidd var. ‘‘Asit Evi’’ adlı son bölümde Coco Bryce rolünde yine ‘‘Trainspotting’’in Spud'u Ewen Bremner oynuyor.

‘‘Trainspotting’’de olduğu gibi müzikle iç içe bir film olan ‘‘Asit Evi’’nde kimler yok ki... Söylenecek tek şey, bu işi The Verve, Chemical Brothers, Oasis, Underworld ve Primal Scream gibi baba grupların üstlendiği. Nick Cave de cabası. Kesinlikle ilgiye değer!

ASİT EVİ

THE ACID HOUSE

Yönetmen: Paul McGuigan

Senaryo: Irvine Welsh

Görüntü: Alasdar Walker

Müzik: The Verve, Chemical Brothers, Oasis, Underworld, Primal Scream

Oyuncular: Stephen McCole (Boab), Maurice Roeves (Tanrı), Kevin McKidd (Johnny), Tam Dean Burn (Alec Doyle), Michelle Gomez (Catriona), Garry McCormack (Larry), Ewen Bremner (Coco Bryce), Jemma Redgrave (Jenny), Arlene Cockburn (Kirsty)...

1998 İngiltere yapımı, 105 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!