Kimlik arayışı

Güncelleme Tarihi:

Kimlik arayışı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

1998 Berlin Film Festivali Altın Ayı Ödülü'nü kazanan ve geçen yılın en beğenilen filmlerinden olan ‘‘Merkez İstasyonu’’ bizde de gösterime girdi.

Haftanın yeni filmlerinden ‘‘Merkez İstasyonu’’ (Central Station/ Central do Brazil) Brezilya'dan gelen bir yapım. Geçen yıl adından çok söz edilen ve çeşitli festivallere katılıp ödüller kazanan film, Brezilya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Walter Salles'in imzasını taşıyor. ‘‘Merkez İstasyonu’’ 1998 Sundance Film Festivali'nde gösterildiğinde, senaryosu, sinemanın 100. yıldönümünü kutlamak için konulan ‘‘Cinema 100-Sundance Institute International Award’’ı kazandı. 48. Berlin Film Festivali'nde de Altın Ayı Ödülüne değer görülen filmin baş kadın oyuncusu Fernanda Montenegro da En İyi Kadın Oyuncu seçildi. İngiliz Film Akademisi'nin verdiği BAFTA ödüllerinde de En İyi Yabancı Film Ödülü aldı. En İyi Yabancı Film dalında Oscar ve Altın Küre'ye de aday gösterildi.

Brezilya'nın en iyi tiyatro ve sinema oyuncularından Fernanda Montenegro filmde emekli bir öğretmen olan Dora'yı canlandırıyor. Dora, hayatını Rio de Janeiro Merkez İstasyonu'ndan geçen, okuma-yazması olmayan yoksul ve çaresiz insanların mektuplarını yazarak kazanıyor. Ancak, yazdığı mektupları, kendisi gibi bekár ve yalnız yaşayan komşusu Irene (Marilia Pera) ile birlikte okuyup, sadece kendilerince önemli bulduklarını postalıyor, gerisini atıyor. Derken bir gün, kayıp kocasını bulmak isteyen Ana (Soia Lira) ile oğlu Josue (Vincius De Oliveira) de Dora'ya mektup yazdırıyor. Dora bu mektubu da postalamıyor ama atmıyor da. Ana, ikinci kez mektup yazdırmaya geldikten hemen sonra bir trafik kazasında ölüyor, ve Rio'da kimi kimsesi olmayan çocuk ortada kalakalıyor. Bunun üzerine Dora'nın hayatı değişecek, çocuğu sahiplenmek zorunda kalacaktır. Birbirine yabancı kadınla çocuk, mektuplardaki ipuçlarından hareketle çocuğun tanımadığı babasını bulmak için Brezilya'yı bir uçtan öbürüne kat edecekleri bir yolculuğa çıkacaklardır. Giderek bu uzun yolculuk, kendi içlerine yapacakları bir keşif yolculuğuna dönüşecektir.

Filmlerini sürgün ve kimlik temaları üzerine kuran yönetmen Walter Salles, ‘‘Merkez İstasyonu’’ için, ‘‘kendi köklerini arayan bu ülkenin içinde bulunduğu durumu anlatmayı amaçlamaktadır. Bu film kendi kimliğini bulmak isteyen bir çocuk hakkında olmasının yanı sıra, Dora'ya yazdırdıkları mektuplarla kendi geçmişleriyle bağlantı kurmak isteyen göçmenlerin içinde bulundukları duruma da dikkat çekmektedir,’’ diyor.

MERKEZ İSTASYONU

CENTRAL STATION

Yönetmen: Walter Salles

Senaryo: Joao Emanuel Carneiro, Marcos Bernstein

Görüntü: Walter Carvalho

Müzik: Antonio Pinto, Jaques Morelembaum

Oyuncular: Fernanda Montenegro (Dora), Marilia Pera (Irene), Vincius De Oliveira (Josue), Soia Lira (Ana), Othon Bastos (Cesar), Otavio Augusto (Pedrao), Stela Freitas (Yolanda), Matheus Nachtergaele (Isaias), Caio Junqueira (Moises)...

1998 Brezilya yapımı, 115 dk.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!