Kim gidecek Kim gelecek

Güncelleme Tarihi:

Kim gidecek Kim gelecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2010 09:07

Kuzey Kore resmi haber ajansı iktidardaki komünist partinin bir kongre düzenleyerek lider seçimine gideceğini bildirdi. Kongre'de başkanlığa şu anki başkan Kim Jong Il'in oğlu Kim Jong Un'un geçmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansı, Eylül ayında yapılacak kongreyle Kore İşçi Partisi’nin yeni liderlerinin seçileceğini duyurdu.

                

Analistler bu girişimin kapalı kutu gibi bir ülke olan Kore’de güç değişimi anlamına gelebileceği görüşünde.

 

Kim Jong Il’in hasta olduğuna ve oğullarından biri Kim Jong-un’u yerine geçmeye hazırladığına inanılıyor.

 

Kim Jong Il de babası ve Kuzey Kore’nin kurucusu Kim Sung Il’in 1994’te ölümünden sonra bu koltuğa oturmuştu.

 

Yapılan açıklamada “kongrenin partinin yen ihtiyaçları göz önüne alınarak en üst düzey kadrolarının seçilmesi amacıyla” düzenlendiği belirtildi.

 

Haberin Devamı

Açıklamada, “Bu günlerde partimizi geliştirmek, için kutsal devrim görevleriyle karşı karşıyayız. Böylece Kim Sung Il’in mirasını ebedi bir zafere dönüştürmek, partinin militan fonksiyonlarını artırmak ve ülkemizi refah içerisinde güçlü bir sosyalist ulusa dönüştürmede partimizin rolünü şanlandırmak istiyoruz” denildi.

 

KIM JONG IL'LE İLGİLİ TARTIŞMALAR SÜRÜYOR

Kim Jong Il’in 2008’de felç geçirdiğinden ve şu an sağlığının kötü olduğu olduğundan şüpheleniliyor. Analistler, düzenlenecek kongrenin liderin İsviçre’de eğitilmiş oğlu Kim Jong-un’un önünün açılmasını amaçladığını düşünüyor.

 

Bu hafta başında Güney Kore’nin Ulusal İstihbarat Servisi’nin direktörü, 27 yaşındaki Kim Jong-un’un şimdiden ülke politikalarında söz sahibi olmaya başladığını ve son dönemde düzenlenen inceleme turlarına babasına eşlik ettiğini ifade etmişti.

 

BBC’nin Seul temsilcisi John Sudworth, Kim Jong Il’in de babasının liderliği sırasında 1980’de düzenlenen parti kongresiyle üst düzey bir konuma geldiğini ve siyasi hayatına bu noktadan devam ettiğin hatırlattı.

 

Haberin Devamı

Kuzey Kore’den yapılan açıklama, Kuzey ve Güney Kore arasında üç yıl süren savaşın başlangıcının 60’ıncı yıldönümünden bir gün sonra geldi.

 

TANSİYON YÜKSELİYOR

Dahası son dönemde Pyongyang’ın yeni tur nükleer denemelere hazırlandığı yönünde artan kaygıların ardından ABD geçtiğimiz günlerde Kuzey Kore’ye bir uyarı göndererek bölgede tansiyonu yükselten eylemlerden kaçınması konusunda uyarmıştı.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Kuzey Kore’nin batı sahillerinden denize açılan gemilere dokzu günlük bir yasak koyduğunu söyledi.

 

Kuzey ve Güney arasındaki tansiyon 26 Mart’ta Güney Kore donanmasına ait bir geminin batmasıyla yükselmişti. Olayı soruşturan bir uluslararası inceleme komitesi, gemiyi Kuzey Kore’ye ait bir denizaltıdan ateşlenen bir torpidonun batırdığını belirtmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!