‘Kim çekti’ soruşturması

Güncelleme Tarihi:

‘Kim çekti’ soruşturması
Oluşturulma Tarihi: Eylül 03, 2010 00:00

HSYK üyesi Ali Suat Ertosun, Ergenekon sanığı emekli Adalet Bakanlığı Müşaviri Engin Aydın, Danıştay Başkanvekili Sinan Yörükoğlu ve avukat Tezcan Çakır’ın bir restoran çıkışı çekilen ve 17 Temmuz 2009’da Star Gazetesi ve internet sitesinde yayınlanan fotoğrafı çeken kişilerin tespiti için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı.

ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı, HSYK üyesi Ali Suat Ertosun’un, Ergenekon sanığı emekli Adalet Bakanlığı Müşaviri Engin Aydın, Danıştay Başkanvekili Sinan Yörükoğlu ve avukat Tezcan Çakır’la bir restoran çıkışı fotoğraflarını çeken ve görüntüsünü kaydeden kişi veya kişilerin tespiti amacıyla soruşturma başlattı. Söz konusu fotoğrafın, Aydın hakkında açılan Ergenekon davası dosyasında bulunmadığını tespit eden savcılık, fotoğrafın kamu görevlilerince görev nedeniyle elde edilmiş olamayacağı kanaatine vardı. Savcılık, söz konusu fotoğrafı çeken ve görüntüyü kayda alan kişileri bulmaya çalışıyor.

Yakından çekildi

Ankara Basın Savcılığı, daha önce Ali Suat Ertosun’un, “Görüntüsünü izinsiz ve gizlice kayda alan, servis eden, telefonlarını dinleyen ve izleyen kişilerin bulunması” istemiyle yaptığı suç duyurusu üzerine soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında Ertosun’un Haziran 2009 içinde Aydın, Yörükoğlu ve Çakır’la birlikte Kızılay Net Restoran çıkışı çekilen fotoğraflarının ilk olarak Star Gazetesi ile “www.stargazete.com” isimli internet sitesinde 17 Temmuz 2009’da yayınladığı tespit edildi. Görüntünün hukuka aykırı olarak kayda alındığı ve sızdırılmış olduğu anlaşıldı. Bunun üzerine görüntünün nereden ve ne şekilde sağlandığı yönünde çalışmalar yapan savcılık, kayıt yapılan yeri belirledi. Savcılık, görüntünün İnkılap Sokak No: 7’de bulunan Net Piknik ile Özen Lokantası’nın önünden; ve yaklaşık 7 metre mesafeden Eski Yeni Bar’ın bahçesinden çevreye farkettirilmeden masa hizasından çekildiğini tespit etti. Fotoğraf ve görüntülerde montaj bulunmadığı bilirkişi incelemesiyle ortaya çıktı.

Zarf çelişkisi

Soruşturma kapsamında bu görüntülere ilk olarak Star gazetesi muhabirinin ulaştığı belirlendi. İfadesi alınan muhabir, görüntünün, 15 Temmuz 2007’de çalıştığı gazetenin danışmasına adının yazılı olduğu zarf içinde bırakıldığını, görüntüyü gazetenin İstanbul’daki merkezine gönderdiğini, bu fotoğrafın internet sitesi ve gazetede “HSYK üyesi Ergenekon Toplantılarının Gediklisi” başlığıyla yayınlandığını belirtti. Ancak muhabirin fotoğrafın zarf içinde geldiği şeklindeki beyanı danışmada çalışan güvenlik görevlilerince doğrulanmadı.

Dava açıldı

Savcılık, fotoğrafın Ertosun’un 2009 Haziran içinde önceden tanıdığı, suçluluğu hükmen sabit olmamış, o dönem sanık sıfatını dahi almamış Engin Aydın’ın da aralarında bulunduğu grup arkadaşları ile öğle yemeği sonrası çekilmiş olduğu kanısına vardı. Savcılık, kayda alınan görüntünün, fotoğrafın, herhangi bir soruşturma ve kovuşturmayla ilgisinin bulunmadığını, görüntünün kamu görevlilerince görev nedeniyle elde edilmiş olduğunun ileri sürülemeyeceğini, görüntünün hukuka aykırı olarak kayda alınmış ve yanlış tanınmaya yol açacak şekilde ifşa edildiğini belirtti. Savcılık, fotoğrafı ve görüntüleri ilk olarak yayınlayan Star Gazetesi ve internet sitesi sorumluları hakkında, “özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek” suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Yasal izleme için karar alınmamış

SORUŞTURMA kapsamında, Ali Suat Ertosun, Engin Aydın, Sinan Yörükoğlu ve Tezcan Çakır hakkında teknik araçlarla izleme kararı bulunup bulunmadığı özel yetkili Ankara, İstanbul, Van, Adana, İzmir, Malatya ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılıklarından soruldu. Başsavcılıklardan Ertosun, Yörükoğlu ve Çakır hakkında teknik araçlarla izlemeyi gerektirecek herhangi bir soruşturma bulunmadığı yanıtı gelirken, İstanbul Başsavcılığı ise Aydın hakkında İstanbul 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde “silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan dava açıldığını, ancak çekilen fotoğrafın soruşturma ve kovuşturma dosyasında olmadığını bildirdi. Savcılığın talebi üzerine Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu Telekomünikasyon Başkanlığı da, Ertosun hakkında “iletişimin tespiti, dinlenmesi, kayda alınması ve sinyal bilgilerinin değerlendirilmesine yönelik” herhangi bir iş ve işlem olmadığını bildirdi. Soruşturma devam ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!