Kilise kapısına 10 el ateş ettiler

Güncelleme Tarihi:

Kilise kapısına 10 el ateş ettiler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2006 00:00

Kayseri'deki Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi'nin kapısının kurşunlandığı öne sürüldü. Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, kilisenin kapısına 10 el ateş edildiğini öne sürdü.

Ermenilerin Gregoryan Mezhebi'nin doğum kilisesi olarak bilinen ve tarihi 2 bin yıl öncesine uzanan Kayseri’nin Caferbey Mahallesi'ndeki Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nin 9 Şubat günü kurşunlandığı öne sürüldü. Ermeni Patrikliği’nden edinilen bilgiye gore, kimliği belirsiz kişiler, dış kapının üzerine 10 el ateş etti ve tekbir getirerek Hıristiyanlık karşıtı slogan attı. Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II şu açıklamayı yaptı: "Müslüman müminlerin, Danimarka’da yayınlanan kışkırtıcı karikatürlere karşı infiallerini dile getirmeleri en tabii demokratik haklarıdır, ancak ülkemizdeki Hristiyan vatandaşların mabetlerine karşı şiddet eylemine girişilmesine bir anlam veremiyorum. Her kim yaptıysa, bu, anlamsız ve kabul edilemeyecek sapkın bir davranış biçimidir, bir suçtur ve bu tür saldırıları insanlar sonra çok daha başka biçimde yorumlayabilirler. Şiddetin her türlüsü haksızdır, yanlıştır ve kınanmalıdır."

Haberin Devamı

‘Kilise'de bizzat inceleme yaptım’

Kayseri Valisi Osman Güneş, Ermeni Patriği Mesrob II'nin, Kayseri’deki Surp Krikor Lusavoriç Ermeni Kilisesi’nin kurşunlandığı yolundaki açıklamasının ardından, kimseye haber vermeden bizzat kiliseye gidip inceleme yaptığını, açıklamanın doğruluğunu kanıtlayacak herhangi bir bulguya rastlamadığını söyledi.

Patriğin açıklamasındaki iddianın yanlış bilgilendirilmeden kaynaklandığını düşündüğünü belirten Vali Güneş, “Kayseri’de yapılmayan şeyler yapıldı gibi gösterilirse bundan huzursuz oluruz” dedi.

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri, bugün Vali Osman Güneş'i makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında Ermeni Kilisesi’ne yapıldığı iddia edilen silahlı saldırıyı değerlendiren Vali Güneş, böyle bir olayın kesinlikle yaşanmadığını yineledi. Vali Güneş, Kayseri’nin huzur kenti olduğunu, Surp Krikor Losavoriç Ermeni Kilisesi'ne ise, yüzyıllardır küçücük bir saldırının dahi gerçekleşmediğini söyledi. Güneş, “Zaman zaman ülkenin belirli yerlerinde ve illerinde sıkıntı çıkarmak, ülkeyi huzursuzluğa sevk etmek gayretiyle birtakım yaklaşımlar hissediyor insan. Bazıları yanlış yapıyor. Biz bu yanlışları ilimizde kimseye yaptırmamak azim ve kararlılığındayız” diye konuştu.

Haberin Devamı

“PATRİK YANLIŞ BİLGİLENDİRİLMİŞ”

Ermeni Patriği Mesrob II'nin, yanlış bilgilendirildiği için kamuoyuna böyle bir açıklama yaptığına inandığını kaydeden Vali Güneş şöyle dedi:

“Patriğin yanlış bilgilendirilme sonucu o açıklamayı yaptığını düşünüyorum. Kötü niyetli olmadığını ama yanlış bilgiler aldığı için kamuoyuna yanlış aktardığını, iyi niyetli olduğunu düşünüyorum. Ama bu çerçevede, Valilik olarak biz bu açıklamayı yapmazsak, Kayseri ve Kayseriliye haksızlık olurdu. Kayseri’de yapılmayan şeyler yapılmış gibi gösterilirse biz bundan huzursuz oluruz.”

KİLİSEYE BİZZAT GİTTİM

Partiğin açıklamasının ardından kiliseye giderek yerinde inceleme yaptığını belirten Vali Güneş, “Kimseye haber vermeden kiliseye gittim. Kapının üzerinde 2 ayrı yerde av tüfeği fişeği (saçma) izi var, mermi bile değil. Kimin yaptığı, ne zaman meydana geldiği de bilinmiyor. Sonra kapının üzerinde saçma izi olan bölümler değiştirilmiş. Dışarda toplanma, protesto, Hıristiyanlık karşıtı slogan atılması kesinlikle söz konusu değil” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!