Kılıçdaroğlu'nun sözlerinin ardından Meclis karıştı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2018 14:36

Meclis'te 23 Nisan özel oturumunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu kürsüye çıktı. Kılıçdaroğlu'nun, "Sizin çocuklarınıza bırakacağınız tek adam rejimi kurma mirası vardır ki üzülerek söylüyorum bu kötü bir mirastır. 20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyorum" sözleri Meclis'te tansiyonu yükseltti. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş kürsüye gelerek, CHP'li 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye katılmasına atıfta bulunarak, "Milletvekillerini kiraya vermenin huzursuzluğunu buraya yansıtmıştır" dedi. Öte yandan Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TBMM’deki 23 Nisan oturumundan erken ayrılması ile ilgili “Meclis’i terk etmeleri demokrasi ayıbı“ ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu konuşmasında, "24 Haziran'da yapacağımız seçimlerde görev süresini dolduracak milletvekillerinin torunlarımıza bırakacağı en güzel miras 15 Temmuz darbe girişimine karşı topyekun direnmektir. Bu kutsal çatı altında arkadaşlarımız darbecilere direnmiş vatandaşlarımıza da moral vermiştir. O gece TBMM’de bulunan 107 milletvekili arkadaşımı bir kez daha yürekten kutluyorum. 15 Temmuz'da darbecilerin başarısız kalmasıyla kahraman sıfatını hak eden milletvekillerimizin bazıları üzülerek söylüyorum ki 20 Temmuz darbesiyle TBMM’nin yetkilerini devretmişlerdir. Sizin çocuklarınıza bırakacağınız tek adam rejimi kurma mirası vardır ki üzülerek söylüyorum bu kötü bir mirastır. 20 Temmuz darbesini şiddetle reddediyorum" diye kaydetti.

Kılıçdaroğlu'nun bu sözlerinin ardından Meclis'te tansiyon yükseldi, tartışma çıktı. AK Parti sıralarından 'yuh' sesleri yükseldi. Tansiyon yükselince Meclis Başkanı araya girdi. Sözü birkaç kez kesilen Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Güçler ayrılığının olmadığı bir ülkede seçimlerin bir anlamı vardır: Sandıktan çıkarım istediğimi yaparım. Biz bunu kabul etmiyoruz. Üzülerek ifade etmeliyim ki, bugün hükümet edenler bırakın millete hesap vermeyi yasamanın asli unsuru olan milletvekillerinin soru önergelerine bile cevap vermemektedirler. Bu, yürütme organının, yasama organını tanımaması demektir. Bu bayram gününde bu gerçekleri bu çatının altına dile getirmek benim borcumdur."

"DEDİKODU YAPACAKSANIZ DIŞARI ÇIKIN"

TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın araya girmesiyle sona eren tepkilerin ardından Kılıçdaroğlu, "Beni dinleyeceksiniz", "Beni dinlemek zorundasınız" ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, AK Parti sıralarında bulunan bir milletvekiline de, "Hanımefendi, oradan niye bağırıyorsunuz? Biz mahallede değiliz. Dedikodu yapacaksanız çıkın dışarıda konuşun" diye tepki gösterdi.

 AK PARTİLİ MUSTAFA ELİTAŞ: MİLLETVEKİLLERİNİ KİRAYA VERDİ

'Sataşma var' diyerek kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, CHP'li 15 milletvekilinin İYİ Parti'ye katılmasına atıfta bulunarak "Milletvekillerini kiraya vermenin huzursuzluğunu buraya yansıtmıştır" dedi.

Haberin Devamı

Elitaş şöyle konuştu:

"Genel Başkan anlaşılan o ki, 15 Temmuz günü kahramanca direnen direnci gösteremeyip, kahvesini içerken, sonuç ne olacak diye beklemekte ve aldığı talimatla efelik yapmaya kalkıyor. Bugün 20 Temmuz tarihine geldiğimiz süreçte bütün grup başkanvekilleri, olağanüstü hal ilan edileceğiyle ilgili bilgisi vardı. Demek ki Kılıçdaroğlu, bu görüşmenin farkında değil. TBMM’nin yaptığı çalışmalarla ilgili tamamen yanlış bilgi vermiştir. 26. dönemde 24287 yazılı soru sorulmuş 10075'i cevaplanmıştır. En çok soru AK Parti dönemlerinde cevaplanmıştır. 26. dönemde 1226 sözlü soru sorulmuş 568’i cevaplanmış. Gördüğüm hadise şu, milletvekillerini kiraya vermenin rahatsızlığını bu kürsüde yansıtıyor."

Haberin Devamı

 ÖZGÜR ÖZEL'İN SÖZLERİ

CHP'li Özgür Özel ise söz olarak şunları söyledi:

"15 Temmuz akşamı hepimiz buradaydık. Hepimiz birbirimizin şahidiydik. Sayın Genel Başkanımız bize Meclise gitme, demokrasiye, seçilmiş hükümete sahip çıkma konusundaki talimatı vermiş, kapalı olan havayolu yüzünden Ankara'ya ulaşamamış, ilk fırsatta Ankara'ya geleceğini söylemiştir. Ancak 15 Temmuz darbe girişimini araştırma komisyonunda İstanbul Vali Yardımcısı ve İstanbul Emniyet Müdürünün kanıt altındaki tutanakları ortaya koymaktadır ki dönemin Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı sayın Binali Yıldırım Tuzla'daki evine bırakılmış, tankların Tuzla'ya hareket ettiği vehmi üzerine kendisi evinden alınmış, bilinmeyen bir yola çıkmış, jandarmanın çakarları görüldüğünde Ilgaz Tüneli'ne saklanmış, geceyi Ilgaz Tüneli'nde geçirmiştir. Ankara, İstanbul Emniyet Müdürü bugünkü Genel Başkanlarının kendisini defalarca aradığını tutanak altında söylemiş, kule temizlendikten sonra darbeciler havaalanından ayrıldıktan sonra inişe karar vermiş, inişten sonra hangarda geçen dört saat hala izaha muhtaçtır."

Haberin Devamı

KAHRAMAN'DAN BİRLİK MESAJI

TBMM Başkanı İsmail Kahraman, siyasi konuşmalarda herkesin fikrinin kendine ait olduğunun altını çizerek, tüm bunların yanında birlik ve beraberliğin önemini vurguladı. Kahraman, "Bizim birlikte, bütünlükte, bayrağımızın altında hep beraber yürüme noktasındaki irademiz beraber olmasaydı, 15 Temmuz'da burada beraber olmazdık, 7 Ağustos'ta Yenikapı'da bir arada olmazdık. Bunları ötelemeyelim, örselemeyelim. Topyekun güzel bir demokrasi imtihanı verdik. Cumhurbaşkanımız meydanlara çağırdı, parti farkı olmaksızın bütün millet meydanlarda toplandı. Bunu kalkıp malzeme gibi görmek yanlış olacak." diye konuştu.

Kahraman, Mecliste milletvekillerinin verdiği sözlü ve yazılı soruların cevaplandırılmaması gibi bir durumun da söz konusu olmadığını kaydetti.

Haberin Devamı

İLK DEFA MİLLET TANKIN ÖNÜNE GÖĞSÜNÜ SİPER ETTİ

AK Parti Grup Başkanvekili Elitaş, tekrar söz alarak Türkiye tarihinde pek çok darbe olduğunu ancak ilk kez 15 Temmuz'da darbe girişimini milletin birlik ve beraberliğinin engellediğini söyledi. Elitaş, "İlk defa bir millet ve hükümet, tankların arkasına saklanmak değil, tankın önüne göğsünü siper etmiş ve darbeyi durdurmuştur. Son söz budur." dedi. Meclis Başkanı Kahraman "O gece beraberdik, hep beraber olacağız, tamam. Demokrasiye devam. Kavgaya hayır, demokrasiye yürü. Durmak yok, ileri." ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN SÖZ ALDI

Ardından Başbakan Binali Yıldırım yerinden söz aldı.

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda, Meclisin mehabetine yaraşır bir toplantıyı arzu ettiklerini belirten Yıldırım, şu değerlendirmelerde bulundu: "Burada anamuhalefet partisinin hatibi şahsımı hedef alarak darbe gecesi benim tanklar eşliğinde evimden çıkarıldığımı, emniyetli bir yere götürüldüğümü ifade etmiştir. O gecenin gerçeği şudur; o gece tanklar senin genel başkanına yol verirken bu ülkenin başbakanı uçaklara 'alçakları vurun' demiştir. Bu mücadeleyi yapmıştır."

Yıldırım'ın sözlerini AK Parti milletvekilleri ayakta alkışladılar.

Özgür Özel ise Başbakan Yıldırım ve 15 Temmuz gecesiyle ilgili sözlerinde Meclis Komisyonu tutanaklarında yer alan İstanbul Vali Yardımcısının ifadelerini aktardığını söyleyerek, "Ilgaz Tüneli'ne sığındığınızı cümle alem biliyor, tutanaklar yazıyor." dedi.

KAHRAMAN: DARBEYE TOPYEKÜN DİRENDİK

TBMM Başkanı Kahraman ise siyasi partilerin, bir elin aynı bileğe bağlı parmakları olduğunu belirterek, bu birliğin bozulmamasını istedi.
Kahraman, 15 Temmuz gecesi Meclis Genel Kurulunu açtığını ve hep birlikte demokrasi dersi verdiklerini kaydederek, Cumhurbaşkanının da Başbakanın da siyasi partilerin de topyekun darbeye direndiğini anlattı.

Türkiye'nin demokrasi savaşından alnının akıyla çıktığını ve bu başarının herkese ait olduğunu vurgulayan Kahraman, bunun bir malzeme haline getirilmemesini istedi. Kahraman, "Türkiye eğer o günü atlatmamış olsaydı bugün bir felaket haline gelecektik. O yüzden herkese teşekkür ediyoruz." dedi. Meclis Başkanı Kahraman daha sonra görüşmelere devam etti.

MHP: BU GÜÇ MİLLETİN KENDİSİDİR  

TBMM 23 Nisan özel oturumunda MHP adına konuşan Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı "Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının milli mücadele şartları içerisinde geliştirdikleri metot, savaşın ancak milletle beraber kazanılacağı inancıyla onları TBMM'nin kuruluşuna götürmüştür. Böylece Kurtuluş Savaşı’nın önder kadrosu ile millet arasında bir düşünce ve inanç birliği oluşmuştur. Eşsiz Türk milletinin ortaya koyduğu bu güç, milletin kendisidir" ifadelerini kullandı.

İYİ PARTİ İLK KEZ

İYİ Parit adına kürsüye çıkan Nuri Okutan ise az sayıda milletvekilinin dinlediği konuşmasında "Bugün itibarıyla ülkemize, demokrasimize ve ulusal egemenliğimize baktığımızda gördüğümüz şudur. Milletimizin varlığının teminatı olan ahlak çökertilmiştir. İslam âleminin ve Türk dünyasının ümidi olan Türkiye Cumhuriyetinin bekası tehlikeye düşürülmüştür. Ülkemizin geleceği tehlikededir. İnsanımız kutuplaştırılmıştır. Ordumuzun caydırıcılığı zayıflatılmıştır. Devlet kurumlarının içi boşaltılmıştır. Türk devleti kuruluş felsefesinden uzaklaştırılmıştır. Laikliğin içi boşaltılmıştır. Kaderden kaçış yoktur. İyi Parti kurulmuştur ve seçimlere de katılmaktadır. Merkezde güçlü bir şekilde yerini alan partimiz, iktidar partisini siyasi yelpazede ait olduğu yere döndürecektir. Siyaset bu sayede rahatlayacaktır" dedi. 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!