Kılıçdaroğlu'ndan dış politika eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlundan dış politika eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 23, 2012 13:06

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Siz hiç böyle dış politika gördünüz mü? Ortadasın her taraftan tehdit alıyorsunuz ve size dersi beyzbol sopasıyla veriyorlar. Biz bunu da unutmadık” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, Hatay'da sivil toplum örgütü temsilcileri, ruhani liderler ve iş adamları ile bir araya geldi.

Toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın referandum öncesi Gaziantep mitinginde Suriye konusunda yaptığı konuşmayı dinleten Kılıçdaroğlu, bu konuşmanın unutulmaması gerektiğini söyledi.

Suriye ile vizeler kalktığında hiç kimsenin itirazının olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, fakat bir sabah kalkıldığında tablonun değiştiğini, Suriye'nin bir numaralı düşman haline geldiğini söyledi.

Hangi gerekçeyle böyle bir değişimin olduğunu soran Kılıçdaroğlu, “Dost yaratmak değil düşman yaratmak için sanki yola çıkmışız. Esnaf perişan, sanayici aynı durumda. İki taraftaki akrabalar aynı durumda” dedi.

Kılıçdaroğlu, sıfır sorun politikası ile yola çıkıldığını ancak sıfır komşu noktasına gelindiğini belirterek, artık komşu kalmadığını savundu.
Hükümetin izlediği Suriye politikasının Türkiye'ye zarar verdiğini iddia eden Kılıçdaroğlu, Irak ve İran politikalarını da doğru bulmadıklarını, bu ülkelerden artık tehdit alındığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Siz hiç böyle dış politika gördünüz mü? Ortadasın her taraftan tehdit alıyorsunuz ve size dersi beyzbol sopasıyla veriyorlar. Biz bunu da unutmadık. Askerlerinizin kafasına çuval geçirilecek tık yok, 'Efendim ben Suriye'ye demokrasi getireceğim.' Bu olmaz arkadaşlar. Bir yere kan ve gözyaşıyla demokrasi götüremezsiniz. Demokrasiyi özgürlükle, barışla, barış ve demokrasi söylemleriyle götürürsünüz. Kan ve gözyaşıyla nerede demokrasi olur. 'Efendim Suriye'de demokrasi yokmuş.' Suudi Arabistan'da mı demokrasi var? Katar'da mı demokrasi var? Hangi Orta Doğu coğrafyasında demokrasi var.”
Konuşması sırasında bir katılımcının “Türkiye'de de yok” demesi üzerine Kılıçdaroğlu, “Vatandaşımın dediği gibi Türkiye'deki demokrasi de sorgulanır ayrıca” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin, aydınların, öğrencilerin, eleştirenlerin hapse atılıp, sonra “Suriye'de demokrasi yok. Ben oraya savaş ilan edeceğim” denildiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Sen önce kendine bak kardeşim. Senin ülkende demokrasi var mı yok mu?” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, kimliği ve inancı ne olursa olsun her yurttaşın başının üstünde yeri olduğunu belirterek, “Bizim kitabımızda ayrılık gayrılık yoktur. İnançlar açısından, kimlik açısından insanları ayırmak bu ülkeye yapılmış en büyük ihanettir” dedi.

Kılıçdaroğlu, çatışmadan ve kanla beslenmenin Ortaçağ politikası olduğunu belirterek, bütün bunların aşılması gerektiğini söyledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!