Kılıçdaroğlu: Oslo görüşmeleri açıklansın

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: Oslo görüşmeleri açıklansın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2012 14:55

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Oslo’da nelerin görüşüldüğü kamuoyunun bilgisi dışındadır. İşin meraklıları bunu bilebilir. Ama geniş halk kitleleri Oslo’da nelerin görüşüldüğünü bilmiyor. Bu nasıl bir görüşmedir ki, görüşmeden sonra Türkiye kan gölüne dönüyor. Nasıl bir müzakeredir bu? Ve siz bu görüşmeden sonra halka hiçbir bilgi vermediniz. Topluma hiçbir bilgi vermediniz. Ana muhalefet partisi olarak bizim toplumu aydınlatma görevimiz var" dedi.

Esenboğa Havaliman’da Oslo görüşmeleri hakkında açıklama yapan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:

"Orada görüşülen konular sıradan konular değil. Siz görüşme yapacaksınız silah bıraksın diye; anayasayı görüşeceksiniz, devletin düzeninin görüşeceksiniz... Bunu kabul etmeyiz. Doğru değildir bu. Ve bunu bizim halkla paylaşmamız, halkı doğru bilgilendirmemiz görevimizdir. Yine önemli bir yarıntı var. ’Seçimde terör omasın, silahlar sussun’ diye bir mutabakat da var. Bu nasıl bir müzakere anlayışıdır? Eğer siz toplumu aydınlatmazsanız, orada görüşülen konuların vahametini toplumla paylaşmazsanız, ana muhalefet partisi olarak bizim varlığımız tartışılır."

’SORMAZSAK HATA YAPMIŞ OLURUZ’

’CHP’de görüş ayrılığı var mı?’ yönünde yapılan yorumlara, "Hayır, ne görüş ayrılığı olacak?" diye cevap veren Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Yapılan açıklamaların bütününe bir bakın. Bir puzzleın içinde birbirini tamamlayan açıklamalardır. Baştan ne söylediysek yine aynısını söylüyoruz. Eğer Türkiye bugün bir kan gölüne döndüyse, birilerinin bunun hesabını vermesi lazım. Biz sormayacak mıyız? ’Siz Oslo’da ki görüşmeden sonra Türkiye’yi nasıl kan gölüne çevirdiniz’ diye sormayacak mıyız? ’Niçin konuşuyorsunuz’ diyorlar. ’Niçin Olso’yu gündeme getiriyorsunuz’ diyorlar? Eğer Oslo görüşmelerinden sonra Türkiye bir terör batağı haline dönüşmüşse, bunu sormamız lazım. Sormazsak hata yapmış oluruz. Ovacık’ta bir savcımız vuruldu. Yürekli, dürüst, görevini yapan bir savcı. Arkadaşlarının açıklamalarına bakın. Yürek burkan açıklamalar. ’Lojmana polis istedik verilmedi’ diyor. Bu nasıl bir devlet yönetimidir. Savcısını koruyamayan bir hükümetin varlığı, dünyanın bütün demokrasilerinde tartışılır. Yargıcını koruyamayan bir devletin varlığı, dünyanın bütün ülkelerinde tartışılır. Oslo süreci bugünkü çıkmazımızın temel noktalrından birisidir. Terör örgütünü yüreklendirmiştir. Biz sesimizi keseceğiz, susacağız, AKP ülkeyi kan gölüne döndürecek. ’CHP’de tartışma varmış’ Yok efendim tartışma. CHP’de bir görüş var, bir düşünce var. Bu ülkeyi biz barış denizine dönüştürmek istiyoruz. Elimizden gelen her türlü çabayı harcamak istiyoruz, her türlü özveride bulunmak istiyoruz. Onun için biz ısrarla söyledik, "Bir toplumsal uzlaşma zorunludur, bir toplumsal uzlaşma gereklidir" diye. Bizim AKP’ye götürdüğümüz önerinin önemi her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Halkımızın düşünmesi lazım."

’HÜKÜMET YÜREKLİCE AÇIKLAMA YAPSIN’

Oslo süreci hakkında hükümetten açıklama beklediklerine vurgu yapan Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Oslo sürecinden sonra ne oldu, Türkiye bir terör batağına saplandı? Bunu hükümetten bekliyoruz. Açıklama yapmasını bekliyoruz. Birilerinin internet sitesine haber koymasını değil, hükümetin bu konuda çıkıp yüreklice açıklama yapmasını bekliyoruz. Öyle, ’Devlet konuştu, şu görüştü, bu görüştü’ diye halkı kandırmasınlar. Ne görüşüldü, na sonuçlara varıldı? Çıkıp anlatsınlar."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!