Kılıçdaroğlu: "Kimse açlıktan ölmemeli"

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: Kimse açlıktan ölmemeli
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2011 11:13

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “İnsanların açlıktan öldüğü bir Türkiye'yi biz içimize sindiremiyoruz. 21. yüzyılın Türkiye'sinde hiç kimse açlıktan ölmemeli. Bir kişi açlıktan ölüyorsa onun sorumluluğu hepimize aittir ve o sorumluluğun gereğini yapmak da bizim görevimizdir” dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, CHP Ankara İl Başkanı Tarık Şengül'ün koordinatörlüğünde, TMMOB ve birliğe bağlı meslek odaları başkanlarıyla Göksu Restaurant'ta kahvaltıda bir araya geldi.

Kemal Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, Şengül'e böyle bir organizasyonu düzenlediği için teşekkür etti. Hafta sonu ziyaret gerçekleştirdiği Van'ın ihmal edilmiş bir kent olduğunu, varoşlarında insanlık dramları yaşandığını belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin birçok kentinde olduğu gibi yoksulluk ve işsizlikle mücadele edildiğini söyledi.

Toplumu şekillendiren mimar ve mühendislere, toplumun refaha ulaşmasında önemli sorumluluklar düştüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, yoksulluk sona erdirileceği ve herkesin karnının doyabileceği bir Türkiye yaratmanın ortak görev olduğunu vurguladı.

Toplantıya katılanlara CHP'nin Aile Sigortası projesi hakkında bilgi veren Kılıçdaroğlu, bu projenin sosyal devletin güzel bir örneği olduğunu söyledi. Türkiye'de sosyal devletin artık unutulduğunu ileri süren Kılıçdaroğlu, CHP olarak bu kavramı yeniden canlandırmaya çalıştıklarını anlattı. CHP'nin projesine başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere AK Parti yöneticilerinin şiddetle karşı çıktıklarını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Çünkü onlar kendilerine muhtaç bir toplum yaratmak istiyorlar. Yoksulluğu sonlandırmak değil, yoksulluğu siyaseten yönetmek istiyorlar. Yoksulları kendi arka bahçeleri konumuna getirmek istiyorlar. Aile Sigortası projesinin özelliği, yurttaşın sandığa giderken özgür iradeyle gitmesini, sosyal devletin güvencesi altında gitmesini sağlamaktır” diye konuştu.

Aile Sigortası'nın önemini her yurtseverin anlatması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, projenin, Uluslararası Çalışma Örgütünün kabul ettiği 102 sayılı sözleşmenin 9. sigorta dalı olduğunu söyledi.

“40 yıllık hayaldir. 1971 yılında Türkiye, bu projenin hayata geçmesini parlamentoda taahhüt etmiştir” diyen Kılıçdaroğlu, ancak bunu hiçbir iktidarın gerçekleştiremediğini, CHP'nin ise gerçekleştirmeyi vaat ettiğini dile getirdi.

“TÜRKİYE'DEKİ YOKSULLUK VE İŞSİZLİĞİ UNUTMAYIN”

Toplantıya katılanlardan Türkiye'deki yoksulluk ve işsizliği unutmamalarını isteyen CHP lideri, “İnsanların açlıktan öldüğü bir Türkiye'yi biz içimize sindiremiyoruz. 21. yüzyılın Türkiye'sinde hiç kimse açlıktan ölmemeli. Bir kişi açlıktan ölüyorsa onun sorumluluğu hepimize aittir ve o sorumluluğun gereğini yapmak da bizim görevimizdir” dedi.

TMMOB'un çalışmaların yakından takip ettiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, özellikle nükleer santral konusundaki çalışmaları dikkatle izlediğini söyledi. Nükleer santral konusundaki yasal düzenlemeler ve bunun maliyeti hakkında mimar ve mühendislerin toplumu bilgilendirmesi gerektiğine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, bugün için görünmeyen bir sorunun gelecekte özellikle rekabet konusunda Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini ve sanayiciyi zor durumda bırakacağını ifade etti. Benzeri Rusya'da yarı fiyatına yapılan bir nükleer santralin Türkiye'de daha pahalıya inşa edilmesinin dikkat çekici olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, diğer ülkelerin nükleer santrallerden Türkiye'ye oranla düşük maliyetle enerji elde ettiklerini de öne sürdü. Kemal Kılıçdaroğlu, geleceğin daha sağlıklı bir süreç içinde şekillenebilmesi için toplumun nükleer santral konusunda aydınlatılması gerektiğini kaydetti.

Meslek odalarının iktidar sahiplerini eleştirmesi gerektiğini de ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
“Sayın Başbakan, meslek odalarına çok sıcak bakmıyor. Çünkü sizler hiçbir siyasal partinin arka bahçesi konumuna gelmediniz. Doğruları söylediniz. Bizi de eleştirdiniz. Biz bunu demokrasinin güzelliği olarak görüyoruz. Bizi de eleştireceksiniz. Hataları söyleyeceksiniz, yanlışlarımızı söyleyeceksiniz ki biz de ne olup olmadığını bilelim. Çünkü siz hayatın bütün alanlarındasınız. Bütün alanları gözlerken elbette sorunlarla karşılaşıyorsunuz ve toplumsal sorumluluğunuzun gereği olarak o sorunları ve çözümlerinizi dillendiriyorsunuz. Bizler de politikacılar olarak bundan yararlanıyoruz.”

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da yaptığı konuşmada, AK Parti'nin 7 yıllık iktidarını eleştirerek “Bir korku toplumu yaratıldığını” iddia etti. “Çarpık kentleşmenin yaygınlaştığını, orman ve tarım alanlarının peşkeş çekildiğini ve çevrenin yok edildiğini” öne süren Soğancı, kendi meslek alanlarına ilişkin de ciddi tahribat gözlemlediklerini belirtti. Soğancı, siyasetçilerin meslek odalarının gözlemlerini ve aktardıkları eleştirileri dikkate almaları gerektiğini de vurguladı.
Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı devam etti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!