Kılıçdaroğlu: Kendisi ne sıfatla gitmişti

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: Kendisi ne sıfatla gitmişti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2013 01:14

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin Mısır ziyaretini eleştiren ve ''Hangi sıfatla gittiler'' diye soran Başbakan Erdoğan'a yanıt verdi. Kılıçdaroğlu, ''Kendisi Başbakan olmadan önce, pek çok yurt dışı ziyareti yaptı. Hangi sıfatla gitti. Önce onun hesabını versin'' dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal ile Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören eski bakanlardan Ali Rıza Uzuner'i ziyaret etti.

Ziyaret sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan ve soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Uzuner'in uzun yıllar Türkiye'ye hizmet etmiş, değerli bir devlet adamı olduğunu belirterek, acil şifa dileğinde bulundu.

Demokratikleşme Paketini Değerlendirme Toplantısı'nın gelecek haftaya ertelenmesinin nedeninin, BDP'nin İmralı'ya yapacağı ziyaret olduğu yönündeki iddiaların hatırlatılıp, "Sizin bu konuya bakış açınız nedir" diye sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, "Daha önce söylemiştim; masanın bir ucunda Abdullah Öcalan, diğer ucunda da Recep Tayyip Erdoğan var. İkisi görüşüyorlar, pazarlık yapıyorlar" görüşünü ileri sürdü.

Haberin Devamı

''PAKETİN AÇIKLANMASI GEREKİR''

Paketten, toplumun bilgisi, olmadığını savunan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Nasıl bir demokratikleşme paketi bilmiyoruz. Türkiye'de demokratikleşecek ama Türkiye halkının bundan haberi yok. Böyle bir demokrasi anlayışını biz kabul etmiyoruz. Eğer demokratikleşme olacaksa bu paketin kamuoyuna açıklanması, tartışılması, düşünürlerin, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerini bildirmesi gerekir. Öyle anlaşılıyor ki bunlar kendi aralarında oturdular, pazarlık yaptılar. Bir iki noktada kuşkular var onları da gidecerecekler, apar topar Parlamentodan geçirip yasalaştıracaklar ve böylece Türkiye demokratikleşmiş olacak. Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki engel 12 Eylül askeri rejiminin getirdiği yasalardır. Bu yasalar değişmeden Türkiye'de sağlıklı bir demokrasi olmaz. Kendi düşüncesine göre Seçim Yasası'nı değiştirip, 'acaba ben vatandaşın başka partilere verdiği oylarla kendime nasıl milletvekili çıkarırım' bunun arayışı içine girerse bunlar doğru olmaz."

''YASALARLA KILIK KIYAFET DÜZENLENMEZ''

Pakette, "kamuda türban", "anadil hizmeti" gibi bazı maddeler olduğunun dile getirilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, yasalarla kılık kıyafetin düzenlenemeyeceğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Kılık kıyafetin düzenlenmesi ile ilgili yönetmelikler vardır. O yönetmelikler şu anda uygulanıyor zaten. Yasalarla neyi değiştireceksiniz" dedi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, paketin kamuoyuna açıklanmadan bu konularda görüş bildirmenin de doğru olmadığını ifade ederken, "Önce bir bakalım neyi açıklayacaklar, neyi konuşacaklar, pazarlıklar ne oldu, uzlaştılar mı uzlaşmadılar mı? Bunları göreceğiz, ondan sonra kararımızı vereceğiz" değerlendirmesini yaptı.

''ÇOCUKLARA SİYASETE MALZEME ETMEK DOĞRU DEĞİL''

Kılıçdaroğlu, "BDP'nin anadilde eğitim olmadığı için okullarda boykot çağrısı var. Siz bu çağrıyı nasıl buluyorsunuz" sorusunu "Doğru bulmuyorum. Hele hele çocukları siyasete malzeme etmek hiç doğru değil. Bunlar bizim çocuklarımız. O çocukları alıp, siyasete malzeme etmenin bir anlamı yoktur" diye yanıtladı.

Haberin Devamı

''BAŞBAKAN HANGİ SIFATLA GİTTİ''

Başbakan'ın CHP heyetinin Mısır ziyaretine ilişkin "Hangi sıfatla oraya gidiyorlar" dediğinin anımsatılarak, değerlendirmesinin sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
"Kendisi Başbakan olmadan önce, pek çok yurt dışı ziyareti yaptı. Hangi sıfatla gitti. Önce onun hesabını versin. Biz Mısır'a da Irak'a da Suriye'ye de diğer ülkelere de halkımızdan aldığımız yetkiyle gidiyoruz. Bölgemizde savaş olmasın istiyoruz. İnsanlar bir birini öldürmesin diyoruz. Bana söylermisiniz; savaş kışkırtıcılığı yapan bu Başbakan'dan başka dünyada başka bir siyasi lider var mı? Yok böyle bir şey. Herkes barış ister, bizim ki savaş ister. Herkes huzur ister, bizim ki kavga ister. Eli kirli. Bir Başbakan'ın eli kirli olmaz. Eline silah verip Suriye'ye gönderiyorsunuz, 'git kardeşini öldür' diyorsunuz. Eli kirli yetmedi şimdi dili kirli. Bu doğru değil."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!