Kılıçdaroğlu: Herhangi bir endişem yok

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu: Herhangi bir endişem yok
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2010 13:48

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğinin Anayasa Mahkemesine götürülmesine ilişkin, “Kişisel olarak herhangi bir endişem yok. 110 imzanın aşılacağı kanısındayım” dedi.

Kılıçdaroğlu, 46. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Parlamento Muhabirleri Derneğini (PMD) ziyaret ederek, gazeteciler için daha insani çalışma koşullarının egemen olduğu bir yıl olması dileğinde bulundu.

“Anayasa değişikliğine ilişkin görüşmelerin çok da sağlıklı bir ortamda geçtiğinin söylenemeyeceğini” savunan Kılıçdaroğlu, görüşmeler boyunca milletvekilleri, basın mensupları ve tutanak tutarak bunları daha sonra metne döken çalışanların çok yorulduğunu anlattı.
“Sadece AKP milletvekilleri pek fazla yorulmadı” diyen Kılıçdaroğlu, AK Parti milletvekillerinin oylama öncesinde genel kurul salonunu terk edip, oylama sırasında geldikleri için sürecin onlar için yorucu geçmediğini iddia etti. Özellikle, parlamento çalışanları için bazı sıkıntılar yaşandığını anlatan Kılıçdaroğlu, bu çalışma koşullarının Anayasa'nın öngördüğü, “angarya yasaktır” anlayışına aykırı olduğunu söyledi.
Kılıçdaroğlu, “Anayasa Mahkemesi gidecekseniz herhalde, 110 imza tamam mı?” sorusu üzerine, “İkinci tur görüşmeler yapılmadan bugünden imza toplamanın çok doğru olduğu kanısında değiliz. İkinci tur görüşmelerde bakarsanız sağduyu egemen olur. Bizim söylediğimiz 3 konu parlamentoda 330'un altında alırsa Anayasa Mahkemesine gitmeye gerek kalmayacak. Eğer bu haliyle geçerse o zaman Anayasa Mahkemesine gitmek için gerekli çabayı CHP gösterecektir” dedi.

“Yani henüz garanti değil 110 imza...” değerlendirmesi üzerine, Kılıçdaroğlu, “Toplanmayan imzaların garantisi olmaz. Garantisi olması için 110 arkadaşın gelip imza vermesi gerekiyor” karşılığını verdi. Kılıçdaroğlu, “AKP bunu merak edebilir. Çünkü bazı AKP milletvekilleri de '110 imzayı bulabilecek misiniz?' diye bize soruyorlar. Biz de kendilerine, 'bizim milletvekili sayımız belli, parlamentoda demokrasiye savunan milletvekilleri de var' diyoruz” şeklinde konuştu.

“110 imzayı bulamamak gibi bir endişeniz var mı?” sorusunu da Kılıçdaroğlu, “Kişisel olarak herhangi bir endişem yok. 110 imzanın aşılacağı kanısındayım” şeklinde yanıtladı.

Kılıçdaroğlu, “Birinci tur görüşmelerde akıllarda kalan bazı tartışmalar oldu. 12 Eylül tartışması gibi. Sizin değerlendirmeniz nedir?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“12 Eylül'ün izlerinden birisi Anayasa'nın geçici 15. maddesi idi. Parlamentoda tüm gruplar 12 Eylül'e karşı konuşmalar yaptı. Benim gönlümde yatan 12 Eylül'e yatan konuşmaları AKP'nin çekirdek kadrosundan olan birilerinin yapması idi. Örneğin, AKP'nin çekirdek kadrosunu oluşturan Sayın Mehmet Ali Şahin, TBMM Başkanlığı görevini o sıra başka bir arkadaşa bırakırdı ama kürsüye çıkıp 12 Eylül'ü eleştirebilirdi. Cemil Çiçek kürsüye çıkıp 12 Eylül'ü eleştirebilirdi ama bunları yapmadılar. Geçmişinde sosyal demokrat izler olan iki kişiye konuşma yaptırdılar. Sayın Günay ve Sayın Bahçekapılı... Çünkü 12 Eylül'ün ürünü olan bir siyasi partinin çekirdek kadrosunda bulunan birinin yapacağı konuşma inandırıcı olmayacağını onlar da biliyorlardı.

Onlar, 'geçici 15. maddeyi kaldırılım' derken geçmişte yaşanan acıların istismarını da yapmayı göze aldılar. Hiçbir bedel ödemeden, bedel ödeyenlerin sırtından yargıyı ele geçirme planları yaptılar. Asıl acı, dramatik olan bu. Keşke o konuşmaları inandıkları gibi yapabilselerdi.”

“SORUMLULUK ALMAK İSTEMİYORUZ”

Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin, “Birinci turda ana muhalefet olarak görüşmelere katılıp oylamaya katılmama tavrınız ikinci turda da devam edecek mi?” sorusuna şu karşılığı verdi:

“Onu grupta konuşuruz kendi aramızda. Zaten milletvekilleri özgür biz kendilerine, 'şöyle yapın veya böyle yapın' demeyeceğiz. Benim şahsi kanaatim birinci turdaki görüşmelerin ikinci turda da aynen devam etmesi yönünde. Çünkü biz bu anayasa değişikliğine meşruiyet kazandırmak istemiyoruz. Çünkü bu değişiklik toplumu dönüştüren, sivil diktayı getiren bir anayasa değişikliği. O değişikliği meşrulaştırarak biz sorumluluk almak istemiyoruz.”

Bir gazetecinin, “Bazı AKP'li milletvekilleri oy kullanırken fotoğraf makinesiyle içeri girdiler ve oylarını gösterdiler bu iş böyle devam ederse bu konuda bir önlem alacak mısınız?” sorusu üzerine, Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Danışma Kurulunda, Sayın Mehmet Ali Şahin'e Anayasa görüşmelerinde 'gizliliğin ihlal edildiğini' söyledik. Sayın Muzaffer Baştopçu, AKP milletvekili kapalı bölümlerdeki perdeleri açarak adeta milletvekillerinin açık oy kullanmasını isteyen bir tavır sergiledi. Ben, Mehmet Ali Şahin'e, bunun doğru olmadığını ifade ettim. Sayın Şahin, 'rahatsızlık duyduğunu' ifade etti. Sayın Şahin'in, ikinci tur görüşmeleri gizliliği koruyarak yapacağı konusunda bize verdiği bir söz var. Bunu tutacağını umuyorum.”

Kılıçdaroğlu, bir başka soru üzerine, anayasa değişikliği görüşmeleri sırasında “Türkiye'nin gerçek gündeminden kopmaması için her türlü çabayı gösterdiklerini” söyledi.

CHP'nin verdiği araştırma önergelerinin reddedilmesinden yakınan Kılıçdaroğlu, “Şimdi yeni bir araştırma önergesi verilecek, AKP kendisi getirecek. Kahramanmaraş, Çorum ve 1 Mayıs olaylarının tümü için bir araştırma komisyonu kurulması ön görülüyor. Bütün olayların tek bir araştırma komisyonu tarafından araştırılması mümkün değil” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!