Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı Esad'a benzetti AP karıştı

Güncelleme Tarihi:

Kılıçdaroğlu Erdoğanı Esada benzetti AP karıştı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2013 00:00

Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda sabah düzenledikleri ortak basın toplantısında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Başbakan Erdoğan’ı Beşar Esad’a benzetmesine tepki gösteren AP Sosyalist Grup Başkanı Hannes Swoboda toplantıyı terk etti.

Haberin Devamı

Normal programa göre öğleden sonra heyetler Swoboda’nın makamında tekrar bir araya geleceklerdi ancak Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler gittiklerinde kendilerine “Swoboda’nın sabahki olaydan duyduğu rahatsızlık” iletildi. Bunun üzerine CHP heyeti görüşmenin bir yarar sağlamayacağı düşüncesiyle oradan ayrıldı.

Daha sonra bir açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu “AB’de ifade özgürlüğü konusundaki çifte standardı” eleştirdi: “Sadece ifade özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğini ve bu saygının Sayın Swoboda dahil herkes tarafından gösterilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

CHP'Lİ ORAN: KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMEYİ İSTEMEDİ

/images/100/0x0/55ea9014f018fbb8f8882235


CHP heyetinin Avrupa Parlamentosu Sosyalist grup Başkanı Swoboda ile görüşmesi, 'Otoriter-Diktatör' kelimeleri nedeniyle ortaya çıkan hassasiyet üzerine, Kılıçdaroğlu tarafından iptal edildi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu'na eşlik eden CHP Milletvekili Umut Oran, Hürriyet'in sorusu üzerine, Brüksel'deki krizin ayrıntılarını anlattı.

Oran'ın verdiği bilgiye göre, Kılıçdaroğlu ve CHP heyeti Brüksel'de AP Sosyalist grubun Suriye'nin de görüşüldüğü toplantısına katıldı.

Toplantıda Beşar Esad'ın kendi halkına karşı izlediği politika da, Türkiye'nin Suriye politikası da ele alındı.

Toplantı çıkışında Kılıçdaroğlu Türk gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Bir soru üzerine, Esad ile Erdoğan arasında bir benzetme yaptı.

CHP'li Oran'ın verdiği bilgiye göre Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'ın Türkiye'deki ifade özgürlüğü, insan hakları ihlalleri konusunda 'diktatörlerden farklı bir tutum içinde olmadığını' söyledi.

Kılıçdaroğlu'nun bu ifadesi ise, Sosyalist Grup Başkanı Swoboda'da rahatsızlık yarattı. Oran, 'Swoboda bu rahatsızlığı bize iletti. Bunun üzerine de Sayın Genel Başkan buna tepki gösterdi. Hatta bizimle görüşmesi öncesinde bir de açıklama yaptı. Oysa açıklama görüşme sonrasında ortaklaşa yapılacaktı. Sayın Kılıçdaroğlu Swoboda'nın Erdoğan'ın avukatlığına soyunan bir tutum almasından rahatsız olunca, görüşmeye de gerek olmadığına karar verdi' dedi.

Haberin Devamı

"KENDİSİ DE OTORİTER EĞİLİMLERİNDEN BAHSETMİŞTİ'

Oran, Kılıçdaroğlu'nun ifadesine hassasiyet gösteren Swoboda'nın bir önceki toplantıda Erdoğan'ın Türkiye'deki ifade özgürlüğü gibi konularda, bizzat kendisinin 'otoriter eğilimlerine değindiğini de söyleyerek, "toplantıda Başbakan'ın Türkiye'deki insan hakları konusundaki otoriter eğiliminden bahseden Swoboda'nın daha sonraki davranışı bizde rahatsızlık yarattı' dedi.

Akşam saatlerinde CHP Basın Birimi'nden yapılan yazılı açıklamada da, Kılıçdaroğlu'nun, Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştirilerinden rahatsız olan Swoboda ile görüşmediği belirtilerek, "Kılıçdaroğlu, Swoboda ile görüşmesini iptal etti ve görüşmeye gitmedi" ifadesine yer verildi.

Haberin Devamı

"BU KIYASLAMA KABUL EDİLEMEZ"

AP Sosyalist Grup Başkanı Swoboda bugün de sosyal paylaşım ağı Twitter üzerinden konuya ilişkin açıklamada bulundu.

Swoboda, Twitter'dan paylaştığı mesajında, "CHP liderinin, benim davetlim  olarak, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ı Esad'la kıyaslamasını kabul edemem. Bu kabul edilemez" ifadesini kullandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!