Kıdemli raportör Sayıştay’a gitmedi emekli oldu

Güncelleme Tarihi:

Kıdemli raportör Sayıştay’a gitmedi emekli oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2009 00:00

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’ndaki (HSYK) Ergenekon hákim ve savcılarının yer değişikliği krizinin ardından Anayasa Mahkemesi’nde de rotasyon krizi çıktı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, "Rotasyon başlattık. Geldiğiniz kurum olan Sayıştay’a dönün" istemi üzerine mahkemenin en kıdemli raportörü Ali Rıza Aydın emekliliğini istedi. Bu durum yüksek mahkemenin 23 raportörü arasında rotasyon tedirginliği yarattı. Aydın’ın görevden alınmasında, YARSAV Genel Sekreterliği görevini de yürütmesinin etkisi olduğu iddia ediliyor.

13 yıldır çalışıyordu

Çalışkanlığı ve hazırladığı raporlardaki titizliği ile tanınan kurumun en kıdemli raportörü Aydın’ın rotasyon adı altında 13 yıl görev yaptığı mahkemeden gönderilmeye çalışılması, yüksek mahkeme çevrelerinde şaşkınlıkla karşılandı. Aydın, 1976’da Sayıştay’da Denetçi Yardımcısı olarak göreve başladı, 1991’de Başbakanlık’ta görevlendirildi, 1996’da Anayasa Mahkemesi Raportörlüğü’ne atandı. Yüce Divan’da da raportörlük yapan Aydın’ın uzmanlık alanıyla ilgili çok sayıda kitabı ve makalesi bulunuyor.

Başkan görevden alabiliyor

Raportörler, mesleklerinde en az 5 yıl çalışmış hákim ve savcılar, Sayıştay denetçisi, başdenetçisi veya uzman denetçileriyle akademisyenler arasından seçiliyor. Bağlı bulundukları kurumun yetkili mercii tarafından Anayasa Mahkemesi’ne atanabiliyorlar. Bunun için Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın atamayı uygun bulması gerekiyor. Raportörlerin görevden alınmasında ise Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın tek başına kararı yetiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!