Kıbrıs'ta tarihi yemek

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısta  tarihi yemek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2001 01:45

Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides, dün akşam Kuzey Kıbrıs'a geçerek, Cumhurbaşkanlığı konutunda Denktaş ile yemek yedi. Klerides, böylece Kıbrıs tarihinde görevdeyken Kuzey'e geçen ilk Rum lideri oldu.

Rum lider, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto onuruna verilen yemeğe sadece bir koruması ve şoförüyle geldi. Klerides KKTC'ye makam arabası yerine, bakanlarından birine ait olan EYA 1 plakalı sivil bir araçla geçti.

Denktaş, Klerides'i konutunun kapısında karşıladı. İki lider, el sıkıştıktan sonra yemeğe geçti. Liderlerin salona geçmeden önce, Yeşil Hat'taki zirvede olduğu gibi birbirlerinin sırtını okşadığı görüldü.

Yemeğe Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Ergün Olgun, Denktaş'ın eski danışmanlarından Necati Münir Ertekün ve BM Temsilci Yardımcısı Zbigniyev Wloseviszc de katıldı.

FANATİKLERDEN TEPKİ

Türk tarafı, Denktaş'ın davetini kabul ederek büyük bir jest yapan Klerides'i, Güney Kıbrıs'taki fanatiklere karşı korumak için azami özen gösterdi.

Klerides'i 'Denktaş'ın sahte devletini tanımakla' suçlayan muhafazakar çevrelerin eline koz vermemek için propagandadan uzak duruldu.

Rum Hükümet Sözcüsü Mihailis Papapetreu, konuyla ilgili eleştirileri yanıtlamak için düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin 'Rum göçmenler işgal altındaki evlerine dönemezken Klerides, nasıl olur da işgalci Türkiye ve sahte devletin bayrağının dalgalandığı konuta gider' sorusuyla karşılaştı. Sözcü bu soruya 'Klerides bu davete olumlu yanıt vererek dünyaya barış konusundaki iyi niyetimiz göstermek istedi. Çok cesur bir adım attı. Bu KKTC'yi tanıdığımız anlamına gelmiyor' diye yanıt verdi.

Yemekte Klerides en çok imambayıldıyı beğendi. Denktaş beyaz şarap içerken Klerides brendi içti. Samimi bir havada geçen yemekte Kıbrıs konusu hiç görüşülmedi. İki liderin sohbeti sırasında Galatasaray'ın gol haberi gelince konu spora kaydı ve bir kaç dakika Galatasaray'ın başarılarından konuşuldu.

Temizlik alarmı

Cumhurbaşkanlığı konutunun bahçesinde büyük bir temizlik operasyonu yapıldı. Konuta giden yol pırıl pırıl yapıldı ve çöp bidonları kaldırıldı.

Şehir turu

Klerides, randevuya gitmeden önce KKTC Cumhuriyet Meclisi'nin bulunduğu caddeden geçerek, başkent Lefkoşa'da kısa bir tur attı.

Kadayıf özlemi

Rum gazetecilere tavuk dolma ve tüm Rumların büyük bir aşkla bağlı olduğu ekmek kadayıfı dağıtıldı. Bazıları tatlıları yanlarında götürdüler.

Bayraklar dalgalandı

Rum televizyonları, Cumhurbaşkanlığı makamı önünde dalgalanan Türkiye ve KKTC bayrakları ile Başkanlık forsunu uzun uzun görüntülediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!