Kıbrıs'ta liderler yeniden bir araya geldi

Güncelleme Tarihi:

Kıbrısta liderler yeniden bir araya geldi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2011 20:30

KIBRIS sorununa adil ve kalıcı çözüm bulma çabaları çerçevesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, bu sabah ara bölgede yeniden biraraya geldi. Liderlerin görüşmesinin ardından açıklama yapan BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander, liderlerin Haziran sonu veya Temmuz başında yapılması beklenen üçlü zirvenin başarılı geçmesi için çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

Haberin Devamı

Downer, bugün gerçekleştirilen liderler görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, liderlerin bir buçuk saat, çok yapıcı bir ortamda görüştüklerini kaydederek, "polis" konusunu olumlu bir anlayışla ele almayı sürdürdüklerini kaydetti. Downer, tarafların BM Genel Sekreteri ile yapılması planlanan üçlü zirvenin başarılı bir şekilde geçmesi ve zirvenin gerçekten başarılı olması için de konuya ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını kaydetti. Temsilcilerin gelecek Cuma görüşeceklerini belirten Downer, Hristofyas’ın bir süre müzakerelere katılamayacak olmasından dolayı, gelecek liderler görüşmesinin 1 Haziran Çarşamba günü saat 10.00’da yapılmasının planlandığını söyledi. Downer, bir soru üzerine, liderlerin üçlü zirve konusunu ele aldıklarını ve bunu sürdüreceklerini ifade ederek, üçlü görüşmenin tarihinin henüz netleşmediğini, bazı tarihleri ele aldıklarını ancak bugün bunun açıklanmasının doğru bulmadığını, zirvenin Haziran sonu veya Temmuz başında olacağını kaydetti.

KKTC CUMHURBAŞKANI EROĞLU: "BUGÜNKÜ GÖRÜŞME 3’LÜ ZİRVEYE HAZIRLIK GÖRÜŞMESİ NİTELİĞİNDE OLDU"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la Kıbrıs müzakereleri kapsamında bugün gerçekleştirdikleri görüşmenin BM Genel Sekreteri Ban’la birlikte yapacakları 3’lü zirveye hazırlık görüşmesi niteliğinde olduğunu söyledi. Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla sürdürülen müzakereler kapsamında ara bölgede bugün gerçekleştirilen görüşme sonrasında Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde bir açıklama yapan Eroğlu, tarafların bugünkü görüşmeye Cumhurbaşkanı, Özel Temsilci ve tutanak tutucu olmak üzere üçer kişilik gruplarla katıldığını belirtti. Eroğlu bugünkü görüşmede muhtemelen Temmuz’un ilk haftasında Cenevre ya da New York’ta gerçekleştirilecek olan 3’lü zirveyle ilgili görüşlerini ortaya koyduklarını kaydetti ve görüşmede tutanak tutulduğunu da ifade etti.

POLİS VE İÇ GÜVENLİK KONULARI

Polis konusunun da bugünkü görüşmenin gündeminde olduğunu dile getiren Eroğlu, Rum tarafının, kendilerinin daha önce sunduğu görüşlerine mukabil fikirlerini aktardığını ve bunun üzerinde konuştuklarını belirtti. Eroğlu, gelecek hafta Cuma günü bir araya gelecek olan özel temsilcilere iç güvenlik ve polis konusunu görüşüp sonuçlandırma görevi verdiklerini de ifade etti. 3’lü zirvede ele alacakları konuları ve üçlü zirvenin ne olacağı hususunu da ele aldıklarını kaydeden Eroğlu, bunlarla ilgili bir değerlendirme yapmak için iki tarafın da zaman istediğini söyledi.

BİR SONRAKİ GÖRÜŞME 1 HAZİRAN’DA

Güney Kıbrıs’ta Pazar günü milletvekilliği seçimlerin yapılacağını ardından da Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas’ın Avustralya’ya gideceğini kaydeden Eroğlu, liderler arasındaki bir sonraki görüşmenin her iki tarafın da mutabakatıyla 1 Haziran’da gerçekleştirileceğini dile getirdi. 3’lü zirvenin en önemli gündem maddesinin ne olacağının sorulması üzerine Eroğlu, 3’lü zirve gerçekleştirilmesi yönündeki öneriyi Genel Sekreter’e Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasına yardımcı olacağı görüşüyle kendisinin yaptığını belirtti ve iki 3’lü zirve yapıldığını, şimdi ise üçüncüsüne hazırlanıldığına işaret etti. Genel Sekreter’in görüşünün hem Liderleri bir araya getirmek hem de bu görüşmede kendi düşüncelerini taraflara aktarmak olduğunu ifade eden Eroğlu, Genel Sekreter’in arzusunun başarılı bir müzakere süreci sonucunda Kıbrıs’ta bir anlaşmanın gerçekleşmesi yönünde olduğunu kaydetti. Görüşmede 6 başlık bulunacağını ve Genel Sekreter’in bu 6 başlıkla ilgili görüşlerini ortaya koyacağını dile getiren Eroğlu, önemli olanın tarafların görüşü olduğunu vurguladı. Her başlığın kendi içerisinde tartışılması gerektiğini, bir başlığı diğer bir başlığa bağlayarak görüşme yapmanın doğru bir hareket olmadığını ifade eden Eroğlu, Rumlar ile uzlaşmazlıkları olan konulardan birisinin de bu olduğunu söyledi.

Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafının, Garantiler ve Toprak konularının en son görüşülmesini istediğini dile getirerek bu arzularının Genel Sekreter’in raporlarına da yansıdığını belirtti.

GENEL SEKRETER’LE ÜÇLÜ ZİRVE 4 TEMMUZ’DA CENEVRE’DE

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’la yapacağı üçlü zirvenin 4 Temmuz’da Cenevre’de gerçekleşeceği açıklandı. Açıklamayı Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas, doğrudan müzakereler kapsamında Cumhurbaşkanı Dr. Eroğlu ile bugün gerçekleşen görüşme sonrasında Rum Başkanlık Köşkü’ne dönüşünde yaptı. Hristofyas bugünkü görüşmede masaya; federal polisin yetkileri ve ortak Araştırma Makamı ile ilgili öneri sunduğunu, Kıbrıs Türk tarafının bu konudaki tepkisini beklediğini söyledi. Hristofyas "üçlü görüşmenin ve al-ver’le ilgili çeşitli fısıltılar da dahil olmak üzere, görüşmenin içeriğinin de görüşülmeye başlanmasını istedim" dedi, şunları ekledi: "Ben, al-ver’in ne anlama geldiğini kendi aramızda izah etmemizi istiyorum. Al-ver’siz müzakere, müzakere olmaz. Ancak hangi konular üzerinde al-ver? Bunları izah etmemiz gerekir" Bugünkü görüşmede Rum tarafının uluslararası konferans çağrılmasına ilişkin her türlü düşüncenin ancak iç yönetimle ilgili diğer bütün konular üzerinde anlaşmaya yakın olunması halinde olgunlaşması ve yaşam bulması gerektiği tezini yeniden izah ettiğini anlatan Hristofyas, "İç yönetim konularında anlaşma yörüngesinde olduğumuzda, özlü çözüm için toplanacak olan konferans BM himayesinde, Güvenlik Konseyi Daimi üyelerinin, AB’nin ve elbette müdahil taraflar ile garantör güçlerin katılımı ile gerçekten çok taraflı olması gerekir. Bu prosedür, BM Genel Sekreteri ile 4 Temmuz’da Cenevre’de gerçekleşecek görüşmeden önce görüşülecek. Bunları da iç cephemizde olması muhtemel varsayımların veya tehlike tellallıklarının son bulması için söylüyorum. Siyasi parti başkanlarının kaygısı, prosedürün doğru olması ve Kıbrıs’ın çıkarları ise Başkan bu meselelerde iki, hatta üç kat kaygılıdır. Dolayısıyla kendilerine, tonları düşürmeleri çağrısı yapıyorum. Bunlara süreç içerisinde ve seçimlerden sonra birlikte bakacağız" dedi.

Hristofyas’a bugünkü görüşmede Genel Sekreter’le yapılacak yeni üçlü görüşmenin gündeminin ele alınıp alınmadığı soruldu. Bunun görüşüleceğini söyleyen Hristofyas "Gündem konusunda biz de söz sahibiyiz. Bu yalnız Genel Sekreter’in meselesi değildir. Müdahil taraf olarak gündemde söz sahibiyiz. Bunların, görüşmeye gitmemizin öncesinde görüşülmesini istedim" dedi.

ULUSLARARASI KONFERANS VE AL VER KONULARINDA GÖRÜŞ AYRILIĞI TEYİT EDİLDİ

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun; uluslar arası konferans ve al-ver konularında kendi tezlerini ortaya koyup koymadığı sorusuna da muhatap olan Hristofyas, bu konulardaki görüşlerinin birbirinden uzak olduğunu belirterek "aramızdaki görüş ayrılığı yeniden teyit edildi" ifadesini kullandı. "Al-ver Temmuz’daki görüşmede başlayabilir mi" sorusuna karşılık Hristofyas "Şu anda, ne siyasi parti başkanlarıyla ne Sayın Eroğlu’yla görüşmeden, tek taraflı olarak, konunun detaylı görüşülmesine giriyoruz, dolayısıyla çok erkendirö dedi. Hristofyas’a Rum Ulusal Konseyi’ni toplantıya çağırıp çağırmayacağı da soruldu. Buna, Güney’deki genel seçimlerden sonra, imk?nlarına göre karar vereceğini söyleyen Hristofyas Avustralya’ya gideceğini, 4 Temmuz’dan önce toplanacak Ulusal Konsey’in toplantı tarihini Avustralya’dan döndükten sonra netleştireceğini söyledi. Hristofyas’a Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun neden temsilcileriyle birlikte değil yalnız görüşmelerini istediği de soruldu. Bunun, müşterek tutumları olduğunu anlatan Hristofyas, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Talat’la yapılan görüşmeler de değerlendirildiğinde, zannederim bu görüşmelerin biraz zaman aldığı ve daha verimli olduğu ortaya çıktı. Bu, şimdi heyetlerle toplantıların kaldırıldığı anlamına gelmez, ama duruma bakıp ona göre karar vereceğiz. Bu Sayın Eroğlu’nun önerisi değil. Zannederim ortak arzuydu" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!