Kıbrıs Türk ve Rum basınında görüşmeler

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs Türk ve Rum basınında görüşmeler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2002 12:59

KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş ile Rum Yönetimi lideri Glafkos Klerides arasında dün yapılan yüz yüze görüşme, Kıbrıs Türk ve Rum basınında menşetlerden verildi.

KKTC`de yayımlanan Kıbrıs Gazetesi, ``İyi başlangıç`` başlıklı haberinde, Denktaş ve Klerides`in tarihi zirvede buluştuğunu ve Kıbrıssorununu çözecek tarihi süreci başlattığını yazdı.  

Halkın Sesi Gazetesi, ``Tarihi süreç başladı`` başlığını kullandı ve Denktaş ile Klerides`in, Kıbrıs`ta kalıcı bir anlaşmanın sağlanmasını amaçlayan ilk doğrudan görüşmeyi yaptıklarını belirtti.  

Rum kesiminde yayımlanan Fileleftheros Gazetesi, ``Doğrudan esasa giriyorlar. Tarihi başlangıç. En yoğun süreç ve sonuçlanma tarihi olmayan görüşmeler. Pazartesi tarafların statüsü tartışılacak. Yapı veyetki paylaşım konuları masaya konulacak`` ifadelerini kullandı.  

``Klerides`in, görüşmelerin, anlaşma sonrasında tarafların statüsü, ayrıca Türk tarafının da benimsediği mal mülk konuları gibi hayati önemi olan konulardan başlanması görüşünde`` olduğuna işaret eden gazete, şunları yazdı:  

``Bu yaklaşım, zor konuların ve özellikle aranan çözüm şeklinin başından itibaren netleştirilmesine dayanıyor. İki taraf şu ana kadar bu iki konuda tam zıt görüşleri destekliyor. Kıbrıs Rum tarafı ayrılmahakkı içermeyen tek uluslararası temsiliyeti savunuyor. Mülkiyet hakkının korunması konusunu ise ana konu olarak görüyor. Denktaş ise adada iki devletli ancak tek uluslararası temsiliyeti olan konfederasyonu destekliyor. Mal mülk konusunun ise takas ve tazminatlarla kapatılmasını istiyor.``  

Politis: ``Süreçte anlaştılar. Derin sulara dalıyorlar. Pazartesi statü ve mal mülkle başlıyorlar. Klerides`in önerisiyle doğrudan `can alıcı` konulara giriyorlar`` başlıklarını kullandı ve Klerides`in, dünkü görüşmenin hemen ardından, Rum Dışişleri Bakanı Yannakis Kasulides ve Yunan Büyükelçisi Hristos Panagopulos ile ayrı ayrı görüştüğünü, Klerides`e eşlik eden heyetin de, aldıkları notlar temelinde değerlendirme yaptıklarını kaydetti.  

Simerini: ``İki devlet tablosu. Görüşmelerde Denktaş `Cumhurbaşkanı` görünüşünde.`` başlığını kullandı.  

Mahi: ``Denktaş tertipleri. Haftada üç kez görüşme`` başlıklı haberinde, dünkü görüşmede, Cumhurbaşkanı Denktaş`ın ``dikkatleri üzerinde toplamaya çalıştığını ve kameralar önünde orkestra şefi gibi gidip geldiğini, başardığı şeyin ise BM`yi tamamen dışlamak ve görüşmelerin BM Temsilcisi Alvaro De Soto`nun mevcudiyetinde değil kendisi ve Klerides arasında olması olduğunu`` yazdı.  

Alithia ise konuyla ilgili haberlerini, ``İş için kararlılar. Klerides-Denktaş ilk görüşmede öze ilişkin konuları görüştü. Klerides mesai arkadaşlarına da demeç yasağı koydu`` başlıklarıyla yansıttı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!