Kıbrıs Türk Sendikası'nın davası Rum kesiminde görüldü

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs Türk Sendikasının davası Rum kesiminde görüldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 14:28

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası'nın (KTÖS), “Kıbrıs Türk halkının eğitim ve diğer haklarını aramak” amacıyla Güney Kıbrıs'taki Rum Yüksek Mahkemesi'nde açtığı davanın ilk duruşması bugün yapıldı.

Haberin Devamı

Dava, Rum Başsavcılığının savunma hazırlamak için 6 haftalık süre istemi nedeniyle 5 Nisan 2006 tarihine ertelendi.
Davanın ilk duruşmasının ardından basına açıklama yapan KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, “Limasol'da yaşayan Kıbrıslı Türklerin kendi okullarında eğitim görmeleri ve Kıbrıslı Türklerin 1960 Anayasası'ndan kaynaklanan eğitim haklarının toplumsal haklar olduğundan hareketle dava açtıklarını” belirtti.

“Yıllardan beri Rum yönetiminin 1960 Anayasası'nın değiştirilmesi ve toplumsal hakların gaspı için çaba gösterdiğini' kaydeden Elcil, ”Biz 42 yıldır kapalı kalmış dosyayı aralamak için bu davayı açtık. Bu dava siyasal açılımları da olan bir davadır. Bu toplumsal hakların talebi, toplumsal hakların gaspının önlenmesi ve Kıbrıs Türk toplumunun da Kıbrıs Cumhuriyeti'nin eşit bir parçası olduğunu hatırlatma gereğiydi” dedi.

Haberin Devamı

Elcil, “Bu ve buna benzer davaların arkasının geleceğini” kaydetti. Avukat Öner Şerifoğlu, usul gereği Rum Başsavcılığı adına davada hazır bulunan savcının, davaya savunma hazırlamak için öngörülen 6 haftalık süreyi talep ettiğini, buna itiraz etmenin söz konusu olmadığını, mahkemenin de bu sürenin kullanılması için davayı 5 Nisan'a ertelediğini söyledi.

Bu arada, duruşma sırasında KTÖS üyeleri mahkeme önünde eylem yaptı. Eylem yapan sendika üyesi öğretmenler, “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Toplumsal haklara saygı”, “Bağımsız birleşik Kıbrıs” yazılı pankartlar taşıdılar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!