Kıbrıs Rum kesimine giden ilk İsrail Başbakanı olacak

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs Rum kesimine giden ilk İsrail Başbakanı olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2012 13:12

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 16 Şubat'ta Kıbrıs Rum Kesimi'ne tarihi bir ziyarette bulunması bekleniyor.

Haberin Devamı

Netanyahu, Güney Kıbrıs'ta bulunan İsrail Büyükelçiliği'nden bir yetkilinin Associated Press'e yaptığı açıklamayla duyurulan günübirlik ziyaretle, Rum kesimine giden ilk İsrail Başbakanı olacak.

Güney Kıbrıs'ta bulunan İsrail Büyükelçiliği'nden bir yetkilinin açıkladığı ziyaret, iki ülke arasındaki çok daha sıcak ilişkilerin yeni işareti olarak yorumlanıyor.

İsrailli yetkili, başta enerji konusu olmak üzere görüşmelerde birçok ikili meselenin ele alınacağını ifade etti.

Doğu Akdeniz'de büyük miktarda doğalgaz rezervi bulan İsrail ile Kıbrıs Rum kesimi, bu gazı Avrupa ve Asya pazarlarına satmak için beraber çalışma kararı almıştı. Taraflar, kısa bir süre önce ortak savunma anlaşmalarına da imza attı.      

HOLLANDA'DA PROTESTO EDİLDİ

Netanyahu, bugün Hollanda'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret sırasında ise protestoyla karşılaştı. Lahey'deki parlamento binasında Hollanda Meclis ve Senato Başkanlarıyla bir araya gelen Netanyahu'yu dışarıda toplanan Filistinliler protesto etti.

Haberin Devamı

"Filistin Evi" tarafından düzenlenen ve meclis önünde gerçekleşen gösteriye Hollandalılar da destek verdi. "Filistin'e özgürlük, İsrail'e boykot" sloganları eşliğinde Netanyahu'nun ziyaretine tepkilerini ortaya koyan göstericiler, Hollanda devletine İsrail politikalarını desteklemekten vazgeçmesi çağrısında bulundu.

Göstericilerin Filistin bayrağının yanı sıra Türk bayrağı taşıdıkları da gözlendi. Göstericilerin tam karşısında iki kişinin İsrail bayrağını açması kısa süreli gerginliğe yol açtı, ancak güvenlik görevlilerinin araya girmesiyle gerginlik büyümeden önlendi.

İsrail'in işgal politikalarını protesto etmek için bir araya geldiklerini belirten Yeşil Sol Partisi eski milletvekili Mohammed Rabbae ise, Hollanda hükümetine "İsrail'e verdiği destekten vazgeçmesi" çağrısında bulundu.

Hollanda'ya dün iki günlük ziyaret için gelen İsrail Başbakanı, ilk olarak Amsterdam'da Hollanda Dışişleri Bakanı Uri Rosenthal ile bir araya geldi. Netanyahu'nun daha sonra Amsterdam'da Portekiz Sinagogu'nu ziyaret ettiği belirtildi. Hollanda Kraliçesi Beatrix tarafından kabul edilecek olan Netanyahu, temaslarına Başbakan Mark Rutte ile bir araya gelerek devam edecek.

Haberin Devamı

HRISTOFYAS ALEYHİNE DAVA AÇILDI

Öte yandan Kıbrıs tarihinde ilk kez, Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Rum lider Dimitris Hristofyas'ın müzakerelerdeki karar ve faaliyetleri aleyhinde dava açıldı. Dava çerçevesinde Hristofyas'ın icraatlarının Rumların hakları aleyhine olduğunun mahkeme tarafından kayda geçirilmesi ve Hristofyas'ın bu icraatlarını yasaklayan kararname yayımlanması isteniyor.

Rum basınına göre, Lefkoşa Rum Kaza Mahkemesi'nde “Kıbrıs'ta Özgürlük ve Adalet Hareketi” adına Panos Yoannidis, Kleri Angelidu, Hari Fereo dahil 37 kişi tarafından açılan davada, Hristofyas, “uluslararası hukuku ihlalle” suçlanıyor ve Kıbrıs konusundaki önerileri ve iki kesimli iki toplumlu federasyon konusunda eleştiriliyor.
Davacılar Hristofyas'ı, “Rum vatandaşların insan haklarına aykırı olan ve 'Kıbrıs' devletini bağlayan AB-uluslararası hukuk ilkeleri ve insan haklarıyla ilgili uluslararası sözleşmelerle uyuşmayan, 'Kıbrıs' devletini yeniden kurma yönünde bağlayıcı öneriler ve/veya politikaları” savunmakla suçluyor.

Haberin Devamı

“İki kesimli, iki toplumlu federasyonla ilgili yazılı ve sözlü öneri ve bunun savunulması, Kıbrıslı Türk ve Rumların dönüşümlü başkanlığıyla ilgili öneri, yönetim ve ırksal kıstaslarla desteklenen 'Kıbrıslıların' iskanıyla ilgili önerilere” insan haklarının ihlali olarak değiniliyor.

Davacılar, Türkiye kökenli KKTC vatandaşlarının konumlarını da dava gerekçesi yaptı.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!