Kıbrıs müzakerelerine cuma devam edilecek

Güncelleme Tarihi:

Kıbrıs müzakerelerine cuma devam edilecek
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2008 17:05

Kıbrıs sorunuyla ilgili kapsamlı görüşmeler, yaklaşık 22 günlük aradan sonra cuma günü devam edecek.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, 10 Ekim Cuma günü saat 09.30'da başlaması beklenen görüşmede, "Yönetim ve Güç Paylaşımı" başlığı altında, federal yürütme organının nasıl şekilleneceğini tartışacak.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer'ın da hazır bulunacağı görüşme, önceki görüşmeler gibi, ara bölgedeki Lefkoşa Uluslararası Havaalanı'nda, kapsamlı müzakereler için tahsis edilen binada yapılacak.

Görüşme yöntemini 3 Eylüldeki buluşmada belirleyen liderler, kapsamlı müzakerelere 11 Eylülde "Yönetim ve Güç Paylaşımı" konusuyla başlamıştı.

"Yönetim ve Güç Paylaşımı" konusunu ele almaya, 18 Eylüldeki görüşmeyle devam eden liderlerin, bu konuyu tamamlamalarının ardından "mülkiyet" konusuna geçmesi bekleniyor.

Görüşmelerin içeriğine ilişkin bilgi vermeme kararı devam ederken, Türk tarafı, basının görüşmeleri bina dışından izleyebilmesi için BM düzeyinde girişimlerde bulunuyor.

ERÇAKICA

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, bugün düzenlediği haftalık basın brifinginde, 10 Ekimde devam edecek müzakerelere değindi.

Erçakıca, "Sürecin yavaş ve kötü gittiği" yönündeki haberlerle ilgili olarak, "Görüşme sürecinin oldukça yavaş ilerlediğine ilişkin eleştirilere katılıyoruz. Kıbrıs sorununa çözüm bulmak, Kıbrıslı Türk ve Rum siyasi liderlerin başlıca sorumluluğu ve en acil görevidir. Bu nedenle sürecin daha dinamik ve hızlı bir şekilde sürdürülmesi bir gerekliliktir" dedi.

Erçakıca, görüşme sürecinin "kötü" gittiğine ilişkin yaklaşımlara ise katılmalarının söz konusu olmadığını belirterek, bugüne kadar sadece federal organların yetkileri konusunun ele alındığını ve bu başlık altında gündeme gelen konuların üzerinden geçildiğini kaydetti.
Erçakıca, "Ele alınacak çok konu vardır. Henüz daha görüşme sürecinin kötü mü ya da iyi mi gittiğine dair bir hüküm vermek için erken" diye konuştu.

Görüşme sürecini hızlandırarak, yıl sonuna kadar hızlı bir ilerleme sağlamanın ve bütün konuların üzerinden geçmenin mümkün olduğunu söyleyen Erçakıca, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanımız, 2008 yılı sona ermeden bir çözüm bulunmasının mümkün olabileceği düşüncesinde idi. Şimdiki durumda, yitirilen zamanı da dikkate aldığımızda, 2008 yılı sonuna kadar bütün konuların ele alınmış olmasını ve ortaya daha net bir tablonun çıkarılmasını, 2009 yılının ilk aylarında ise bir sonuca ulaşmayı gerçekçi olduğu kadar, mutlaka ulaşılması gereken bir hedef olarak görmektedir."
Hasan Erçakıca, "liderlerin çok konuştuğuna" ilişkin eleştirilerle ilgili soruya karşılık, "Liderlerin, Kıbrıs sorununun esasıyla ilgili görüş belirtmekten alıkonulması mümkün değil. Esas olan, görüşmelerin içeriğiyle ilgili bilgi verilmemesidir. Ki biz buna oldukça sadığız" dedi.
Erçakıca, Rum yönetimi lideri Hristofyas'ın, "bilinçli olarak uluslararası alanda yürüttüğü" faaliyetlere de işaret ederek, "Açıklamalardan rahatsız olanlar, öncelikle Hristofyas'ın 'dış gezi' adı altındaki faaliyetlerine dikkat etmek zorunda" diye konuştu.

TATBİKATLAR KONUSU

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Erçakıca, Rum lider Hristofyas'ın uluslararası temasları sırasında bulunduğu, "tatbikatların yapılmaması" önerisini değerlendirdiklerini, ancak henüz kendilerine resmi olarak böyle bir önerinin iletilmediğini söyledi.

Erçakıca, Türk tarafının 2006'da BM'ye sunduğu Güven Yaratıcı Önlemler paketinde tatbikatların en azından sınır boylarından uzaklaştırılması yönünde öneride bulunduğuna, ancak bu önerinin tartışılmadığına işaret etti.

CUMHURBAŞKANI TALAT'IN AKPM KONUŞMASI

Hasan Erçakıca, "Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın Kıbrıs sorununun temel yönlerini bir kez daha dile getirdiği Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ndeki (AKPM) konuşmasıyla, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın çeşitli uluslararası platformlardaki çarpıtmalarını dengelemeye çalıştığını" söyledi.

Kıbrıs Rum tarafının, Cumhurbaşkanı Talat'ın AKPM'de konuşma yapmasını engellemeye çalıştığına işaret eden Erçakıca, "Bu çabanın yıllardır devam ettiğini, AKEL mensubu milletvekilleri de dahil olmak üzere bütün Kıbrıslı Rum siyasilerin bu konuda yoğun bir kampanya yürüttüğünü" kaydetti.

Erçakıca, konuşmanın yapılmasında Kıbrıslı Türk milletvekillerin çabalarının da önemli rol oynadığını belirterek, uluslararası arenada sürdürülen bu çabaların ne kadar önemli olduğunun bu vesileyle bir kez daha idrak edildiğini söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!