Keşmir'de 2005'te 1068 kişi şiddet kurbanı

Güncelleme Tarihi:

Keşmirde 2005te 1068 kişi şiddet kurbanı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 11:41

Hindistan polisinin son verilerine göre, Keşmir'de ayrılıkçı isyanın 1989'da başlamasından bu yana en az 67 bin kişi yaşamını yitirdi. Aynı verilere göre, bölgede şiddet eylemlerindeki toplam can kaybı 2005'te bir önceki yıla göre yüzde 36, sivillerin ölüm oranı da yaklaşık yüzde 41 azaldı.

Haberin Devamı

Bölgede ölenlerin çoğunun Hintli güvenlik güçleriyle çatışan dinci militanlar olduğunu kaydeden polis, geçen yıl ölenlerin 353'ünün sivil, 605'inin militan, 128'inin güvenlik gücü olduğunu bildirdi.

Keşmir'in Hindistan'ın denetimindeki kesiminde Aralık 1989'dan bu yana 10 civarındaki militan grup, bölgenin Pakistan ile birleşmesi ya da bağımsızlık kazanılması için savaşıyor.

Yetkililer, Hindistan ile Pakistan arasındaki, iki tarafın da hak iddia ettiği Keşmir bölgesi sorununun çözümü yönündeki ve yinelenen barış çabalarıyla şiddetin geçen yıl azaldığını belirtiyor. İki ülke, iki yıldır süren barış sürecinde demiryolu ve karayolu bağlantılarını yeniden açtı ve ekim ayında bölgede meydana gelen deprem felaketinin ardından insani işbirliğini artırdı.

Haberin Devamı

Hindistan ve Pakistan, 1947'de İngiltere'den bağımsızlıklarını kazanmalarının ardından, ikisi Keşmir sorunu yüzünden üç kez savaştı. Pakistan, militanların davasını desteklediğini kaydediyor, ancak militanları finanse ettiği, silah desteğinde bulunduğu ve eğittiği yönündeki Hindistan'ın suçlamalarını reddediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!