KESK davasına protestolu başlangıç

Güncelleme Tarihi:

KESK davasına protestolu başlangıç
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 17:17

İZMİR'de, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) mensuplarına yönelik jandarmanın operasyonunda gözaltına alınan 22'si tutuklu 31 kişinin yargılanmasına 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Duruşma öncesinde gösteri yapan Uluslararası Sivil Toplum örütü temsilcileri ve yaklaşık 500 sendika üyesi adına açıklama yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, haksız tutuklamaların biran önce sona erdirilmesini istedi.

Geçen Mayıs ayında İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, ilköğretim okulu öğretmenlerinin terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları gerekçesiyle operasyon düzenledi. İzmir, Ankara, İstanbul, Manisa ve Van'daki operasyonlarda gözaltına alınan 22'si tutuklu 31 sanık hakkında, İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde terör örgütüne üye olmak suçundan 7.5 yıldan 15 yıla kadar değişen hapis cezaları istemiyle deva açıldı. 174 gündür cezaevinde olan 22 tutuklu bugün ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşmaların iki gün devam edeceği bildirildi.

8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen 74 sayfalık iddianamede ise, PKK'nın kuruluş ve hedefleri ayrıntılı olarak irdelenmiş, örgütün zamanla, bağımsızlık ve devlet gibi düzenli işleyen canlı bir mekanizmanın oluşturulabilmesi için sadece silahlı mücadeleyle yetinmeyip sosyal, siyasi ve diğer alanlarda da çalışma yapmak gerektiği sonucuna ulaştığı belirtildi. Terör örgütünün amaçlarına uygun faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinin ülke düzeyinde aynı çizgide eylem ve faaliyetlerde bulunması için koordinasyonun ‘KCK/TM (Kürdistan Demokratik Topluluğu/Türkiye Meclisi)’ tarafından sağlandığı, sanıkların da KCK/TM koordinesinde Demokratik Emek Konfederasyonu'nun (KCK/TM-DEK) içinde örgütlendikleri ileri sürüldü. Operasyon çerçevesinde yakalanan sanıkların bu yapı içinde faaliyette bulundukları, sanıklardan Mehmet Hanefi Kuruş'un da bu örgütün Ege Bölge Sorumlusu olduğu iddia edildi.

SENDİKACILARDAN PROTESTO

Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan sendika üyeleri, otopark bölümünden adliye girişine kadar yürüyüş düzenledi. Sendika üyelerinin haksız yere tutuklandığını söyleyen protestocular, tepkilerini ellerindeki dövizler ve sloganlarla dile getirdi. Yaklaşık 500 kişilik gruba, çeşitli Uluslararası Sivil Toplum Örgütlerinin 30 üyesi ile DTP Milletvekili Akın Birdal da destek verdi.

GENEL BAŞKANDAN AÇIKLAMA

Adliye önünde basın açıklaması yapan KESK Genel Başkanı Sami Evren, haksız yere tutuklu bulunan üyelerinin serbest bırakılmasını isteyerek, “Türkiye demokrasisi açısından tutuklu bulunan arkadaşlarımız için ortaya atılan iddialara baktığımızda herhangi bir suç unsuru delili yoktur. Operasyon aslında yıllardır emek, sendikal mücadelesini sürdüren, kanunsuzluklara itiraz eden arkadaşlarımızın çalışmalarınadır. Şiddet içermeyen eylemlerine rağmen haksız yere tutuklulukları devam etmektedir. Bizler insan hakları açısından da tutuklu bulunan arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz” dedi.

Basın açıklamasının ardından grup adına aralarında yabancı temsilci ve gazetecilerin de bulunduğu 150 kişi duruşma salonuna girdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!