Kesintisiz bu yıl

Güncelleme Tarihi:

Kesintisiz bu yıl
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

TBMM'deki hükümet programı görüşmelerinde 8 yıllık kesintisiz eğitim konusunda kesin tavır çıktı. Başbakan Yardımcısı Ecevit, 8 yıllık kesintisiz temel eğitimin bu yıl tüm Türkiye'de başlayacağını söyledi. Başbakan Mesut Yılmaz ise daha sonra kürsüye gelerek ‘‘imam hatipler cumhuriyet okulları olacaktır’’ diyerek hükümetin tavrını belirledi.

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, 8 yıllık kesintisiz eğitim konusunda kesin tavır sergileyerek, bu yıl içerisinde Türkiye genelinde uygulamaya geçileceğini söylerken daha sonra konuşan Başbakan Mesut Yılmaz da ‘‘İmam hatipler bizim dönemimizde cumhuriyet okulları olacak’’ dedi.

Ecevit, hükümet programı üzerine yaptığı konuşmada Çiller ve Akşener'i polis ile asker arasında çatışma yaratmaya çalışmakla suçladı. Ecevit, bunu, ‘‘Devletin temeline dinamit koymak’’ olarak nitelendirdi. Darbe kışkırtıcılığı ile Çiller'in, Erbakan'ı tuzağa düşürerek, başbakanlıktan indirdiğini belirten Ecevit, ‘‘Çiller de, partisi de Çiller'in kazdığı tuzağa düşmüştür’’ dedi.

8 yıllık kesintisiz temel eğitimin bu yıl bütün Türkiye'de yaygın olarak başlayacağını da ifade eden Ecevit, ‘‘Bunun önündeki yasal engeller kaldırılacak. Eğer bu olmazsa, yasal olanaklar zorlanarak bu yıl yine de başlayacaktır. Bu sözün tutulmasını, İHL ve Kuran kursları kapatılacak diye tahrip etmeye çalışanlar milleti aldatıyorlardır’’ dedi.

Ecevit, Baykal'a seslenerek, ‘‘Biz isterdik ki, aynı hükümette biraraya gelelim. Böyle zor bir dönemde iktidarda olmanın sorumluluğunu paylaşalım ama dışardan verdikleri destek de bizim için son derece değerlidir. Kendilerine desteklerinden dolayı şükran sunuyorum’’ dedi.

Hükümetin darbe ürünü olmadığını, tam tersi demokrasinin varlığının kanıtı olduğunu belirten Ecevit, ‘‘Bu hükümet demokrasiyi zaafa uğratmayacak güçlendirecektir’’ dedi.

EN ERKEN 1998 SONBAHARI

Başbakan Mesut Yılmaz, seçimin en erken 1998 sonbaharında olacağını, şartlar elvermezse hükümetinin 2000 yılına kadar devam edebileceğini açıkladı. Yılmaz dün TBMM'de hükümet programı üzerindeki eleştirileri yanıtlarken, hükümetinin oluşumunun demokrasinin rüştünü ispatı olduğunu bildirdi ve 8 yıllık eğitimin gerçekleşeceğini belirterek ‘‘Bizim dönemimizde imam hatipler cumhuriyet okulları olacak’’ dedi.

Hemen seçim isteyen CHP lideri Deniz Baykal'a seslenen Yılmaz, ‘‘DİE, 'Nüfus sayımı ve seçmen kütüklerinin yenilenmesi için 6 ile 8 ay lazım' diyor. Bize belirsiz bir tarih için seçim tarihi zorlamayın. Seçim 1998 Sonbaharına da getirebiliriz. Şartlar elvermiyorsa, 2 bin yılına kadar da devam ederiz’’ diye konuştu.

Yılmaz, bugüne kadar üzerine gitmekten kaçınmadıkları yolsuzluk olayları için pazarlık yapmadığını anımsattı. Yılmaz, ‘‘Ben yolsuzluklarla uğraşmak yüzünden Başbakanlığı bıraktım. Benim hakkımda söylenen her sözü affederim. Ama devlete atılan kazığı, yolsuzluğu affetmem’’ dedi.

Yılmaz, CHP'nin hükümete desteğinin devamının ilk şartı olarak gösterdiği 8 yıllık kesintisiz temel eğitimle ilgili olarak da şöyle dedi:

‘‘8 yıl yasal olarak en erken tarihte uygulanacaktır. Bundan mesleki din eğitimi zarar görmeyecektir. Benim iktidarımda imam hatipler diğer okullar gibi cumhuriyetin okulları olacaktır. Benim iktidarımda, Kuran kursları kapatılmayacaktır. Ama, çocuklara Atatürk düşmanlığı aşılayan kurslar varsa kapatmak benim görevimdir. RP iktidarı beceremediği gibi, muhalefeti de beceremeyecek. Bari bu hükümete engel olmayın.’’

Birtakım anormallikler sonucu kurulan hükümetin ortamı normale çevireceğini belirten Yılmaz, Refahyol'un dış ve iç borcu iki katına katladığını da belirterek, RP'nin cumhuriyetin temel ilkelerini değiştirme çabası içinde olduğunu söyledi. Bu sözleri RP'lilerin tepkisine neden olunca Yılmaz, ‘‘Bunu Erbakan'ın yüzüne söylediler. Koşa koşa bana geldi, 'demokrasi tehdit altında' dedi. Ama millete dönüp 'orduyla uyum içindeyiz' dedi. Ya bana, ya millete yalan söyledi ’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!