Keşif bile yapmış

Güncelleme Tarihi:

Keşif bile yapmış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 00:41

Cinayetten 1 gün önce, 15-16 yaşlarında 5 kişinin kiliseye geldiği ve dua sırasında etrafta dolaştığı anlaşıldı. O günkü ayine katılan Terane Atayev, "Rahip gençleri, ’Şu an dua okunuyor. Gezmeye açık değil. İstiyorsanız oturup, dinleyebilirsiniz’ diye uyardı. Birisi robot resimdekine benziyordu" dedi.

Haberin Devamı

TRABZON’da Santa Maria Katolik Kilisesi Rahibi Andrea Santoro’nun katilinin yakalanmasına yönelik araştırma genişlerken ilginç bir ayrıntı dikkatleri çekti. Cinayetten bir gün önce kilisedeki dua sırasında içlerinde biri zanlının eşgaline uyan, 15-16 yaşlarında 5 gencin aniden içeri girdiği anlaşıldı. Cumartesi günü kilisede yapılan bu ayine katılan Azeri Müslüman Terane Atayev ve Hıristiyan Gariya Guliyeva, saat 15.30 ile 16.00 arasında kiliseye giren çocukların dua sırasında garip bir biçimde etrafta dolaşmaya başladıklarını söylediler.

PATLAMA SESİ DUYDUK

Rahip Santoro’nun bunun üzerine gençlere "Şu an dua okunuyor. Gezmeye açık değil. İstiyorsanız sıralara oturup dinleyebilirsiniz" dediğini belirten Terane Atayev, "Önce oturup bir dakika kaldılar. Sonra dışarı çıktılar. Bir patlama sesi duyduk. Korktuk ama dua okunduğu için hiç birimiz yerimizden kalkamadık. Silah mı atıldı, maytap mı bilemiyoruz. İkisine benzer bir sesti. Dua bitip çıktığımızda orada yoktular. Televizyonlarda yayınlanan robot resmi göndüğümüzde baskın yapar gibi gelen beş gençten bir gibi geldi bize. Onun için hemen kiliseye koştuk. Polise haber vermeye geldik." diye konuştu.

/images/100/0x0/55eb4e92f018fbb8f8b8cc71


ÇOCUKLARLA KAVGALIYMIŞ

Rahip Santoro’nun bir süredir kilise bahçesine maytap atan çocuklarla da başının dertte olduğu öğrenildi. Çevredekiler de çocukların bazen kilise bahçesine maytap attıklarını ancak Rahip Santoro’dan önce Müslüman komşularının duruma müdahale ettiklerini belirttiler. Bir ay kadar önce de Gazipaşa caddesinde 13-14 yaşlarında bir çocukla rahip arasında bir tartışma yaşandığı ortaya çıktı. Bir esnafın anlattığına göre, rahip Andrea Santoro’yu çocuğun kabanına yapışmış azarlarken görenler etrafına toplanmış. "Papaz efendi bırak çocuğu ayıp değil mi?" diyen birine, Santoro, "Ama bana laf attı. Onun için..." diye yanıt vermiş.

PARMAK İZİ ARAŞTIRILIYOR

Bu arada Rahip Andrea Santoro’nun tehditlere rağmen koruma talebinde bulunmadığı anlaşılırken, olay yerinde bulunan 3 mermi kovanı ile 2 mermi çekirdeğinin marka tesbiti yapıldı. 9 mm çapındaki parabellum marka kovanlardan tabancanın başka bir olayda kullanılmadığı belirlendi. Katilin kapı zilinde de parmak izi bıraktığı öğrenildi. Söz konusu parmakizi de emniyet kayıtlarındaki yaklaşık 2.5 milyon parmakizi ile karşılaştırması yapılacak.

POLİSTE 3 OLASILIK

Polis Santoro’nin öldürülmesi olayında üç olasılık üzerinde duruyor. Yapılan araştırmada ilk olarak fuhuş mafyasını göz önünde tutan güvenlik güçleri olayı Danimarka basınında yeralan Hz. Muhammed karikatürlerin etikisi ya da uluslararası gizli servislerin provakasyonu açılarından da değerlendiriyor.

Santoro mafya kurbanı mı

La Repubblica Türkiye’de İtalyan rahip öldürüldü. Kilise şokta. Tetikçi "Allahü Ekber" diye bağırdı. Cinayeti 16 yaşlarında bir çocuk işledi. Karikatür krizi ile ilgisi var mı yok mu bilinmiyor.

Corriere della Sera Rahip santoro tehdit edildiğini ve taş yağmuruna tutulduğunu söylemesine karşın koruma istememişti. Cinayet "Karikatür Krizi" tansiyonunun bir meyvesi olabilir.

La Stampa Rahibin bölgedeki Müslümanlarda çok iyi bir diyaloğu bulunuyordu. İncil’i, incilin doğduğu bölgeye taşımayı amaçlıyordu.

Il Messaggero Dinler arası diyalog yanlısı rahip Andrea Santoro Kadın Ticareti Mafyası kurbanı olabilir. Rus ve Moldova’lı hayat kadınlarını himayesine almakla biliniyordu.

İl Giornale Türkiye’deki Hıristiyan Kilisesi bu tür trajik olayların dejenere edilmesinden korkuyor. Türkiye’de azınlıklar için atmosfer çok ağır.

RAİ1 Televizyonu Adi bir suç olabilir. Görgü şahitleri 16 yaşlarındaki katilin iki kez "Allahu Ekber" diye bağırdığını öne sürdü.

İtalyan savcı soruşturma açtı

ROMA Cumhuriyet Başsavcılığı, Trabzon’da rahip Andrea santoro’nin öldürülmesi ile ilgili olarak, soruşturma dosyası açtı. Nöbetçi Cumhuriyet Savcısı İtalo Ormanni, Santoro’nun öldürülmesi ile ilgili olarak, "üçüncü şahıslara karşı bir soruşturma açıldığını" açıkladı. Savcı, naaşın Roma’ya gelmesiyle otopsi isteyeceğini de sözlerine ekledi.

Onları gördük

Rahip Andrea Santoro’nun cumartesi ayininde, 15-16 yaşlarında 5-6 çocuğu uyardığını gören Azeri Müslüman Terane Atayev ve Hıristiyan Gariya Guliyeva, polise bilgi vermek için dün Santa Maria Katolik Kilisesi’ne geldiler.

Haberin Devamı

Son ayin

Öldürülen Rahip Andrea Santoro’nun cenazesi son kez Santa Maria Kilisesi’ne getirildi ve ayin yapıldı. Katolik Kilisesi’nin Anadolu’dan sorumlu Başpiskoposu Luigi Padovese, Santoro’nin öldürüldüğü yerde dua etti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül İtalyan Dışişleri Bakanı Fini’ye cenazenin askeri uçakla gönderileceği bilgisini verdi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!