Kerry: İran konusunda henüz anlaşma yok

Güncelleme Tarihi:

Kerry: İran konusunda henüz anlaşma yok
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2013 10:17

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Zarif, dün Cenevre'de yapılan görüşmelerde çok büyük bir ilerleme kaydedildiğini ve bugün bir anlaşmanın taslağının hazırlanması için çalışmalara başlayacaklarını söyledi. Cenevre'ye giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise müzakereler konusunda halen kapanması gereken farklılıklar bulunduğuna işaret ederek, "Bulunduğumuz nokta itibarıyla henüz bir anlaşma yok" dedi.

Haberin Devamı

Guardian'a özel açıklamalar yapan Zarif, bugün akşama kadar taslak metnin tamamlanmasının çok olası olduğunu ancak zamanlamanın Batılı diplomatların yapacağı katkıya bağlı olduğunu belirtti.

Zarif, "Bizimle birlikte kağıda ne koyacaklarına bağlı olarak bunun büyük bir anlaşma mı yoksa doğru yönde atılmış küçük bir adım mı olduğuna karar vereceğiz. Ama her şekilde doğru yönde ilerlediğimiz için memnun olacağım" dedi. İranlı bakan, "Ben gerekli malzemelerin elimizde olduğuna inanıyorum. İnanıyorum ki olayın içindeki herkes genel olarak uzlaşmış durumda. Ancak aynı zamanda her şeye siyah ve beyaz olarak başlayıp metin üzerinden yürümek de önemli" dedi.

YÜZDE 5'TE UZLAŞILDI
Zarif, Cenevre'deki görüşmelere katılan diğer altı ülkenin İran'ın öne sürdüğü çok aşamalı planı kabul ettiğini de belirtti. Bir çerçeve üzerinde anlaşmanın ötesine geçtiklerini ifade eden İran Dışişleri Bakanı, "Bu aşamaların her birinde atılacak somut adımlar üzerinde anlaştık. Bu adımları nasıl ayacağımız ve bu unsurlar arasındaki dengeyi nasıl sağlayacağımız sorusu ise yarın [bugün] yanıt bulacak" dedi.

Haberin Devamı

Hem geçici anlaşma hem de uzun vadeli uzlaşı kapsamında Batı'nın İran'ın nükleer zenginleştirme programını kabul etmesi, karşılığında da İran'ın programın kapsamını daraltması öngörülüyor. Bu doğrultuda İran uranyum zenginleştirmeyi nükleer enerji tesislerinde kullanılan yakıtların seviyesi olan yüzde 5'le sınırlandıracak.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tepkisiyle ilgili sorulara da yanut veren Zarif, "Ben kendisinin hatalar üzerine bir otorite olduğunu düşünmüyorum zira kendisi bütün hayatı boyunca hatalar yaptı. 1991'den beri İran'ın programının nükleer silahtan altı ay uzakta olduğunu söyleyip duruyor, dolayısıyla kendisini güvenilir bir otorite olarak görmüyorum" dedi.

Zarif, ilerlemenin bir başka işareti olarak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Direktörü Yukiya Amano'nun da pazartesi günü Tahran'ı ziyaret edeceğini belirtti.

İranlı Bakan, "Amano'nun ziyareti ilerleme sürecinde olduğumuzun önemli bir işareti olacak" dedi.

Haberin Devamı

KERRY: HÂLÂ BİRÇOK KONU VAR
İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya (5+1) arasında yürütülen müzakerelere katılmak için Cenevre'ye gelen Kerry, görüşmelere başlamadan önce basın mensuplarına kısa bir açıklama yaptı.

Masada hâlâ çözülmemiş pek çok önemli konu bulunduğuna işaret eden Kerry, bunların düzgün bir biçimde ve tamamıyla çözüme kavuşması gerektiğini söyledi.

Kerry, "Şunu vurgulamam gerekiyor, bulunduğumuz nokta itibarıyla henüz bir anlaşma yok" dedi.

5+1 ülkelerinin çok sıkı çalıştığını vurgulayan Kerry, kendisinin de muhataplarıyla ve İran Dışişleri Bakanı Zarif ile toplantı yapacağını kaydetti.

Farklılıkların ortadan kalkacağını umduğunu ifade eden Kerry, kimsenin yanlış anlamaması gerektiğini belirterek, "İki taraf arasında halen kapanması gereken farklılıklar var" dedi. Kerry, Cenevre'ye gelmeden önce İsrail'e giderek, İran'la anlaşma imzalanmasına karşı olduğunu bildiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaklaşık iki saat süren bir görüşme gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

İran'la Cenevre'de yapılan görüşmelerin bundan sonraki bölümüne İngiltere, Fransa ve Almanya dışişleri bakanları da katılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!