Kerkük'e girmek isteyen silahlı Araplara karşı 4 Kürt alayı kenti kuşattı

Güncelleme Tarihi:

Kerküke girmek isteyen silahlı Araplara karşı 4 Kürt alayı kenti kuşattı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 2011 20:06

IRAK’IN Kerkük kentine bağlı olan ve Kürtlerin yoğun yaşadığı Hewice ve Celewle ilçelerinide dün cuma namazından sonra silahlı yaklaşık 300 Arap, resmi binaları ateşe vererek Kerkük kent merkezine doğru hareket etti. Bunun üzerine Erbil’deki 4 alaydan oluşan özel eğitimli Zerevani peşmergeleri Kerkük’e kuşatma altına aldı.

Haberin Devamı

Kuzey Irak’ın Süleymaniye kentinde 17 Şubat’ta başlayan protesto gösterileri bugünde devam etti. Değişimm Hareketi’nin öncülük ettiği Bölgesel Kürt Hükümetini protesto gösterilerinin bugünkü bölümünde, kim tarafından bırakıldığı henüz belirlenemeyen bombanın patlaması sonucu 2 gösterici yaşamını yitirdi.

Kerkük’te ise dün Kürtler ve Araplar arasında başlayan gerginlik ise devam ediyor. Kerkük’e bağlı Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı Hewice İlçesi’nde dün cuma namazı çıkışı yaklaşık 300 kişilik Baas Partisi yanlısı silahlı grup, ellerinde idam edilen Saddam Hüseyin fotoğraflarıyla gösteri düzenledikten sonra Kürtlerin evlerine ve resmi dairelere saldırdı, bazı binaları ateşe verdi.

Güvenlik güçlerinin açtığı ateşte 3 kişinin öldüğü 20 kişinin yaralandığı Hewice İlçesi’nin yanısıra Arap Şehwa aşiretine mensup oldukları öğrenilen silahlı bazı gruplar da ayrıca Celewla bölgesinde Kürt karşıtı sloganlar atarak KDP binasına saldırdı, Kürt ailelerin ilçeyi terk etmesi için tehditlerde bulundu. Kerkük’te konuşlu bulunan peşmerge güçleri Celewle ilçesine sevk edilirken, yaklaşık 30 araçtan oluşan silahlı grupların Kerkük’e doğru geldiği ihbarı üzerine Kürt hükümetinin talimatıyla Erbil’den 4 alay özel eğitimli Zerevani peşmergeleri Kerkük’e sevk edildi.

Kerkük güvenlik güçleri tarafından silahlı Arap gruplar kontrol noktalarında durdurulurken, Erbil’den hareket eden ve Kerkük’e ulaşan yaklaşık 10 bin kişilik peşmerge gücü de kenti dört koldan kuşatma altına aldı. IKDP yanlısı internet sitesi Peyamner’e konuşan Hewice polis müdürü Serhad Kadır, Hewice’den yola çıkan 30 araçlık silahlı konvoyun Kerkük’te terör estirmeyi amaçladığını, Kerkük Emniyet’inin Hewice’deki kontrol noktası yakınlarında grubu durdurarak Irak ordusuna ait olan bir çok araç ve silaha el koyduğunu dile getirdi.

TÜRKMENLER: İLGİMİZ YOK

Kerkük’teki Kürtlerin yoğunlukta yaşadıkları semtleri ve mahalleleri koruma altına alan Peşmergeler olası bir çatışma için tam techizatlı silahlarla donatıldı. Kerkük’te bir araya gelen silahlı bazı Arapların ise Kürtlerin azınlıkta bulunduğu bölgeleri kontrol altına almaya çalıştığı ve Kürtlerin Kerkük’ten gitmesi için baskı uyguladığı ileri sürüldü.

Irak Türkmen Cephesi ise yaptığı açıklamada, Kürt halkı ile ortak bir tarihe sahip olduklarını ve bu gösterilerle ilgilerinin bulunmadığını ve yer almayacaklarını kaydetti. Kerkük ve ilçelerinde meydana gelebilecek çatışmalara karşı Germiyan bölgesindeki Kürtlerden oluşan Irak ordusuna bağlı güçlerin de Kerkük’ün Celewla, Sadiye ve Karatepe kasabalarına doğru harekete geçtiği öğrenildi.

Dün gece ani olarak Kerkük’e giden Kürt Bölgesi Peşmerge Bakanı Şeyh Mustafa, peşmerge güçlerinin Kerkük Valiliği’nin talebi üzerine kente geldiğini ve sadece şehir dışında konuşlandıklarını dile getirdi.

KERKÜK KÜRTLERİ SİLAHLANDI

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Kerkük ve bağlı bazı ilçelerindeki Arapların silahlanması ve gösterilerde bulunması üzerine Kerkük kent merkezinde yaşayan Kürtlerinde hızla silahlanarak ev ve işyerlerini koruma altına aldıkları ve olası bir çatışmaya hazırlandıkları kaydedildi.

Yerel kaynaklar, Kuzey Irak bölgesinde gösterilerin yayılması ve peşmerge birliklerinin bu bölgelere sevk edilmesinin dikkate alınarak Araplar tarafından böylesi bir harekete geçildiği dile getirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!