Kerimov, seçimde Yılmaz'a çalışacak

Güncelleme Tarihi:

Kerimov, seçimde Yılmaza çalışacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Türk cumhuriyetleri devlet başkanları arasında laiklik konusunda en duyarlı olanı. Kerimov, bu özelliğinden dolayı Refahyol döneminde Türkiye ile ilişkilerini de askıya almıştı. Hatta bu tavrı, Özbekistan'da yatırım yapan birçok işadamının da sıkıntıya girmesine neden olmuştu. Başbakan Mesut Yılmaz'ın Özbekistan ziyaretiyle Refahyol dönemindeki sıkıntılar giderildi. Hatta, Yılmaz-Kerimov görüşmesinin hemen ardından, iki liderin birbirlerine karşı olan samimi tavrı da açıktan gözlendi. Kerimov, Yılmaz'ın tavrı ve düşüncelerinden oldukça etkilenmiş. Yılmaz'ın yakın çevresine anlattığına göre, görüşmenin başlangıcında oluşan hava, sonuna doğru sıcak bir diyaloğa dönüşmüş. Kerimov, Yılmaz'dan ANAP selamının nasıl verildiğini bile öğrenmiş. Yılmaz'ın aktardığına göre, Kerimov kendisine, ‘‘Yararım olursa seçimlerde de gelip sana yardımcı olayım’’ demiş.

KIRGIZLAR'A PKK UYARISI

Yılmaz, dün geldiği Kırgızistan'da ise PKK'nın bu ülkedeki örgütlenmesinin önüne geçilmesini isteyerek, ‘‘Avrupa'daki gibi sizin de başınıza bela olabilir’’ dedi. İki günlük Özbekistan-Kırgızistan gezisinin son durağı Bişkek'e dün gelen Yılmaz, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Askar Akaev ile görüştü. Ardından Kırgızistan Başbakanı Kubaniçbek Cumaliev ile Yılmaz'ın başkanlık ettiği heyetler arasında görüşmeye geçildi. Yılmaz görüşmede, PKK'nın geçen sene Bişkek'te bir toplantı yaptığına dikkat çekerek, ‘‘PKK Avrupa'da tutunamadı. Orada da önceden önlem alınmadı. Daha sonra, Avrupa'nın başına bela oldu. Sizin de başınıza bela olur. Bir an önce faaliyetlerine engel olun’’ isteğini iletti.

Yılmaz'ın bu sözleri üzerine Cumaliev, PKK'nın geçen yılki toplantısından haberdar olmadıklarını belirterek, bu konuda gereken her türlü önlemin alınacağını vurguladı. PKK olayı, imzalanan ortak bildiride de yer aldı. Ortak bildiride, her iki ülkenin ilgili kuruluşlarının terörizm, bölücülük, organize suçlar, esrar ve uyuşturucu, silah ve tarihi eser kaçakçığıyla mücadelede işbirliğinin geliştirilmesinin öneminin vurgulandığı belirtildi.

Toplantıda Türk işadamlarının sorunları da masaya yatırıldı. Özellikle, Türkiye'nin verdiği Eximbank kredisinin geri ödemesinin yapılmaması dolayısıyla, birçok tesisin yarım kaldığını vurgulayan Yılmaz, ‘‘Bir an önce geri ödemeleler yapılsın ki, yeni kredi açalım’’ dedi.

Yılmaz, basın toplantısında ise ‘‘Bizden önceki hükümet döneminde ilişkiler ihmal edilmişti. Oysa benim hükümetim, Türk ve Orta Asya cumhuriyetleriyle ilişkilerin geliştirilmesini Türk dış politikasının en önemli önceliklerinden birisi olarak kabul etmektedir’’ diye konuştu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!