Kenya'daki kanlı eylemde "Beyaz Dul" bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Kenyadaki kanlı eylemde Beyaz Dul bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2013 01:06

Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta, başkent Nairobi’de bir alışveriş merkezinde dört gündür süren rehin alma eyleminin sona erdiğini duyurdu. Kanlı eylemde “Beyaz Dul” lakaplı radikal İslamcı İngiliz kadın militan Samantha Lewthwaite'nin de rol aldığı düşünülüyor.

Haberin Devamı

Eylemde yeğeni ve yeğeninin nişanlısını da kaybeden Kenyatta, “Saldırganları bozguna uğrattık, biz kendi görevimizi tamamladık” dedi. Kenyatta, "Ağır yaralandık ama cesaretimizi kaybetmedik. Birlik olduk. Güçlüydük. Şeytanı alt ettik ve zafer kazandık. Düşmanlarımızı mağlup ettik ve tüm dünyaya bunu başarabileceğimiz gösterdik" diye konuştu.

Kenyadaki kanlı eylemde Beyaz Dul bilmecesi

Kanlı eylemde 61 sivil, altı güvenlik görevlisi ve beş teröristin öldüğünü açıklayan Kenyatta, “Kayıplarımız büyük” dedi.

Öldürülen beş terörist dışında 11 El Şebab üyesi ise yakalanarak tutuklandı. Kenya Kızılhaçı 63 kişinin halen kayıp olduğunu açıkladı.

Kenyatta, kurbanlardan bazılarının çatışmalarda yıkılan AVM’nin üç katının altında can verdiğini söyledi. Kenyatta, “Caniler ve işbirlikçileri nerede olurlarsa olsunlar adalete hesap verecekler” dedi.

Haberin Devamı

THE NEW YORK TIMES FOTO MUHABİRİNİN KARELERİYLE KANLI SALDIRI

KENYA'DA ALIŞVERİŞ MERKEZİNE SALDIRI / FOTO GALERİ

"BEYAZ DUL" BİLMECESİ

Öte yandan Kenya Dışişleri Bakanı Amina Muhammed, saldırganlar arasında iki ya da üç Amerikan vatandaşı ile bir İngiliz'in bulunduğunu söyledi. İngiliz basını söz konusu İngiliz'in, “Beyaz Dul” lakaplı radikal İslamcı İngiliz kadın militan Samantha Lewthwaite olabileceğini öne sürdü.

Kenyadaki kanlı eylemde Beyaz Dul bilmecesi

Reuters'a konuşan bir İngiliz kaynak da 7 Temmuz'da Londra'da gerçekleştirilen bombalı saldırıların faillerinden Germaine Lindsay'in dul eşi Lewthwaite'in, Nayrobi'deki alışveriş merkezi kuşatmasında rol almış olabileceğini söyledi.

Kaynak, "Bu olasılık var ama henüz kesinleşen bir şey yok" dedi.

Lindsay'le 2002 yılında evlendikten sonra Londra eyleminin ardından kayıplara karışan Lewthwaite, Kenya'da lüks otel ve restoranlara düzenlenen saldırılar nedeniyle aranıyordu.

EL ŞEBAB YALANLADI

Kenya Devlet Başkanı Kenyatta, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı. El Şebab ise saldırıda “Beyaz Dul” iddiasını yalanladı. Yapılan açıklamada, “Böylesi askeri operasyonlarda kız kardeşlerimizi kullanmayız” denildi.

Kenyadaki kanlı eylemde Beyaz Dul bilmecesi

Lewthwaite ve Lindsay

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!