Kentte iÅŸgücünün yüzde 23’ü çocuklar

Güncelleme Tarihi:

Kentte işgücünün yüzde 23’ü çocuklar
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 21, 2001 12:21

Türkiye'de her 3 çocuktan 1'inin çalıştığı ve bunların, kentlerde toplam işgücünün yüzde 23'ünü, kırsal kesimde ise yüzde 47'sini oluşturduğu bildirildi.

Haberin Devamı

DİSK Gaziantep Bölge Temsilcisi Muzaffer Subaşı, yaptığı açıklamada, çalışan çocuk sorununu çözmek ve onları eğitime yönlendirmenin bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK'in, ILO-IPEC'in ''Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Uluslararası Programı'' çerçevesinde, Gaziantep'in pilot il olarak seçildiğini, bu projeyle 1600 çocuğun, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı yatılı ilköğretim bölge okullarına yönlendirilmesinin hedeflendiğini belirten Subaşı, şöyle devam etti:

''Türkiye'de uygulanmak için çok geç kalmış bir program, nihayet hayata geçirildi. Türkiye, çocuk işiliğinin en fazla kullanıldığı ve istismarı olan ülkelerin başında geliyor. Çocukların erken yaşlarda çalışma hayatında yer almaları, her geçen gün artıyor ve bu, toplumsalsorun haline geliyor.

Haberin Devamı

Çocuklar en fazla ekonomik yönden istismar ediliyorlar. Çocuk işçisorunuyla tek sendikalar değil, diğer sivil toplum kuruluşları da mücadele etmeli. Bu sorun hepimizin sorunu. UNICEF'in hazırladığı bir rapora göre, her 3 çocuktan 1'i çalışıyor ve bu çocukların kentlerde toplam işgücünün yüzde 23'ünü, kırsal alanda da yüzde 47'sini oluşturduğunu görüyoruz.''

YÃœZDE 20'SÄ° BABASIZ

Çalışan çocukların yarısına yakınının eğitim olanağı bulamadığını ve yüzde 20'sinin ise babasının işsiz olduğunu anlatan Subaşı, ''Eşit eğitim şansı ve fırsat eşitliği, geleceğimizin tek güvencesi olan çocuklarımızın en doğal hakkıdır'' dedi.

Sokakta çalışan ya da yaşayan çocuk sorununda en önemli konunun yemek, eğitim, barınma ve korunma ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu vurgulayan Subaşı, sözlerini şöyle tamamladı:

''Gaziantep'te bu durumdaki çocuklar, BüyükÅŸehir Belediyesi'nin Bizim Çocuklarımız Projesi kapsamında açtığı Ä°lk Adım Evi ve Güven Evi'nde kalıyorlar. Ancak belediyenin yanı sıra diÄŸer kesimlere de görev düşüyor. EÄŸitim, ülkelerin kalkınmasında belirleyici unsur olarak kabul ediliyor. Toplumların geliÅŸmiÅŸliÄŸi, çalışan çocuklarının olup olmadığı, yaÅŸlıları ve emeklilerine verilen deÄŸerle ölçülüyor.''Â

Haberin Devamı

 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!