Kentsel dönüşüm teklifi TBMM'de kabul edildi

Güncelleme Tarihi:

Kentsel dönüşüm teklifi TBMMde kabul edildi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2010 11:01

Büyükşehir Belediye Başkanları'na "süper yetkiler" verilmesi tartışmasıyla gündeme oturan Büyükşehir belediyelerinin kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri uygulayacağı alanları genişleten kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Milletvekillerinin, uzayan görüşmeler sırasında bulmaca çözmeleri dikkat çekti.

Haberin Devamı

MUHALEFET: ANAYASA MAHKEMESİ'NDEN DÖNECEKTİR

KAMULAŞTIRMA TEKLİFİ TBMM'DE KABUL EDİLDİ / FOTO GALERİ

Belediyelerin kentsel dönüşüm projeleri uygulayacağı alanların kapsamını ve bu konudaki yetkilerini genişleten yasa TBMM'nin dün geceki mesaisinde kabul edildi. Muhalefetin "Melih Gökçek ısramlaması yasa" olarak nitelendirdiği düzenlemede, askerin itirazı ve muhalefetin tepkisi doğrultusunda hükümetin verdiği önerge ile son dakikada rötuş yapıldı.

SON DAKİKADA TSK ARAZİLERİ İÇİN RÖTUŞ YAPILDI

Muhalefet eğitim ve sağlık alanları gibi TSK'ya ait alanların da kentsel dönüşüm kapsamı dışında tutulmasını istiyordu. Bayındırlık Bakanı Ömer Demir imzasıyla sunulan önerge ile yapılan değişiklikle, TSK arazileri yine kentsel dönüşüm yapılabilecek alanlar içinde bırakıldı. Ancak düzenlemeye eklenen yeni hükümlerle Büyükşehir Belediye Başkanlarına bu konuda verilen yetkilere sınırlama getirildi.

Haberin Devamı

Yapılan değişiklik uyarınca, "kamunun mülkiyeti veya kullanımında olan yerlerde kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan etmeye ve uygulama yapılmasına" Bakanlar Kurulu karar verecek. Bakanlar Kurulu kararı olmaksızın belediyeler kamunun mülkiyeti veya kullanımında olan bu alanlarda, dolayısıyla TSK'ya ait alanlarda kentsel dönüşüm uygulaması gerçekleştiremeyecek.

Yasanın, "Bu kanunun yürürlüğe girmesinden önce yargı mercilerinde açılmış ve henüz kesin hükme bağlanmamış davalarda da bu kanun hükümleri uygulanır" şeklindeki geçici 1. maddesinin görüşülmesi sırasında ise AK Parti'nin, "kesinleşmiş ancak henüz infaz edilmeyen yargı kararlarının" da kapsama alınması yolundaki önergesi tartışma çıkarttı. Muhalefet "anayasa mahkemesinden döner" uyarısı yaptı. CHP'li Hamzaçebi " Ankara büyükşehir belediyesi patentli bu önerge açık Anayasa ihlalidir. Hukuksuzluğu bir adım daha ileri götürmektir" dedi. AK Parti, muhalefetin "AYM'den döner" uyarısı yaptığı önergeyi tartışmaların ardından geri çekmek zorunda kaldı.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!