Keneyle gelen tehlike

Güncelleme Tarihi:

Keneyle gelen tehlike
Oluşturulma Tarihi: Nisan 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Haşere deyip geçmeyin. Haşereler, birçok hastalığın temel kaynağı. Örneğin Almanya'da yapılan geniş bir araştırma, kene ısırıklarının insanlarda romatizma, kas ağrısı ve sinir hastalığı gibi sorunlara yol açtığını kanıtladı.

Almanya'da son yılların en ilginç ve geniş toplum sağlığı araştırmasına göre 1.5 milimetre boyutundaki keneler, ısırdıkları insanda birçok hastalığa neden oluyorlar.

Kenelerin daha önceleri menenjite neden olduğu biliniyordu. 1987 yılından bu yana 3 bin kişi üzerinde bir araştırma yapıldı. Deneklerden alınan kan örneklerini inceleyen Dieter Hassler adlı uzman, artrid, taşikardi, beyin iltihaplanması, işitme bozukluğu, orta kulak, karaciğer ve kalp kasları iltihabı gibi hastalıkların, kene ısırığının ileriki yıllarda ortaya çıkan arazları olduğunu öne sürdü.

Kene ısırığıyla geçen bakterilerin yol açtığı ‘‘Lyme-Borreliose’’ adlı hastalıkta, eklem ağrısı, ateş ve ısırılan yerde kızarma gibi semptomlara rastlanıyor. Ancak bunlar çabucak geçiyor. Yapılan testlerde kanında bu hastalığın antikorlarına rastlanan kişilerin daha ileriki yıllarda daha ağır hastalıklara yakalandıkları belirtildi.

Kene tarafından ısırılmış olanlarda artride yakalanma riski, ısırılmayanlara göre dört kat yüksek. Taşikardi hastalarında ise bu oran altı kata çıkıyor. Dieter Hassler'in tespitlerine göre ‘‘Borreliose’’ adlı bakteri, insan hayatını tehlikeye sokmadığı için ölüme neden olmuyor; ancak bağışıklık sistemini bozuyor ve saldırılarına devam ediyor. Bu saldırılar sonucu, beyinden diz kapaklarına kadar birçok organda sinir sistemiyle bağlantılı hastalıklar ortaya çıkıyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!