Keneler şehre indi

Güncelleme Tarihi:

Keneler şehre indi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2008 00:00

Türkiye’yi kene paniği sardı. Havaların ısınmasıyla birçok ilde özellikle çimen ve çayırları keneler bastı.

Edirne’de sokaklara kadar ’inen’ keneler, Kocaeli’de cami kapattırdı. Belediyeler ilaçlamayı artırdı, bazı bölgelerde halka ’haşere kovucu’ spreyler dağıtıldı.

HAVALARIN ısınması üzerine, kırsal bölgelerı keneler bastı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından bu yıl 7 kişinin hayatını kaybetmesi üzerine, ülkede kene paniği yaşanıyor. Birçok bölgede kenelere karşı önlemler alınıyor. Belediyeler park ve bahçeleri ilaçlarken halk kene kovucu spreylerden fayda umuyor. Hastanelerde ise kene ısırma vakaları gün geçtikçe artıyor.

Sokağa çıkamıyorlar

Edirne’de Yeni İmaret Mahallesi’nde görülen çok sayıda kene üzerine, belediye ekipleri tüm sokakları ve evleri ilaçladı. Paniğe kapılan mahalleli sokağa çıkamaz oldu. Mahallenin belediye ekipleri tarafından baştan sona ilaçlandığını belirten muhtar Aziz Saranlı, "Sokak aralarında çok sayıda keneyi çıplak gözle hepimiz gördük. Bunun üzerine belediye ekiplerine haber verdik ve mahalle ilaçlandı" diye konuştu.

Cami boşaldı

İzmit’in Kuruçeşme semtindeki Yenihamalle Merkez Camisi’nde de gece yatsı namazı kılan cemaat, içeride çok sayıda kene görülmesi üzerine namazı yarıda keserek camiyi boşalttı. Belediye ekiplerince ilaçlanan cami 2 gün süreyle ibadete kapatıldı. Ankara’da ise Çankaya Belediyesi, artan kenelere karşı, park ve bahçeleri ilaçlamaya başladı.

Tek kene bile sorun

Çankaya Belediyesi’nden Veteriner Hekim Alparslan İnan, şu uyarılarda bulundu: "Dişi bir kene 2 bin ila 15 bin yavru yapabilir. Yoğun ilaçlama çalışmalarına rağmen, sağ kalacak tek kene bile sorun yaratabilir. Keneler çok dayanıklı canlılar. 8 ay aç yaşayabiliyor ve her türlü iklim koşuluna uyum sağlayabiliyorlar. Bu nedenle alınan önlemlere karşın dikkatli olunması gerekiyor." Sivas’ta da, son zamanlarda artış gösteren kene vakalarına karşı, Kelkit vadisine yakın olan ilçe ve köylerde 20 bin kene kovucu sprey dağıtılmaya başlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!