Kendinizi radyasyondan koruyun

Güncelleme Tarihi:

Kendinizi radyasyondan koruyun
Oluşturulma Tarihi: Ocak 29, 2002 11:45

Günlük yaşantıda kullanılan cep telefonundan, bilgisayara, saç kurutma makinasından mikro dalga fırınlara kadar elektrikli aletlerin tamamı, insan sağlığı için zararlı olan ''elektromanyetik radyasyon'' (EMR) yayıyor. Ancak uzmanlar basit önlemlerle korunmanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk sağlığı Anabilim Dalı'ndan Dr. Umur Gürsoy, internetteki ''www.saglik-info.com'' sitesinde yer alan araştırmasında, cep telefonları, bilgisayarlar, elektrikli ev eşyaları gibi günlük hayatta gerekli, gereksiz kullanılan yüzlerce aygıtın EMR yaydığını ve vücudu olumsuz etkilediğini belirtti.

Dr. Gürsoy, EMR'den korunmanın basit önlemlerle mümkün olduğuna dikkati çektiği araştırmasında, elektrikli hat ve aletlerden mümkün olduğunca uzakta yaşamak, çalışmak ve uyumanın gerekli olduğunu vurguladı. 'Uzaklık'ın en iyi koruyucu olduğunun altını çizen Dr. Gürsoy, diğer önlemleri de şöyle sıraladı:

 Kullanılmayan aletler ya kapalı tutulmalı ya da fişten çekilmelidir. (Stand by) konumundaki aletler EMR yaymaya devam ederler.

 Düşük radyasyonlu bilgisayar ekranı kullanılmalı ve koruyucu ekran filtresi takılmalı. Bilgisayardan en az 70 cm uzakta durularak çalışılmalı.

 Halojen ve floresan lambalar EMR kaynağıdır. Gece ve okuma lambalarında kullanılmamalıdır.

 Dinlendirici bir uykuya geçmek için ilk koşul, yatak odalarında TV ve radyo bulunmamasıdır. Elektrikle çalışan radyo, saat veya alarm başucunda bulundurulmamalıdır. Pil ile çalışanlar tercih edilmelidir.

 Cep telefonu gerekmedikçe kapalı tutulmalıdır. Olabildiğince az ve seyrek konuşulmalıdır. Konuşurken kulaktan (beyinden) en az iki santimetre uzak tutulmalıdır. Cep telefonu kesinlikle kalp, bel ve göğüs bölgesinde bulundurulmamalıdır. Cep telefonu gerekiyorsa, SAR değeri 1 W/kg'dan daha az olanlar tercih edilmelidir. Çocukların cep telefonu kullanması mutlaka önlenmelidir.

 Elektrikli battaniye çalışırken uyumak bütün bir gece EMR'a maruz kalmak demektir.

 Saç kurutma makinesinin yarattığı manyetik alan çok yüksektir ve pineal bezden melatonin salınmasını etkiler. Aralıklarla ve kısa süreli kullanılmalıdır.

 Özellikle mikro dalga fırınlar, elektrikli traş makineleri, fotokopi makineleri de yüksek EMR kaynağıdırlar. Kullanmamak veya çalışırken uzak durmak yeterli önlem olabilir.

 Cep telefonu baz istasyonlarının ev çatılarına, okullara veya yakın çevreye takılmasına izin verilmemeli, bu konudaki duyarlılık artırılmalıdır.

 Çocuklara oyuncak alırken pille çalışanlar tercih edilmelidir. Pilin yarattığı çevre kirliliği önlem alınırsa, EMR kaynağının yarattığı olumsuzluktan daha azdır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!