Kendimizi ispatladık

Güncelleme Tarihi:

Kendimizi ispatladık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bosna gezisi Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'te derin izler bırakmış. Bosna'daki Türk birliğinin hizmetleri, gururlandırmış DSP Lideri'nin. İç politikada ise DSP'yle gurur duyuyor. Ecevit, ‘‘DSP, Ecevit ve eşinden oluşuyor’’ söylemini yıktıklarını, hükümetteki çalışmalarıyla bunu kanıtladıklarını da gururla anlatıyor.

Saraybosna dönüşü DSP Lideri ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ile sohbet ediyoruz. Saraybosna'da karşılaştığı görüntülerden çok etkilenmiş.

‘‘Gurur duyduğum bir olay da var’’ diye söze başlıyor. Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı Alia İzzetbegoviç'in, Türk Görev Kuvveti Komutanlığı'nın hizmetlerine teşekkür ettiğini söylüyor ve ekliyor:

‘‘İzzetbegoviç, Türk askerinin sadece güvenliğe değil, sosyal hayata da destek olduğunu söyledi. Bu beni çok gururlandırdı...’’

İç politikaya girmekten kaçınıyor. Ancak, hükümetin gerçekleştirdiği reformların altında DSP'li bakanların imzasının bulunduğuna dönük yorumlar hatırlatıldığında, memnuniyet duyuyor.

İKİ KİŞİLER DENİYORDU

Söze, ‘‘Hükümette kendimizi ispat olanağı bulduk’’ diye başlıyor. ‘‘DSP, Ecevit ve eşinden oluşuyor’’ yönündeki sözlerin haksızlığının ortaya çıktığını belirterek şöyle diyor:

‘‘Bu iddiaların doğru olmadığını, parti programımızın ve projelerimizin ne kadar gerçekçi olduğunu, kadromuzun bulunduğunu gösterdik. Başarılı olduk. Kendimizi ispatladık.’’

Yerel ve genel seçimlerin ayrı yapılması yönündeki talepler hatırlatıldığında Ecevit gülümsüyor, ‘‘Bakalım ne olacak?’’ diyor.

Ancak, 18 Nisan'da iki seçimin bir arada yapılması kararının 486 milletvekilinin oyuyla alındığını, bundan geri dönüşün olamayacağını belirtiyor.

SEÇİM SONRASI ANGAJMAN

Başbakan Mesut Yılmaz, seçimlerden sonra da DSP ile koalisyona devam edecekleri mesajını verirken, Ecevit bu konuda kendini bağlamıyor.

Hatta bu mesajlara sıcak bakmadığını da şu sözlerle hissettiriyor:

‘‘Seçimlerden nasıl bir tablo çıkacağı belli değil. Farklı bir durum da olabilir. O nedenle, şimdiden seçim sonrası da bu koalisyonun yürüceği konusunda angajmana girmem. Seçim meydanlarında da bunu bir argüman olarak kullanmam...’’

Ancak hemen ardından bir parantez açma gereği duyuyor:

‘‘Bazı ufak tefek aksaklıklar yaşamamıza rağmen, ben bu koalisyondan çok memnunum. Bir azınlık koalisyonuyuz, buna rağmen çok iş yaptık.’’

Ecevit, Ulaştırma Bakanlığı'na, tarikat bağlantısı olan birinin getirilerek hükümetin kuruluş amacına ters düşüldüğü eleştirilerine karşılık vermek istemiyor. Kısaca şöyle diyor:

‘‘Bağlantısını bilmiyorum. Arkadaşımız bugüne kadar hükümetin hiçbir kararını engellemedi, hepsinin altına imza attı.’’

Ecevit, seçim ittifakına da karşı çıkıyor.

CHP'den Murat Karayalçın'ın sol partilerin mahalli seçimlerde ittifak yapması çağrısına kapılarını kapatıyor. Kararlı bir ses tonuyla ‘‘Biz her iki seçime de tek başımıza gireceğiz’’ diyor.

Seçimlerden kimin birinci çıkacağı konusunda ise tahmin yapmıyor, ‘‘DSP oylarını çok artıracak’’ diyor. FP ile ilgili tahmini ise şöyle oluyor:

‘‘Seçmen devletle ters düşen partileri benimsemiyor. FP'nin oylarının geçen seçimde RP'nin aldığının altına ineceğini sanıyorum. Ayrıca RP'nin iktidarda birşey yapamadığı, iktidar olamayacağı da görüldü.’’

Ecevit, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in görev süresinin bir dönem daha uzatılması yönündeki teklif ile ilgili olarak ‘‘Pek kabul görmedi herhalde’’ diyor ve gülüyor. Üniversite mezunu olmadığı için kendisinin cumhurbaşkanlığı adaylığının sözkonusu olamayacağını belirtiyor.

Yanımızdan ayrılırken, ‘‘Geleceğe dönük kendinizle ilgili planınız var mı?’’ diye soruyoruz. Ecevit gülerek şu karşılığı veriyor:

‘‘No comment (Yorum yok)...’’

Bosna, insanlık ayıbı

Ecevit ve eşi Rahşan Hanım, savaş biteli üç yıl olmasına karşın Saraybosna'daki kurşun yaraları içindeki binaları izlerken çok etkilendi. Yapılanları ‘İnsanlık ayıbı’ olarak niteleyen Ecevit, ‘‘Üç yıldır hiçbir yardım gelmemiş. İlk kez Türkiye olarak biz yardım elimizi uzatmışız. Dünya verdiği sözü tutmalı. Buradaki tahribatın giderilmesi dünyanın, insanlığın insanlığın sorunudur’’ dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit'in yanısıra, eşi DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit, Saraybosna'da ilgi büyük gördü. Zenica'daki Türk birliğinde görevli Üsteğmen Özcan, Zafer Bayramı törenleri boyunca Rahşan Hanım'ı bir an olsun yalnız bırakmadı.

İlk kurbana dua

Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, resmi ziyarette bulunduğu Bosna-Hersek'in başkenti Saraybosna'da eşi Rahşan Ecevit ile duygulu anlar yaşadı. Ecevit ve eşi, savaşın başladığı gün Sırpların açtığı kurşunla ilk ölen Suada Dilberoviç'in adının verildiği köprüyü ziyaret etti. 23 yaşında Tıp Fakültesi'nin son sınıfında iken yaşamını yitiren Dilberoviç'in öldüğü noktaya Ecevit ve eşi çiçek bıraktı ve dua etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!