Kendi pulunu kendin yarat

Güncelleme Tarihi:

Kendi pulunu kendin yarat
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2005 00:00

Yolladığınız mektubun üzerinde, pul olarak kendi resminizi görmek ister miydiniz? Artık bu mümkün. PTT’nin Kendi Pulunu Yarat uygulaması sayesinde, şimdi istediğiniz bir resmi pul olarak bastırabiliyorsunuz. PTT, kişiye özel pulların mektup yollamayı daha eğlenceli hale getirmesini hedefliyor.

Bu yıl 165. yaşını kutlayan PTT, mektup yazmayı özendirmek için, kişisel pul sistemi uygulamaya başladı. Artık kendi resminizi veya istediğiniz bir resmi pul olarak bastırıyor ve yolladığınız mektuplarda kullanabiliyorsunuz.

25 Ekim’de başlayan uygulama dünyaca ünlü teknoloji şirketi Xerox ve PTT’nin işbirliğiyle gerçekleştiriliyor.

Eğer 18 yaşınızı doldurduysanız, üzerinde kendi resminizin bulunduğu bir mektup yollayabilirsiniz. Yılbaşı ve bayram kutlamaları gibi özel günlerde kişisel pulunuzu kullanmak çok iyi bir fikir olabilir. Bu, bireyler gibi şirketlere de açık bir uygulama. Şirketler de logolarını, kampanya ve ürün resimlerini pul olarak kullanabilecek.

Özel şirket pullarının, kurumsal kimlik çalışmalarında tercih edileceği öngörülüyor.

Kişisel pul bastırmak için PTT şubelerine başvurmak gerekiyor. Başvuru için, basılmasını istediğiniz resmin CD veya diskette kayıtlı dijital halini getirip, başvuru formunu doldurarak PTT’ye teslim ediyorsunuz. En az 250 adet pul siparişi alınıyor. 250 ile bin adet arasındaki siparişlerde bir pulun ücreti 1,5 YTL. 1050 ile 5 bin arasındaki siparişlerde bir pul 1,25 YTL, 5050 adet ve üzerindeki siparişlerdeyse 1 YTL’ye basılıyor.

Elbette her resmi pul olarak bastırmak mümkün değil. Resmin öncelikle baskıya uygun kalitede olup olmadığına bakılıyor. En az 4 x 2.7 cm, en çok 16 x 10.8 cm büyüklüğünde olmalı. Resimde TC kanunlarına, fikir ve sanat eserlerine, ticari rekabet ve ahlak kurallarına uygunluğa bakılıyor. Yani telif hakkı bulunan bir eseri, erotik veya suç teşkil edecek resimleri kullanamıyorsunuz. Başvuru esnasında, bastırmak istediğiniz resmin tüm bu kanunlara uygun olduğunu taahhüt eden bir belge imzalıyorsunuz.

Resim, Ankara’daki Kişisel Pul Baskı Merkezi’ne ulaşıyor. Standart pul tasarımına göre Xerox’un dijital baskı makineleriyle, yapışkanlı pul kağıtlarına basılıyor.

En geç üç gün içinde, basılan pullar adresinize geliyor. Kişisel Pul Baskı Merkezi’nde Xerox’un dakikada 1920 pul basan baskı makineleri kullanılıyor. Tüm Türkiye’nin pul siparişleri bu merkezden karşılanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!